香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 全麥粉比例

全麥粉比例

作者: acmc 發表于 2010-4-19 17:34:31
6492 66
亞實 發表於 2010-4-20 18:55:17 |顯示全部樓層
回復 19# fianfumy

因為我識人買, 所以可以送貨, 我想找多2位花友一齊夾,
因為真係好抵, 只係平時2KG 的價錢, 依家可以買 約 5.6KG,
每人5.6KG 都唔係好多, 好快用完LA !

有興趣請PM我, 我是買二記賣的牌子高粉
回復

fianfumy 發表於 2010-4-20 19:00:02 |顯示全部樓層
回復  fianfumy

因為真係好抵, 只係平時2KG  ...
亞實 發表於 2010-4-20 18:55

哦.... 可以送貨又好好喎...
我幫你唔到啦, 我現在好少整包及蛋糕啦, 1 kg 都用成1個月呀 !
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-20 19:17:57 |顯示全部樓層
我就整多左包啦,三隻狗又鍾意食,又比蛋糕健康d,起碼少糖同油~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 15:11:47 |顯示全部樓層
回復  fianfumy

因為真係好抵, 只係平時2KG  ...
亞實 發表於 2010-4-20 18:55

亞實版主,我有2個包友有興趣,連埋我3個,如果係訂,你點樣分裝呀?
回復

亞實 發表於 2010-4-21 16:26:20 |顯示全部樓層
我會叫我朋友間公司幫我分,
我建議6磅一包, 分左8包,
每人2包, 然後跟比例收錢, 剩低的2磅, 我要又得, 有人想要多d都得!!!
其實我都想去tai po 街市買送(星期六), 我可以拎架師奶車車比你, 好唔好?
回復

亞實 發表於 2010-4-21 16:26:34 |顯示全部樓層
亞實版主,我有2個包友有興趣,連埋我3個,如果係訂,你點樣分裝呀?
prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 15:11

我會叫我朋友間公司幫我分,
我建議6磅一包, 分左8包,
每人2包, 然後跟比例收錢, 剩低的2磅, 我要又得, 有人想要多d都得!!!
其實我都想去tai po 街市買送(星期六), 我可以拎架師奶車車比你, 好唔好?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 16:46:32 |顯示全部樓層

吓!咁遠買送?add4icon
我都有師奶之寶,如果係5月初我逢星期六 2-6都會街市附近上堂(呢期法包多呀)你有冇興趣呀?
順便分比埋包友唔使自己拎(可以上上下堂鼠落黎)
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 16:56:41 |顯示全部樓層

呢個呀sir教得好好架,有問必答,又詳細~上過堂執生會好d,睇書改譜亦容易d~
哎呀,睇返今期好多包自己都整過添
回復

acmc 發表於 2010-4-21 18:01:43 |顯示全部樓層
呢個呀sir教得好好架,有問必答,又詳細~上過堂執生會好d,睇書改譜亦容易d~
哎呀,睇返今期好多包自己都整過添 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 16:56

你哋睇食譜已識整包啦, 點解仲要去上堂嘅? 個亞sir好靚仔?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 18:23:06 |顯示全部樓層

呢個幾好架
總係有d "q妙"野,之前整過幾次d口感有點唔合心意,咁咪去上堂籮,去學吓點樣既手感先叫得,而且有d配方係佢地自己改良,仲有我整到有疑問時又可以問下(唔關課堂的)
仲有d係餡既問題,佢地打既奶油餡同椰蓉餡好好食架,係手法問題,向網上同書本係做唔到
以前我從來唔鍾意食雞尾包,椰絲奶油包,炸包,牛角酥,號角酥..................好多好多食一啖就唔會要買黎食,上完堂之後就會自己整來嘆,口感同風味完全唔同~如果唔係上過堂,呢世都唔會去整,我個人好主觀,唔好既野就米使旨意我會去做/去煮
仲有d好處係好多同學返到屋企有乜野做唔到可以拎d成品上堂問佢點解會咁都得~
回復

acmc 發表於 2010-4-21 18:41:32 |顯示全部樓層
咁靚女教整餅, 就生得靚都無用lu, 睇怕都無乜fans, 多數係女士學這科多啦!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 18:52:49 |顯示全部樓層
咁靚女教整餅, 就生得靚都無用lu, 睇怕都無乜fans, 多數係女士學這科多啦!
acmc 發表於 2010-4-21 18:41

no 啦,我上果班好似 男女5.5:4.5而且有靚女亦有後生靚仔添,還有2 pair情侶,第日你整比我食我又整比你食都唔知幾sweet,黎緊仲完班人馬上中班添,不過我都唔記得睇佢教乜包,而家睇返先知好多我都整過,都幾好食添;都好既,咁上堂就可以問下佢既配方同我整果d因乜鬼原因唔同籮
我係學院派既人,喜歡以數據作準則,鍾意每事問,如果糖份量多同少會有乜分別,麵粉唔同產地來源會有乜野唔同,牛油有盬同無盬分別有幾大..................
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 19:10:44 |顯示全部樓層
有笑話一則:我教個鄰居整包,磅多左d糖呀,粉呀會"畢"返出黎,佢老公話又唔係整原子彈(而家講核彈 update d)使乜下下要磅呀,用個平平地既針磅就得啦~到佢老婆整完之後就決定買個電子磅啦~
回復

acmc 發表於 2010-4-21 19:46:09 |顯示全部樓層
有笑話一則:我教個鄰居整包,磅多左d糖呀,粉呀會"畢"返出黎,佢老公話又唔係整原子彈(而家講核彈 update d)使 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 19:10

好溫馨! 你住乜樓呀, 可以教包教到隔離屋, 咁親切!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 19:52:28 |顯示全部樓層
我叫大菲媽,一定有隻細菲呀,個狗友村屋鄰居呀~
回復

acmc 發表於 2010-4-21 23:25:27 |顯示全部樓層
講開又講, 你比包d狗狗食,得唔得ga,我以前有隻,舊年was gone la,我揍得好好心機,十多年來都無睇過醫生ga,只係有時有d皮膚問題搽過藥水咋.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 23:48:24 |顯示全部樓層
佢幾多歲?
回復

acmc 發表於 2010-4-22 00:13:09 |顯示全部樓層
15 歲, 細狗種
佢好乖, 唔得ga la, 都好慢好慢咁走去自己個厠所wee wee
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-22 00:13:09 |顯示全部樓層
15 歲, 細狗種
acmc 發表於 2010-4-22 00:07

都差唔多啦~
狗係什食性動物,可以同人類一樣可以消化穀類食品,有好多狗糧都含小麥同米~
只要唔好過咸就可以,甜都要小心,會蛀牙
回復

acmc 發表於 2010-4-22 00:17:46 |顯示全部樓層
油應該唔得喎
比得多什食, 容易有皮膚病, 雪梨會易咳, 蘋果都係比少少
回復