S. Rio Das Prdras

作者: Rachel 發表于 2007-12-28 12:08:16
1924 19
剛於boxing day在bun fun買回來的, 因對她認識不深, 故只記得她是迷你種, 請問她的中文名字是什麼, 可否找到她的花圖?

同時, 事關她真的太細, 我想暫時不用替她換泥對嗎?? 有其他要注意的嗎??

aya...因為相的size太大, 公司又不能安裝resize個program, 所以現時無法upload照片, 今晚回家再放上黎比大家睇, 請大家指點指點, 謝謝!

評分

查看全部評分

tata 發表於 2007-12-28 12:43:06 |顯示全部樓層
係咪呢個呀, 啲人叫佢做魚骨頭, 係迷你岩桐一種~
http://web.igarden.com.tw/magazi ... =668&serial_m=3
回復

heiheimama 發表於 2007-12-28 12:48:59 |顯示全部樓層
原帖由 Rachel 於 2007-12-28 12:08 發表
剛於boxing day在bun fun買回來的, 因對她認識不深, 故只記得她是迷你種, 請問她的中文名字是什麼, 可否找到她的花圖?

同時, 事關她真的太細, 我想暫時不用替她換泥對嗎?? 有其他要注意的嗎??

aya...因為相的size ...

正名是 Sinn Rio das Padras.傻妹,園藝館成日有得派,何須去繽繽買佢成$20盆菜呢!我都有花友送左成七八隻俾我呢!跟住我又派俾同事了!~
回復

feufeu 發表於 2007-12-28 14:51:34 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-28 12:48 發表

正名是 Sinn Rio das Padras.傻妹,園藝館成日有得派,何須去繽繽買佢成$20盆菜呢!我都有花友送左成七八隻俾我呢!跟住我又派俾同事了!~

希媽, 係 Pedras 呀!
回復

heiheimama 發表於 2007-12-28 15:08:57 |顯示全部樓層
噢,扮代表,衰左!~
回復

Rachel 發表於 2007-12-28 17:39:04 |顯示全部樓層
丫...真的嗎....經驗不足....又係新手....所以做左傻妹忝

事源早於半月前開始插業培植, 而家正耐心等待她們長小葉, 知道需時至少2個月以上的時間, 所以一時手癢買左呢個試下囉...原來佢叫魚骨頭...謝謝

希希媽媽...你所講既園藝館係唔係0個d好似筲箕灣0個間咁既舖頭呀??  下次你有野派預我一份啦
回復

heiheimama 發表於 2007-12-28 17:43:48 |顯示全部樓層
原帖由 Rachel 於 2007-12-28 17:39 發表
丫...真的嗎....經驗不足....又係新手....所以做左傻妹忝

事源早於半月前開始插業培植, 而家正耐心等待她們長小葉, 知道需時至少2個月以上的時間, 所以一時手癢買左呢個試下囉...原來佢叫魚骨頭...謝謝

希希媽媽.. ...

唔係呀,園藝館咪呢個網既名囉!上個星期有人派魚骨頭種子呀!你在收集迷岩嗎? 我有少少貨可以送給你, 有興趣pm我!
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-28 17:53:16 |顯示全部樓層
lee個網D花友好慷慨,又樂意助人,無論團購,分享,交換....(賣花讚花香 ),多D上來留意留意
回復

Rachel 發表於 2007-12-28 18:25:42 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

希媽...點pm呀...請指點
回復

Rachel 發表於 2007-12-28 18:31:04 |顯示全部樓層
知道啦, pm左你, 謝謝!!
回復

YOYO 發表於 2007-12-29 10:50:40 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-28 17:43 發表

唔係呀,園藝館咪呢個網既名囉!上個星期有人派魚骨頭種子呀!你在收集迷岩嗎? 我有少少貨可以送給你, 有興趣pm我!

希希媽媽,
我都好有興趣呀! 超迷岩! 我D口水流到周圍都係, 我就快脫水啦, 可吾可以幫吓我呀?
回復

Jasmine916 發表於 2007-12-29 12:17:36 |顯示全部樓層
me too
回復

ayclui 發表於 2007-12-29 16:34:59 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-28 12:48 發表

今日經過繽繽, 見到佢d魚骨頭好鬼細隻都要賣$20, 園藝館d善長直情係派錢啦...
回復

Rachel 發表於 2008-2-17 17:27:16 |顯示全部樓層
Update 下各位花友先, 我既魚骨頭己於昨天換盆!!  同時佢己經預備開花嘞, 我都冇諗到佢咁細個就會開花, 有d驚喜!!

去片~

剛買返黎既時候細細棵

剛買返黎既時候細細棵

見佢有花lum嘞, 同埋佢好似側芽長出第二棵

見佢有花lum嘞, 同埋佢好似側芽長出第二棵
回復

ayclui 發表於 2008-2-17 21:39:13 |顯示全部樓層
隻狗狗好得意喎
回復

heiheimama 發表於 2008-2-17 21:45:10 |顯示全部樓層
如果出側芽,應該是下面成了球根了,開完花手痕可以挖開泥看看,也許會生了多過一個球呢!另外,記住幫花花授粉,可能會結到種子!
回復

Rachel 發表於 2008-2-17 22:03:21 |顯示全部樓層
多謝。係我隻狗女, 3歲幾, 叫妹妹

希希媽媽, 是否可以用球根再培植另一棵呢?? 如果真的發現有兩個球根, 那怎麼辦??

好好, 我試下丫, 不過驚太細會失手...
回復

heiheimama 發表於 2008-2-17 22:14:59 |顯示全部樓層
之前試過和一位花友交換,回來的植株我覺得生得不太好,索性把苗摘去重頭來過,挖開泥,發現買一送一,一大球生了一小球.洗乾淨,然後徒手把她一開二,風乾,再下泥.小球轉送給另一位花友,大球自留,一個月後,初見小苗了.當然我咁大膽,是因為球球明顯增生了,兩球之間只黏著少少,所以就順理成章把她分開了.
回復

Rachel 發表於 2008-2-17 22:22:38 |顯示全部樓層
多謝, 如真的發現的話我會膽大心細眼明手快...到時再向各位報導
回復

Rachel 發表於 2008-3-9 18:47:13 |顯示全部樓層
魚骨頭的開花報告, 回家兩個多月, 換了一次盆, 由花冧開始等了個多月, 才真正開花了, 花色都幾紫
DSC00929 (Small).JPG
DSC01014 (Small).JPG
DSC01019 (Small).JPG
DSC01021 (Small).JPG
DSC01122 (Small).JPG
DSC01128 (Small).JPG
DSC01126 (Small).JPG
回復