D Basil真係好麻煩....now

作者: gunbuster363 發表于 2010-4-14 14:41:03
2180 9

最近3株basil超級麻煩...

1)由於最近我自己好忙下,通常2,3日先會淋一次水
同時我d泥出水快,所以2日應該泥乾,3-4日sweet basil就好"謝", 其他purple basil都無事
解決方法都係淋番水過呢日就冇事

2)我的basil係上年10月左右種的,佢依家係咁想開花,又係2-3日要去ming一次花,如果唔係佢就開到花的了
幾乎所以分支都會有花苗

3)呢個都算係一半我自己搞出來的,前排見到一隻紅蜘蛛,心中一驚,來呢度個防蟲版爬爬文,話淋稀釋的牛奶ok wor
全方位淋左一次,結果紅蜘蛛冇再見過,但係d牛奶漬.....建議後人如果想用呢個方法殺紅蜘蛛,第2日一次要沖水

經驗上面3件事,依家basil好多葉都爛葉尖,尤其是d好大塊的葉(10CM長左右)
我唔知係咪因為我冇好完全咁沖走d牛奶(只係淋番水,冇特登沖走晒),搞到佢腐爛?
定係殘得濟營養不足?

共勉之
biru 發表於 2010-4-14 16:12:13 |顯示全部樓層
紅蜘蛛--通常太乾會出現
爛葉尖-- 又係太乾? (如果係爛葉尖only)
basil其實都算粗生~
有無善長補充下?
回復

gtrnismo 發表於 2010-4-15 15:19:04 |顯示全部樓層
meet 花確實係好囉命既一個工作

只要天氣穩定地回暖至唔會再開花

我D basil日日都meet
回復

蕙蕙 發表於 2010-4-15 15:27:47 |顯示全部樓層
我上個月播既幾款basil種子都出左苗, 乜第時要搣花架, 點解呀?
回復

gtrnismo 發表於 2010-4-15 15:37:40 |顯示全部樓層
我上個月播既幾款basil種子都出左苗, 乜第時要搣花架, 點解呀?
蕙蕙 發表於 2010-4-15 15:27

因為怕cross pollinate

當你種植多過一種basil (或其他幾種同類植物), 例如sweet basil可以cross holy basil, 出來的品種可以是更好, 但亦可以強差人意
情況有如純種狗一樣
如果不想雜種出現儘量使用插支分珠或壓根等繁殖方法, 避免不同種類植物花粉互相傳播導致亂種

參考資料:
"Cross-pollination, also called allogamy occurs when pollen is delivered to a flower from a different plant. Plants adapted to outcross or cross-pollinate often have taller stamens than carpels or use other mechanisms to better ensure the spread of pollen to other plants flowers. "

ref: http://en.wikipedia.org/wiki/Pollination

希望幫倒你
回復

蕙蕙 發表於 2010-4-15 23:21:33 |顯示全部樓層
回復 5# gtrnismo

明白了, thx!
回復

gunbuster363 發表於 2010-4-16 01:26:40 |顯示全部樓層
我搣花係因為開花之後d葉會老,唔好食!
我種sweet basil用來送意粉~
回復

蕙蕙 發表於 2010-4-21 19:44:00 |顯示全部樓層
回復 7# gunbuster363

我都鍾意食sweet basil, 做salad都得
回復

gtrnismo 發表於 2010-4-21 22:24:24 |顯示全部樓層
溫輕提示

sweet basil用白老鼠測試, 生食係有致癌物質 (即白老鼠生癌)
至於人類就未有確定既科學根據

詳細資料大家都要上網research下

我自己本人好鐘意sweet basil
通粉又落得, 差不多食咩都落得
回復

蕙蕙 發表於 2010-4-21 22:41:34 |顯示全部樓層
回復 9# gtrnismo

which means你只會用黎熟食?
但我記得有時出外食salad, d人都有落sweet basil架播……
等我再check下先, anyway, thx for the info
回復