loklok請你幫我看下酢漿草

作者: jade_a 發表于 2008-1-7 18:02:07
2597 6
收到球根時見到球很乾,噴點水第2日種入盆,
一个月後球芽不見長,挖出來看芽似條乾草根,用手按下球沒爛,
又埋入泥,保持湿度晒太陽!
這幾天見到有2個小嫩芽出來
loklok:請你幫我看下是酢漿草芽嗎?

07年11月27日

07年11月27日

08年1月7日

08年1月7日
loklok 發表於 2008-1-7 18:33:28 |顯示全部樓層
這種是什麼喔
光看嫩葉,有點點像。
回復

jade_a 發表於 2008-1-7 20:12:53 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 loklok 於 2008-1-7 18:33 發表
這種是什麼喔
光看嫩葉,有點點像。 [/quote
我上年11月19日在出售板同你買嘅:
Oxalis flava var. pectinaria酢漿草呀!
我等佢長大啲再貼相幫我睇喇
回復

orchids 發表於 2008-1-8 18:28:17 |顯示全部樓層
Oxalis flava var. pectinaria酢漿草,上次團購我都有買,我的已有3片葉,其中1片5裂2片4裂,葉柄較幼較長不太青綠,像鬼爪或小手.不太像你照片中的小苗.
回復

jade_a 發表於 2008-1-8 22:35:29 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-8 18:28 發表
Oxalis flava var. pectinaria酢漿草,上次團購我都有買,我的已有3片葉,其中1片5裂2片4裂,葉柄較幼較長不太青綠,像鬼爪或小手.不太像你照片中的小苗.

多謝你orchids:我係第一次種,今日我多手挖開啲泥見到嫩芽係球根度生出來架
係乜品種對我黎講都冇所謂,只係想佢快高長大開花
你遲啲貼相上嚟睇吓好嗎?
回復

orchids 發表於 2008-1-10 12:21:55 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-1-8 22:35 發表

多謝你orchids:我係第一次種,今日我多手挖開啲泥見到嫩芽係球根度生出來架
係乜品種對我黎講都冇所謂,只係想佢快高長大開花
你遲啲貼相上嚟睇吓好嗎? ...

如嫩芽係球根度生出來,這就應該沒攪錯,你照片中的球根跟我的Oxalis flava var. pectinaria一模一樣,我的球根剛買回時,都是連著條一模一樣芽仔.

我上次團購買了3個球根,3個都能成功發芽,你可看看它們的模樣,花盆寫有名稱.

回復

jade_a 發表於 2008-1-11 07:23:10 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-10 12:21 發表

如嫩芽係球根度生出來,這就應該沒攪錯,你照片中的球根跟我的Oxalis flava var. pectinaria一模一樣,我的球根剛買回時,都是連著條一模一樣芽仔.

我上次團購買了3個球根,3個都能成功發芽,你可看看它們的模樣,花盆寫 ...

orchids:多謝你呀!
你3棵都生長的好徤康 中間個棵小手好得意都幾大棵!
等我盆花再大啲我貼上黎對比就知係乜品種了
回復