有關LED燈對食虫

作者: wallace5356 發表于 2010-4-12 21:21:49
3968 25

是否真的對食虫有用??add3icon

植物灯知识:

1.不同波长的光线对于植物光合作用的影响是不同的,植物光合作用需要的光线,波长在400-700nm左右。400-500nm(蓝色)的光线以及 610-720nm(红色)对于光合作用贡献最大。

2. 蓝色(470nm)和红色(627nm)的LED,刚好可以提供植物所需的光线,因此,LED植物灯,比较理想的选择就是使用这两种颜色组合。在视觉效果上,红蓝组合的植物灯呈现粉红色。

3. 蓝色光能促进绿叶生长;红色光有助于开花结果和延长花期!

4.LED 植物灯的红蓝LED比例一般在4:1--9:1之间为宜,通常可选4-7:1。

5.用植物灯给植物补光时,一般距离叶片的高度为0.5米左右,每天持续照射12-16小时可完全替代阳光.

大家認為可信嗎??
reellike 發表於 2010-4-12 21:46:20 |顯示全部樓層
是否廣告??
回復

wallace5356 發表於 2010-4-12 22:36:55 |顯示全部樓層
哈哈add4icon唔係啦add13icon只係想問下人~我都無得賣~但打算買add14icon問清楚唔洗浪費金錢~
回復

DJ999SAI 發表於 2010-4-12 22:54:19 |顯示全部樓層
邊到有得買??
回復

wallace5356 發表於 2010-4-12 23:03:51 |顯示全部樓層
大陸的~香港無得買~
我怕照唔紅d食蟲,有無大大答覆??
回復

reellike 發表於 2010-4-12 23:07:48 |顯示全部樓層
Led 色溫 有點不同   效果唔知,香港有 光管是專for植物
回復

wallace5356 發表於 2010-4-12 23:09:05 |顯示全部樓層
但led都有6500k喎...是不同的嗎?
回復

reellike 發表於 2010-4-12 23:09:31 |顯示全部樓層
我覺得暫時唔好用 Led
回復

wallace5356 發表於 2010-4-12 23:13:20 |顯示全部樓層
我都係咁唸...但係led燈唔熱係幾好..特別係summer,有d心動add6icon
回復

wallace5356 發表於 2010-4-12 23:21:06 |顯示全部樓層
找左好耐都找不到led對食蟲的infoadd2icon,
有無高人指點ar~
回復

孖吉 發表於 2010-4-12 23:46:26 |顯示全部樓層
找左好耐都找不到led對食蟲的info,
有無高人指點ar~
wallace5356 發表於 2010-4-12 23:21

用 LED 照食蟲?LED 代替半日照/全日照?太勉強吧~

你估 LED 光 d 定 T5HO 光 d 丫嗱?add4icon

LED 作植物燈只係生產商的想法;紅光/藍光 的說法同 CHEAP CHEAP 化肥 只標榜 NPK 三元素一樣膚淺!

LED 係光,係慳電;但佢亦唔係最光,亦唔係最慳電,發光成本亦唔係最低 ... 除咗 "型" 之外,我諗唔到第二個原因要俾貴咁多的價錢買佢 add1icon
回復

孖吉 發表於 2010-4-13 00:04:08 |顯示全部樓層
我都係咁唸...但係led燈唔熱係幾好..特別係summer,有d心動
wallace5356 發表於 2010-4-12 23:13

嗱~ 又係中左宣傳毒嘞 ....

LED 光線係唔熱 ........... 但係廠商冇講你聽啲熱响晒個 LED頭 度,大功率 LED 熱到點?唔裝散熱器係會燒粒 LED 咖 ~
回復

wallace5356 發表於 2010-4-13 00:07:27 |顯示全部樓層
明白..都係用番t5先...thx marcuslee兄
回復

孖吉 發表於 2010-4-13 00:15:16 |顯示全部樓層
是否真的對食虫有用??

植物灯知识:

1.不同波长的光线对于植物光合作用的影响是不同的,植物 ...
wallace5356 發表於 2010-4-12 21:21

"5.用植物灯给植物补光时,一般距离叶片的高度为0.5米左右,每天持续照射12-16小时可完全替代阳光。"

個廠商連乜野係補光,乜野係完全替代陽光都搞唔清楚。張相果粒野補光就得,完全替代陽光? 你買埋後面果排燈都爭好遠啵~

記住,(1) 生產 LED 廠商只係有興趣賣 LED 燈,佢地冇興趣種野咖!佢地唔知植物有分 全日照/半日照/散射光
         (2) 生產 LED 廠商絶大部份唔會生產光營,佢話 LED 的長處唔代表你而家用緊的慳電照明冇,或者會比 LED 輸蝕

(唔該 廠家說話不要用紅色,錯得太多了,你紅左佢其他人會誤會係真咖!)
回復

孖吉 發表於 2010-4-13 00:19:37 |顯示全部樓層
明白..都係用番t5先...thx marcuslee兄
wallace5356 發表於 2010-4-13 00:07

不用客氣
回復

ganboy 發表於 2010-4-13 13:20:50 |顯示全部樓層

依我所見, 5050/3528/食人魚 等等比較平價的LED, 光度的確不及一般T5.
但係如果唔介意俾多少少錢買CREE Q5/Q3 LED, 的確係又光又慳電.
其實片面地評論LED好與壞冇乜意思, 事關LED真係好多種...
回復

孖吉 發表於 2010-4-13 14:59:28 |顯示全部樓層
依我所見, 5050/3528/食人魚 等等比較平價的LED, 光度的確不及一般T5.
但係如果唔介意俾多少少錢買QREE Q5 ...
ganboy 發表於 2010-4-13 13:20

有根有據咖:
http://ee.emsd.gov.hk/tc_chi/lighting/light_faq/light_faq.html#4

另外:
$5.36 美金一粒 (未計 heat sink, power regulator) 的 Cree XR-E Q5 Emitter  spec:
228 Lumens at 1000mA input current (廠家 RATING --- 即係實際效能要打折)
即 61 流明/W (T5HO 係 86 流明/W)

除非你種黎種去都係得一棵食蟲,如果唔係你唔會只買一粒 LED 卦?
Q5 和最短的 T5 HO 24W (2000 流明) 相比,一粒 Cree XR-E Q5 光輸出只及 T5HO 的 1/9 多DD (計埋廠家報大數,可能 1/9 都冇)。 ... 買 T5HO 慳到的 材料錢 放哂响電費度,夠你用 T5HO 晒往棵野幾年 ...  

不過,我都唔會否定有一日我會買 Q5 返屋企,因為我都幾敗家,但肯定只係為左一個原因 ---- "型"
回復

蒼狼嶺 發表於 2010-4-14 01:15:55 |顯示全部樓層
小弟有種開水草...
水草方面一般綠葉既都會用6500K~6700K
紅草則會用更高K數既光管(藍光)去照射
刺激當中既花青素
使紅草顯得更紅

而光管既選擇
係各大水草玩家既實戰經驗後
得出對水草最好既光管種類排名 :

T8->PL->HQI(同部分紅草唔夾) ->T5HO->T5

參考看^_^
回復

wallace5356 發表於 2010-4-14 02:28:21 |顯示全部樓層

蒼狼嶺:我都係玩水草的,我想問下T5有乜唔好??因為我用得都NOT BAD喎??
PS,我打算用T5照我D食蟲,等我有照多2個星期POST相同大家睇下先add6icon
回復

蒼狼嶺 發表於 2010-4-14 18:30:49 |顯示全部樓層
蒼狼嶺:我都係玩水草的,我想問下T5有乜唔好??因為我用得都NOT BAD喎??
PS,我打算用T5照我D食蟲,等我有照多2 ...
wallace5356 發表於 2010-4-14 02:28

雖然t5/t5ho睇係白光/賣點係三基色
但實際上佢既光譜對水草而言唔"吸引"
再加埋t5光管一般都係d內地雜廠既
試過買6500k 五枝
枝枝顯色都唔同........

t5ho如果用到飛記既話會好好多
但光譜點都唔係為水草優化過...
d水草表現係差d....

但t5/t5ho就光度好高..比t8更高好多..

t8有出十幾種唔同既光譜既版本
大家都係6500k
都可以有兩三種唔同光譜for唔同水草
而就算用到nec等平價管
其光譜已適合大部分既水草(包括紅草)
所以大部分水草玩家
t8->t5->t5ho->最後又係用返t8
回復

12下一頁