請教租務問題

作者: 亞實 發表于 2010-4-22 11:32:31
6457 47
my-dolly 發表於 2010-4-22 23:07:58 |顯示全部樓層
我也刚刚看了我的租约。 租约也是保户租客的。
XXX.....規定租客在租用期內不得退租, 业主同意租客租满xx个月后, 乙方 (即租客)可以用一个月书面通知甲方(即业主)解除租约, 取回按金, 否则按照所余租期之时间计算租金。

这是完全对租客有利的。
回復

oneonewe 發表於 2010-4-22 23:11:20 |顯示全部樓層
回復 19# 亞實

你媽咪層樓有冇經agent 租出去?
或者搵agent出面同個租客講
回復

八王爺 發表於 2010-4-22 23:47:58 |顯示全部樓層
咁就要 倒轉黎講。
個人真實例子:

有一個業主正衰人,單位熱水爐壞唔幫租客整,外牆裝修又要加租客租金填數。
不過個租客唔同佢計較。自己住係度,安安樂樂就算。
後來地產收購,仲有一年約,業主就趕個客走,因為個客唔走,佢交唔到樓被地產,
地產就唔俾錢業主。
個客無要求,只係要業主免租一個月,個業主其實要俾番一年租金個客。
但係到交樓個日,咁啱係交租期月中,個衰業主竟然話個客住多咗半個月,無交租,只俾多半個月個客走。
你話哩個客係咪豬咁春!
回復

oneonewe 發表於 2010-4-22 23:50:30 |顯示全部樓層
咁就要 倒轉黎講。
個人真實例子:

有一個業主正衰人,單位熱水爐壞唔幫租客整,外牆裝修又要加租客租金填 ...
八王爺 發表於 2010-4-22 23:47

個租客太好人o勒王爺
回復

亞實 發表於 2010-4-23 07:42:37 |顯示全部樓層
回復 20# oneonewe

我已經一早offer左過個賠償一個月
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-23 08:13:38 |顯示全部樓層
影唔倒, 唯有打

XXX.....規定租客在租用期內不得退租, 否則按照所餘租期之時間賠償租金。如租客在租用期一年內要求退租, 業主有權扣除一個月之按金之數目以彌補損失。 (2年死約)
亞實 發表於 2010-4-22 19:36

sifena 亞實

份租約寫得有問題,如果藍色字係租約本身有的字眼,紅色字係特別加上去的話,即代表雙方均同意租約為2年死約,根據約定俗成雙方均不可退租。
回復

亞實 發表於 2010-4-23 08:15:07 |顯示全部樓層
回復 26# BanbieChan

係woo, 一早應該問公主,
公主你講得岩, (2年死約)是人手加上去的
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-23 08:27:25 |顯示全部樓層
回復 27# 亞實

咁即代表雙方均同意租約為2年死約,任何一方要求退租的話,都要賠償餘下租期之租金予對方。
回復

亞實 發表於 2010-4-23 08:46:26 |顯示全部樓層
http://article.28hse.com/archives/194
所以基本上,只有新租客的租金是低於舊租客的租金,業主才能索償。
    而索價金額是新舊租金差額乘餘下租期及合理的行政成本。
    而行政成本主要又是分三部分的:
    1、地產代理的傭金。正常來說,業主要找新租客時是要經地產代理,而因此要付相關傭金。
    2、過渡期丟空物業的損失。由放盤至有人承租,通常是要隔一段期間,而期間是沒有收入的。就是有新租客,都有一段免租期。

3、雜項開支。例如要換門鎖,新租約的厘印費等等。   
    這理念是等同買樓悔約,業主是絕有權追究買家的,但追究的金額絕對不是未付的樓價餘數,而只是差價而已。
回復

比得大帝 發表於 2010-4-23 10:24:31 |顯示全部樓層

看了你所quote的文章, 甚有異議
1. 例子中租客以大廈維修要求退租, 如果理由成立, 租客根本不用賠償, 相反可以向業主追訴損失
2. 例子說法律的原則是賠償不可以高於損失, 這個概念是對的, 不過一般只在在沒有合約中的情況下執行, 如A在路上撞了B的車, B車的維修費+有關費用是5000, A只須賠5000.  在有合約的情況下, 一般要按條款處理, 正如買樓交了5%按金, 過了期悔約, 按金充公, 難道要地產商攤開條數計吓損失是否要充公5%咁多咩.  法律的原意是相方定了賠償金額, 免卻訴訟, 減輕相方的費用.  如果一方不接受合約的賠償要求訴訟, 萬一輸了而法官又判他的索償不合理, 隨時賠埋入肉.

3. 這個例子是租客要求退租, 業主的費用比較易計, 還可以依從.  但業主迫遷, A. 要看迫遷理由是否成立, B. 租客的費用可以好複雜, 有排計, 如租唔到合適地方, 暫住酒店, 什物要入倉, 租到樓但搬遠咗交通費貴咗, 傢俬放唔入新屋要再買......., 還有, 正如我先前所說, 何謂新舊屋差價?  租客固意租間貴貴的樓得唔得呀?  如果講同級樓, A. 好難評兩間樓是否同級, B. 唔好講個租客出古惑在新租金做手腳, 就是佢明知間新樓應該8000租得到, 人地叫價一萬, 佢大可諗都唔諗諗就租咗佢, 反正貴咗有人擅底.

一般情況下業主迫遷是會按租約期餘下租金賠償.

當然萬事有商量, 大家傾吓啦, 不過我以為你們的最低線是賠足

如果認為賠得太多, 不如自己安排一下, 唔好收樓. 相信收樓唔係們你定唯一的安排
回復

亞實 發表於 2010-4-23 11:53:33 |顯示全部樓層
回復 30# 比得大帝

比得大帝分析得好深入,
我明白了, 都係唔好叫租客走比較好, thank you!
都係衰手多, 寫左2年死約
回復

oneonewe 發表於 2010-4-23 11:58:08 |顯示全部樓層
回復 31# 亞實
八卦想知
點解你媽咪想收番層樓?
想賣?
回復

亞實 發表於 2010-4-23 12:00:08 |顯示全部樓層
回復 32# oneonewe

係因為家中有事要錢應急,所以想賣
回復

oneonewe 發表於 2010-4-23 12:07:54 |顯示全部樓層
回復  oneonewe

亞實 發表於 2010-4-23 12:00

連租約賣
但會比巿價平少少
回復

比得大帝 發表於 2010-4-23 12:19:07 |顯示全部樓層
亞實 發表於 2010-4-23 12:00

明白你們的處境, 不防先同租客傾吓了解他們的想法, 有冇得大家退一步
回復

oneonewe 發表於 2010-4-23 12:34:19 |顯示全部樓層
其實要幾大舊錢?
而家銀行D低息免息貸款會唔會考慮?
回復

八王爺 發表於 2010-4-23 12:58:10 |顯示全部樓層
我都覺得要錢應急,賣樓唔係方法。
1. 心急價就平。
2. 要等有人買,等幾耐?
3. 依家借錢息口好低,要買番間樓就好難。
回復

亞實 發表於 2010-4-23 15:06:40 |顯示全部樓層
好多謝你地, 已約好租客, 明天傾,
再想辦法
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-23 15:44:46 |顯示全部樓層
其實要幾大舊錢?
而家銀行D低息免息貸款會唔會考慮?
oneonewe 發表於 2010-4-23 12:34

亞實你計下條數,如果賣左層樓要賠/平幾多,又如果要買返同樣質數大小的一年內中價樓估計約8%升幅(唔記得乜水講過),又計下短期貸款要幾多息,睇下邊樣著數
回復

oneonewe 發表於 2010-4-23 16:29:46 |顯示全部樓層
亞實你計下條數,如果賣左層樓要賠/平幾多,又如果要買返同樣質數大小的一年內中價樓估計約8%升幅(唔記得乜 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-23 15:44

或者可以將層樓加按套現
回復