香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 全麥粉比例

全麥粉比例

作者: acmc 發表于 2010-4-19 17:34:31
6488 66
請問你們做全麥麵包時, 高筋粉和全麥粉嘅比例會係點呀?
我做了三次, 今次才成功, 是7:3, 其實會唔會太少呢
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 17:39:33 |顯示全部樓層
我果d 高粉240 :100麥粉,加湯種.....好似80g,好好味
.......計落係.......7:3左右
回復

acmc 發表於 2010-4-19 17:59:08 |顯示全部樓層

第一次我用100%全麥粉, 最後當然落咗係垃圾桶啦.
第二次我用7:3, 直接法, 但發唔起咁, 個包ok, 但係唔可以話好鬆軟
第三次都係用7:3 , 廿多小時低温法, 焗前個包都發得起, 仲好鬆軟, 比半個honey仔食, 佢都唔肯, 話要食晒成個, 就知這批包幾咁成功, 但衰在同時用咗唔同牌子嘅yeast, 家吓都唔知關隻yeast事定係低温方法事???
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:02:32 |顯示全部樓層
第一次我用100%全麥粉, 最後當然落咗係垃圾桶啦.
第二次我用7:3, 直拉法, 但發唔起咁, 個包ok, 但係唔 ...
acmc 發表於 2010-4-19 17:59

??add3icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:03:51 |顯示全部樓層
我d食譜全部向書搵,再改良,一定入得口
回復

acmc 發表於 2010-4-19 18:04:57 |顯示全部樓層
??
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:02

改咗, 想引吓你笑姐
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:08:34 |顯示全部樓層
直接法唔夠鬆軟可能係你太早落油脂,因為有麥粉關係,要搓到六七成先加油就ok啦~
回復

acmc 發表於 2010-4-19 18:09:53 |顯示全部樓層
我都有睇書, 仲唔只一本, 直接法同低温法都係不同嘅書睇到, 你個湯種法都有睇過, 咁你有無用其它方法做出比較呀, 你覺得湯種最好食?
回復

acmc 發表於 2010-4-19 18:13:15 |顯示全部樓層
直接法唔夠鬆軟可能係你太早落油脂,因為有麥粉關係,要搓到六七成先加油就ok啦~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:08

係唔係都搓好先落油就最好?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:17:25 |顯示全部樓層
我都有睇書, 仲唔只一本, 直接法同低温法都係不同嘅書睇到, 你個湯種法都有睇過, 咁你有無用其它方法做出比 ...
acmc 發表於 2010-4-19 18:09

小包仔差別唔大,湯種做方包就好正,個心2-3日都軟軟的~
中種法我覺得都好,但又唔比湯種好得好多,但唔可以即興籮~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:23:57 |顯示全部樓層
係唔係都搓好先落油就最好?
acmc 發表於 2010-4-19 18:13

唔洗搓好,如果個包要搓20分鐘,你可以搓5-8分鐘先加油,麥包約10-12分鐘先加油,筋性會好d~
但用日本高筋粉要小心d,佢比台灣同大陸果d差很多,除非個食譜指明用日本筋粉,否則一定"奶"野~
回復

acmc 發表於 2010-4-19 18:38:57 |顯示全部樓層
唔洗搓好,如果個包要搓20分鐘,你可以搓5-8分鐘先加油,麥包約10-12分鐘先加油,筋性會好d~
但用日本高筋粉要 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:23

買過一包日清低粉之後就無貨, 想買都買唔到, 咁你係用邊隻, 高筋粉同麥粉ga?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:48:38 |顯示全部樓層
日本低粉就冇問題,整蛋糕會滑d添;高筋粉試過二記(台灣)同金象(大陸??),質量差唔多,麥粉係二記既,原產好似係台灣~
二記有日本高/低粉喎,整日式野最齊全~
回復

acmc 發表於 2010-4-19 18:56:26 |顯示全部樓層
咁百佳等有無邊隻okga?  二記要特登去ga !!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:59:30 |顯示全部樓層
咁百佳等有無邊隻okga?  二記要特登去ga !!
acmc 發表於 2010-4-19 18:56

百x冇乜野買架,我每次要特登出去買成2大袋,有時要拎買送車添~
最最最衰二記寫字樓同倉就向公司附近,但係唔可以買,要一定去門市先得,激死add5icon
回復

亞實 發表於 2010-4-19 19:27:30 |顯示全部樓層
大家好, 我見大家都好喜歡整麵包, 我打算買一大包麵包(米袋咁大)
我估我會買金象http://www.hkflourmills.com/hk/product_other.html
唔知會唔會有人想SHARE ? THANK YOU !
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 19:30:24 |顯示全部樓層
大家好, 我見大家都好喜歡整麵包, 我打算買一大包麵包(米袋咁大)
我估我會買金象
唔知會唔會有人想SHARE ?  ...
亞實 發表於 2010-4-19 19:27

有呀~
e,我同你好近呀,大x友
回復

acmc 發表於 2010-4-19 19:49:31 |顯示全部樓層
百x冇乜野買架,我每次要特登出去買成2大袋,有時要拎買送車添~
最最最衰二記寫字樓同倉就向公司附近,激死ad ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 18:59
我係百 x買開一隻UK出, 無漂白過嘅, 中國制的無睇, 所以好似無其他選擇lu.
回復

fianfumy 發表於 2010-4-20 14:05:11 |顯示全部樓層
有時買唔到日清, 我會腦WHITE WINGS 囉...

早幾天在JUSCO 見到日清出了中筋粉呀 !

阿實: 南順要自己攞貨 , 我有卜友都有訂開 , 如果買一大包的話, 好似是10Kg , 真係要用得多成日用就最好囉 , 仲有一開後要pack 得好好呀 , 聽班卜友講好快有蟲蟲呀 !
回復

acmc 發表於 2010-4-20 15:40:38 |顯示全部樓層
有時買唔到日清, 我會腦WHITE WINGS 囉...

早幾天在JUSCO 見到日清出了中筋粉呀 !

阿實: 南順要自己攞貨  ...
fianfumy 發表於 2010-4-20 14:05

買唔到日清, 我都有買white wing plain flour呀, 但只是用來整蛋糕, white wing唔見佢有出高筋來整麵包的?  
我琴日都見jusco有日清中筋賣, 要來整咩ga?
回復

1234下一頁