返回列表 發新帖

有關LED燈對食虫

作者: wallace5356 發表于 2010-4-12 21:21:49
3972 25
ganboy 發表於 2010-4-14 21:35:13 |顯示全部樓層
蒼狼嶺? 你是Dave Chow 大師嗎?
回復

avery 發表於 2010-4-14 22:02:22 |顯示全部樓層
叫得 6500k 點解又可以有兩三種唔同光譜呢下 ??
回復

wallace5356 發表於 2010-4-14 22:28:44 |顯示全部樓層
ganboy 發表於 2010-4-14 21:35

我都有咁唸過!!同佢的得獎作品一樣名add3icon
回復

蒼狼嶺 發表於 2010-4-15 00:21:41 |顯示全部樓層
ganboy 發表於 2010-4-14 21:35

我都有咁唸過!!同佢的得獎作品一樣名
wallace5356 發表於 2010-4-14 22:28

不是...
只是小弟好耐之前既icq名...一直用到今天而已.....
回復

蒼狼嶺 發表於 2010-4-15 00:23:25 |顯示全部樓層
叫得 6500k 點解又可以有兩三種唔同光譜呢下 ??
avery 發表於 2010-4-14 22:02

太詳細既野唔識去解

但可以去魚街搵搵d t8光管

的確有幾種同為6500k
但光譜圖不同的
回復

GMT+8 發表於 2010-4-25 13:27:43 |顯示全部樓層
蒼狼兄

先明白色溫(k)是什麼(轉自數位蘋果 http://www.fuji.com.tw/shownews.asp?RecordNo=1723)

以絕對溫度K來表示,即把標準黑體加熱,溫度升高到一定程度時該黑體顏色開始深紅-淺紅-橙黃-白-藍,逐漸改變,某光源與黑體的顏色相同時,我們把黑體當的絕對溫度稱為該光源的色溫。

因為發光原理(光源)的不同, 即使是同一個色溫但光譜未必一樣;簡單說

一般的可見白光是由三原色組成其6500k光譜會是由紅漸進到紫色各種顏色
但led的可見白光是由藍色光加上黃色螢光粉組成其6500k光譜會是藍色及黃色佔大部份

家中有cd 類物品的可以馬上做個小實驗, 將反光面斜放在光源下觀看, 可以看到一個簡單的光譜, 不難發現太陽光, 光管, 燈膽及led各種光源其光譜的分別.

家中有小朋友的可以同小朋友一起上一課通識堂
http://www.aqugrass.com/phpBB3/v ... =%E5%88%86%E5%85%89
回復