我家花貓快要開花了

作者: Rachel 發表于 2008-2-13 22:05:10
2610 32
請問花貓可像堇兒般以一片葉子培植嗎?? 或是有何方法可培植呢?

她是在bunbun買的, 買回來個多月就看見她有花蕾了, 花兒應該是橙色的, 期待ing...

在人日祝大家生日快樂!!!
DSC00547 (Medium).JPG
DSC00548 (Medium).JPG
Ginny 發表於 2008-2-13 23:28:58 |顯示全部樓層
回復

trust_fl 發表於 2008-2-14 00:38:11 |顯示全部樓層
好似唔可以一塊葉咁培植呀~~
我既培植方法係cut 頭一節出黎~ 然後直接插泥咁培植呀~

但你而家有花..... 唔好郁佢住好d 呀~~ 怕影響到佢開花呀~~

希望快d 見你佢個花樣呀~~ 我都有盆橙花架~ 但種極都未見到有冧呀~
回復

tata 發表於 2008-2-14 09:46:04 |顯示全部樓層
原帖由 Rachel 於 2008-2-13 22:05 發表
請問花貓可像堇兒般以一片葉子培植嗎?? 或是有何方法可培植呢?

她是在bunbun買的, 買回來個多月就看見她有花蕾了, 花兒應該是橙色的, 期待ing...

在人日祝大家生日快樂!!! ...

應該要有4節以上嘅支條先可以繁殖, 而插杆繁植最好春天, 但有朋友試過用一塊葉插泥三個月都未有嘢睇~
回復

pinky 發表於 2008-2-14 10:03:55 |顯示全部樓層
我都係 12月時同一個地方買左同一項花貓 ~~
都有花蕾 ~
回復

Mini 發表於 2008-2-14 10:06:41 |顯示全部樓層
請問bunbun即是裡買呀? 我是新手, 好想種岩桐, 但不知那裡有得買.  謝謝
回復

Fonica 發表於 2008-2-14 11:14:22 |顯示全部樓層
原帖由 Mini 於 2008-2-14 10:06 發表
請問bunbun即是裡買呀? 我是新手, 好想種岩桐, 但不知那裡有得買.  謝謝

bunbun即是旺角"繽紛"呀
回復

heiheimama 發表於 2008-2-14 11:32:02 |顯示全部樓層
這是K. Dark Velvet 呀,我家那棵谷了一大堆lump,之後就轉冷,凍唔死,但變左膠花!~
回復

heiheimama 發表於 2008-2-14 11:33:33 |顯示全部樓層
原帖由 Mini 於 2008-2-14 10:06 發表

繽x都好少有迷岩賣呢,大岩峒就多,要成日check住!

回復

markc 發表於 2008-2-14 11:58:22 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-14 00:38 發表
好似唔可以一塊葉咁培植呀~~
我既培植方法係cut 頭一節出黎~ 然後直接插泥咁培植呀~

但你而家有花..... 唔好郁佢住好d 呀~~ 怕影響到佢開花呀~~

希望快d 見你佢個花樣呀~~ 我都有盆橙花架~ 但種極都未見到有冧呀~: ...

花貓可以葉插架。重點係,唔好占根粉。高空氣濕度。占根粉就生鱗莖。唔占會早D出苗。
回復

Fonica 發表於 2008-2-14 12:24:59 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-14 11:32 發表
這是K. Dark Velvet 呀,我家那棵谷了一大堆lump,之後就轉冷,凍唔死,但變左膠花!~

希媽,點會咁嫁
我啲都係野放係露台,凍到得6度都開花比我睇,不過啲lump就大得好慢好慢好慢
回復

trust_fl 發表於 2008-2-14 12:27:27 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-2-14 11:58 發表

花貓可以葉插架。重點係,唔好占根粉。高空氣濕度。占根粉就生鱗莖。唔占會早D出苗。

咩係占根粉呀??
回復

tata 發表於 2008-2-14 12:28:54 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-14 11:32 發表
原帖由 Fonica 於 2008-2-14 12:24 發表

希媽,點會咁嫁
我啲都係野放係露台,凍到得6度都開花比我睇,不過啲lump就大得好慢好慢好慢

我個棵K. Dark Velvet 都係咁呀, 己經搬咗入屋都係定格
回復

Fonica 發表於 2008-2-14 12:32:06 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-14 12:27 發表

咩係占根粉呀??

我估係咪Hi-fresh呀
回復

Fonica 發表於 2008-2-14 12:38:14 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-14 12:28 發表

我個棵K. Dark Velvet 都係咁呀, 己經搬咗入屋都係定格

這個冬天真太冷,何止定格 ~ 我的喜蔭之家已經支離破碎
回復

tata 發表於 2008-2-14 12:40:32 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-2-14 12:38 發表

我啲喜蔭全部入盒, 但係都nutnut漏漏, 無奈..........
回復

ann 發表於 2008-2-14 14:14:05 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-2-14 12:38 發表

我屋企的都係呀, 而家死剩一棵
回復

markc 發表於 2008-2-14 15:12:25 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-14 12:27 發表

咩係占根粉呀??

根粉係整植物生根的植物荷爾蒙。Hi-fresh里面有無就唔知喇。市面上好多特效肥都有加咗少量的生根荷爾蒙NAA & IBA.實行根粗自然壯的策略。
回復

trust_fl 發表於 2008-2-14 15:23:40 |顯示全部樓層
原帖由 ann 於 2008-2-14 14:14 發表

我屋企的都係呀, 而家死剩一棵

我盆K. Digitaliflora 都差唔多唔得呀~~ d 葉枯晒~ 但d 花仲繼續自己開緊~~
回復

trust_fl 發表於 2008-2-14 15:30:37 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-2-14 15:12 發表

根粉係整植物生根的植物荷爾蒙。Hi-fresh里面有無就唔知喇。市面上好多特效肥都有加咗少量的生根荷爾蒙NAA & IBA.實行根粗自然壯的策略。

哦~~ 原來係咁~
回復

12下一頁