BARF - 拉布拉多 食 雞脾

作者: carlo 發表于 2010-4-11 01:05:38
6094 53
prodorothyhkg 發表於 2010-4-15 13:17:38 |顯示全部樓層
如果以淨肉類計,熟肉比生肉容易消化,但大多數狗糧中有很多"下難",所以產生很多問題,可以選擇一天然狗糧可以安心點~
回復

carlo 發表於 2010-4-16 04:19:19 |顯示全部樓層
原來咁!
還是,狗狗是否唔好食咸?
reellike 發表於 2010-4-15 06:07

狗狗是否唔好食咸 --------------當然唔好啦 ! 但係小量鹽份係好多天然食材入面都有 ,

狗糧入面都好多調味架 !
回復

carlo 發表於 2010-4-16 04:20:10 |顯示全部樓層
回復  carlo

我都知狗糧唔係咁好, 所以我好多時候都煮野比佢地食, 但我接受唔到比生野比地食, 純粹個人問 ...
ILoveFlower 發表於 2010-4-15 10:28

唔會唔會 , 每個狗主都有佢自己對事既睇法架啦 ! ^^
回復

carlo 發表於 2010-4-16 04:21:42 |顯示全部樓層
如果以淨肉類計,熟肉比生肉容易消化,但大多數狗糧中有很多"下難",所以產生很多問題,可以選擇一天然狗糧可以 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-15 13:17

其實對狗狗 黎講 生肉係比熟肉容易消化同吸收 , 睇便便就知架啦 !
回復

reellike 發表於 2010-4-16 06:08:50 |顯示全部樓層
都有好多學問!!
回復

Jesation 發表於 2010-4-16 10:52:30 |顯示全部樓層
其實對狗狗 黎講 生肉係比熟肉容易消化同吸收 , 睇便便就知架啦 !
carlo 發表於 2010-4-16 04:21

不過行第一步對多數人都係大難關。但俾佢食過第一次生骨後,生肉都感覺上冇咁核突lu。我諗當見倒毛色同便便靚會開始接受倒o卦。
回復

Jesation 發表於 2010-4-16 10:55:33 |顯示全部樓層
如果以淨肉類計,熟肉比生肉容易消化,但大多數狗糧中有很多"下難",所以產生很多問題,可以選擇一天然狗糧可以 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-15 13:17

生肉有消化酵素,一煮熟就冇。但homemade、barf都比狗糧健康呢點都冇乜人唔認同lu。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-16 17:45:13 |顯示全部樓層

生物體內主要的酵素存在於血液、淋巴液、消化液等體液中成游離狀態,肉類本身所存的消化酵素機本上沒有,動物體內消化酵素正常情況只存於動物消化系統內;生肉本身因熱力及壓力改變左肉類既結構,所以熟肉消化會容易d~反而生骨頭會比熟的柔韌,冇咁容易傷到腸胃~
狗屬什食性動物,消化酵素基本以蛋白酵素,纖維酵素為主,澱粉酵素則較前2種少d,而貓屬肉食性動物,消化酵素基本以蛋白酵素為主
市面上有現成barf食材係另外加入消化酵素(如蛋白酵素,纖維酵素)及乳酸,幫助消化增加吸收~(不過過得個胃個關餘下來的才可)
市場狗糧會難消化因為好多下難,如毛/內臟/防腐劑/穀類......等等
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-16 18:01:04 |顯示全部樓層
正如大家所知,市場狗糧中含有大量什質,而且壓力同熱力都會破壞肉類本身的油份/脂肪......,所以寵物食用後d毛會乾,亦會刺激皮膚及腸胃,病因此而起~
不過亦要對事情要瞭解,清楚原因所在,在自己能力下對你地既仔仔女女作最好的選擇~
回復

CTHKG 發表於 2010-4-16 19:11:53 |顯示全部樓層
市面上好多廣告有跨大成份,而且提倡barf食材的亦主要與市場狗糧比較,當然大多數食barf的寵物會較健康
回復

CTHKG 發表於 2010-4-16 19:21:56 |顯示全部樓層
....生肉無虫???如果隻家禽有病咪會傳染囉,我隻B細過時飲水喉水都肚潟, 所以我俾熟水佢四隻嘢飲. ...
Fleur 發表於 2010-4-14 20:26

這個問題是主要爭議點,存在於生肉內的細菌及寄生虫正常會較多,真正要確保安全就要靠來源養牧場的飼養,防病及除虫方法
存在於大自然的病菌/病毒/寄生虫很多時亦會寄生於動物體內,所以高溫是殺菌除虫其中一種最便宜的方法
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-16 19:33:53 |顯示全部樓層
不過行第一步對多數人都係大難關。但俾佢食過第一次生骨後,生肉都感覺上冇咁核突lu。我諗當見倒毛色同便 ...
Jesation 發表於 2010-4-16 10:52

我隻老積以前成日肚痾,佢果陣仲係嫩積咋,睇獸醫醫極都唔好,個 vet千叮萬囑我唔好比生野佢食,唔好比生水佢飲,要比就比熟雞肉,佢話世界上大多數d肉類來源唔係咁好,好容易再野腸胃病,小心駛得萬年船~
後尾個衰仔都係飲益多多飲好,加上搬埋屋,食水冇經大廈水箱,到而家都ok...........even 佢玩c,"lap" c (點都有d既)
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-16 23:52:40 |顯示全部樓層
這個問題是主要爭議點,存在於生肉內的細菌及寄生虫正常會較多,真正要確保安全就要靠來源養牧場的飼養,防病及除虫方法
存在於大自然的病菌/病毒/寄生虫很多時亦會寄生於動物體內,所以高溫是殺菌除虫其中一種最便宜的方法
CTHKG 發表於 2010-4-16 19:21

仲有脫水處理~
回復

carlo 發表於 2010-4-17 02:11:47 |顯示全部樓層
都有好多學問!!
reellike 發表於 2010-4-16 06:08

我都做左好多資料研究先開始餵生肉比佢地架 ! 我仲係 BB 班 , 只係餵左 2 -3 年咋 !
回復

carlo 發表於 2010-4-17 02:12:46 |顯示全部樓層
不過行第一步對多數人都係大難關。但俾佢食過第一次生骨後,生肉都感覺上冇咁核突lu。我諗當見倒毛色同便 ...
Jesation 發表於 2010-4-16 10:52

您都開始餵左生肉啦 !? 恭喜您同狗狗 ^^
回復

carlo 發表於 2010-4-17 02:13:35 |顯示全部樓層
生肉有消化酵素,一煮熟就冇。但homemade、barf都比狗糧健康呢點都冇乜人唔認同lu。 ...
Jesation 發表於 2010-4-16 10:55

多謝您 ! 不過真係好多人都未接受到呢 !
回復

carlo 發表於 2010-4-17 02:15:33 |顯示全部樓層
生物體內主要的酵素存在於血液、淋巴液、消化液等體液中成游離狀態,肉類本身所存的消化酵素機本上沒有,動 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-16 17:45

好 PRO 呀 !  多謝版主解釋
回復

carlo 發表於 2010-4-17 02:17:26 |顯示全部樓層
市面上好多廣告有跨大成份,而且提倡barf食材的亦主要與市場狗糧比較,當然大多數食barf的寵物會較健康 ...
CTHKG 發表於 2010-4-16 19:11

其實我既貓貓狗狗 係我意識 BARF 前都係餵左成廿年糧架啦 ! 只係當知道佢地可以有更好既選擇 , 所以先轉食 BARF
回復

carlo 發表於 2010-4-17 02:23:34 |顯示全部樓層
我隻老積以前成日肚痾,佢果陣仲係嫩積咋,睇獸醫醫極都唔好,個 vet千叮萬囑我唔好比生野佢食,唔好比生水佢 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-16 19:33

我睇開個 VET 初初都係咁講 , 經過 2-3 年 , 佢見到我既小雪 - 本來佢話佢死架啦 ! 而家仲好好彩健在 , MYMY 都係咁 , 都方方 ..... 獸醫都知我都會好堅持餵生肉 , HAHHAHA ~

我只會買批發既凍肉 , 佢地仲要有來源証 , 衛生証明我先會買 , 佢地食既都係級數有保証既肉 ,  我諗安全掛 ?
回復

carlo 發表於 2010-4-17 02:24:13 |顯示全部樓層
我隻老積以前成日肚痾,佢果陣仲係嫩積咋,睇獸醫醫極都唔好,個 vet千叮萬囑我唔好比生野佢食,唔好比生水佢 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-16 19:33

益生菌對腸胃好好架 ^^
回復