返回列表 發新帖

鬱金香要開了

作者: jade_a 發表于 2007-12-24 21:01:42
8641 54
夜魔 發表於 2008-1-11 04:15:58 |顯示全部樓層
原帖由 happyfusby 於 2008-1-7 01:06 發表
very beautiful ah....is it difficult to 種?

好易種~~

買球根時揀些大個 d, 外表無嚴重傷痕, 外衣淺啡的 (不過依家買太遲了, 花墟賣嗰 d 唔多新鮮)
雪過 2-3 星期後落土
無滅菌液或唔識開的話建議先埋  1/2 至 2/3 落土, 土乾才淋水. 未標葉芽前係最易發霉. 如果種植一個禮拜後都無咩反應就要留意下. 發霉初期只要除去外圍發霉部份及撤底沖洗乾淨便有機會可以救回. 但一旦蔓延至球根內部或根的部份便很難救
一星期後, 確定無發霉(葉芽標長)時便可以用泥完全埋晒個球根

種植初期移至暗處, 半日照便可
等葉芽抽高, 約 2 星期左右便可移至較光亮處 (太光及太暖會加快開花)(太早俾太多光花莖會短少, 花苞會被包在葉裏, 影響觀感)
全程可以不俾肥. 盆不需很大.
一個月左右開花. (雪超過一個月會好快開花. 雪兩個禮拜就要個幾月先開花)
開花期間可以移番去半日照的地方, 減少澆水以延長花期

回復

cuiyao 發表於 2008-1-14 18:13:19 |顯示全部樓層
係咪唔同種0既緣故呢? 我發現我0個棵0既開花過程同你0既唔一樣,我0個個冇花苞0架,一0黎就係兩/三塊葉包住個花頭,葉一打開,就係紅色花了。
回復

jade_a 發表於 2008-1-14 19:15:36 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-1-14 18:13 發表
係咪唔同種0既緣故呢? 我發現我0個棵0既開花過程同你0既唔一樣,我0個個冇花苞0架,一0黎就係兩/三塊葉包住個花頭,葉一打開,就係紅色花了。

應該是品種不同緣故,我有2棵的開花過程同你所講一樣
回復

四少 發表於 2008-1-16 16:39:15 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-7 22:20 發表
或。。。成pual野賣?

以前我住果度有過千, 可能過萬鬱金香
所以好懷念...

想買D尼種

過年前都有唔少現成的一盆3球有花的, 不過都係無自己親手由球種起好玩.
而且香港亦好難話一直種年年開花, 多數開完花就扔掉. 就好似水仙花咁.
鬱金香喺香港都叫好易種, 比番紅花易開花, 比風信子易種靘(花難伸展) ...

鬱金香 好, 又香...
回復

阿晴 發表於 2008-1-16 17:32:24 |顯示全部樓層
原帖由 夜魔 於 2008-1-11 04:15 發表

好易種~~

買球根時揀些大個 d, 外表無嚴重傷痕, 外衣淺啡的 (不過依家買太遲了, 花墟賣嗰 d 唔多新鮮)
無滅菌液或唔識開的話建議先埋  1/2 至 2/3 落土, 土乾才淋水. 未標葉芽前係最易發霉.  ...

請問是要雪的嗎?不是買回時已經凍球嗎?
回復

cuiyao 發表於 2008-1-16 17:39:52 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-16 17:32 發表

請問是要雪的嗎?不是買回時已經凍球嗎?

我的球也曾放在蔬菜隔六星期才下土。
我估,冷凍球根是為了提供溫差,摸擬冬過春來的環境,於是較易發芽。
不過這是我自己跟自己的吹水分析已。

其實有沒有人知道凍球的真正原因呢?????
回復

David 發表於 2008-1-17 00:57:03 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-1-16 17:39 發表

我估,冷凍球根是為了提供溫差,摸擬冬過春來的環境,於是較易發芽。

其實有沒有人知道凍球的真正原因呢????? ...

I heard that usually the tulip bulbs will hybinate during the summer.
It has to experiance a cold season in order for the flower components inside the bulbs to form properly. (usually 6-8 weeks)
The Dutch people call it "G-Stage" which stands for germination stage
"Cold" for tulips is anywhere between 0-5 degrees.
Putting the bulbs in a refrigerator is a means to give it an artificial winter.
Therefore, its an essential part which determins if the tulip will flower or not

回復

夜魔 發表於 2008-1-17 17:55:33 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-16 16:39 發表

過年前都有唔少現成的一盆3球有花的, 不過都係無自己親手由球種起好玩.
而且香港亦好難話一直種年年開花, 多數開完花就扔掉. 就好似水仙花咁.
鬱金香喺香港都叫好易種, 比番紅花易開花, 比風信子易種靘(花難伸展)  ...

香港買的話, 只有橙紅雙色那種較香, 形態最美
純紅色, 純黃色是沒有甚麼香味的, 而且壽命好似也較短...
回復

夜魔 發表於 2008-1-17 18:07:49 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-1-16 17:39 發表

其實有沒有人知道凍球的真正原因呢????? ...

很複雜喎, 很難說得明白
簡單來說現在只知道係係因為低溫會刺激一種冷凍相關的轉錄因子(transcription factor), 從而增加與冷凍相關基因的啟動子(promoter)結合, 產生更多的某類蛋白刺激生長
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1472463
至於詳細的 pathway, 至今仍然係一個謎
回復

夜魔 發表於 2008-1-17 18:12:43 |顯示全部樓層
低溫除了可刺激球根花芽分化外, 還可以造成 stress, 刺激其他東西
例如香蕉的乙烯產生, 從而令香蕉加速腐化....
唔信可以拎隻蕉放入雪櫃再拎番出黎看看...
回復

cuiyao 發表於 2008-1-17 22:59:11 |顯示全部樓層
原帖由 夜魔 於 2008-1-17 18:12 發表
低溫除了可刺激球根花芽分化外, 還可以造成 stress, 刺激其他東西
例如香蕉的乙烯產生, 從而令香蕉加速腐化....
唔信可以拎隻蕉放入雪櫃再拎番出黎看看... ...

是嗎? 吃香蕉我只吃冰的,難怪我買的蕉,吃不完,已經全部發黑。
好冷知識。多謝解答。
回復

David 發表於 2008-1-18 01:39:41 |顯示全部樓層
原帖由 夜魔 於 2008-1-17 18:07 發表

很複雜喎, 很難說得明白
簡單來說現在只知道係係因為低溫會刺激一種冷凍相關的轉錄因子(transcription factor), 從而增加與冷凍相關基因的啟動子(promoter)結合, 產生更多的某類蛋白刺激生長
http://www. ...

Wa, looks like 夜魔 has a bio-chem degree gum ar

回復

夜魔 發表於 2008-1-18 03:56:19 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-1-17 22:59 發表

是嗎? 吃香蕉我只吃冰的,難怪我買的蕉,吃不完,已經全部發黑。
好冷知識。多謝解答。

雪住無問題
係雪完再拎出黎先會加速變壞
"梅花點", 賣飛佛
回復

夜魔 發表於 2008-1-18 03:56:51 |顯示全部樓層
原帖由 David 於 2008-1-18 01:39 發表

Wa, looks like 夜魔 has a bio-chem degree gum ar

回復

happyfusby 發表於 2008-2-4 01:19:31 |顯示全部樓層
原帖由 夜魔 於 2008-1-11 04:15 發表

好易種~~

無滅菌液或唔識開的話建議先埋  1/2 至 2/3 落土, 土乾才淋水. 未標葉芽前係最易發霉.  ...

Many thanks for these details!

I shall try it....
回復