返回列表 發新帖

點解番茄長左苗,但又會.....

作者: esse 發表于 2010-4-1 21:14:31
4835 31
JicJicmom 發表於 2010-4-4 14:40:26 |顯示全部樓層
回復 20# 夜魔

農墟伯伯講到蕃茄易種得咁利害 , 信一半好喇.
但肯定0既係, 而家絕對係適合種蕃茄0既季節~~
回復

夜魔 發表於 2010-4-4 15:44:36 |顯示全部樓層
回復  夜魔

農墟伯伯講到蕃茄易種得咁利害 , 信一半好喇.
但肯定0既係, 而家絕對係適合種蕃茄0既季節~~ ...
JicJicmom 發表於 2010-4-4 14:40

真係幾易種架~~有陽光就得...
我今次第一次種都算好成功 XD
依家棵迷你種等緊收成
可能個盆大左 d, 依家生得好疏好多果
我見花墟嗰 d 20cm 高, 得 10 零粒果, d 葉好大又好少...

半迷你種就仲係苗...
回復

esse 發表於 2010-4-4 17:40:23 |顯示全部樓層
我今日將佢地分左盤,但仲係細盤,就一"頗"一盤,但落左好多泥
而且係低部落左肥料
依家就係變左咁樣:
回復

夜魔 發表於 2010-4-4 19:23:48 |顯示全部樓層
回復 23# esse

基肥係落緩解肥或枯葉, 唔係落花寶嗰 d 快速肥喎, 你知架可?  上頁唔記得講
咁細盆可以唔落肥啦...等佢生大少少到你正式換大盆時先嚮泥底落緩解肥
回復

esse 發表於 2010-4-4 20:28:09 |顯示全部樓層
我個d肥係10店買,日本做細細包
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-5 00:23:02 |顯示全部樓層
轉左盤仔, 企理好多呀~~ 當你發現佢D根響盤底伸出黎, 就係又要轉盤0既時候喇 ~~
如果係種黎食, 就要小心D選擇肥料 ~
好多帖都有提及架~~~
回復

夜魔 發表於 2010-4-5 01:07:18 |顯示全部樓層
轉左盤仔, 企理好多呀~~ 當你發現佢D根響盤底伸出黎, 就係又要轉盤0既時候喇 ~~
如果係種黎食, 就要小心D ...
JicJicmom 發表於 2010-4-5 00:23

我自己無乜所謂 XD
有機肥同化肥最後都係會變氮磷鉀 XD
唔落農藥便可
回復

esse 發表於 2010-4-5 09:36:04 |顯示全部樓層
thank you so much, guys~

今日望下佢地,又長高左,而且有d細細的葉長出黎~

想問問,普通的發泡膠箱可以種幾"頗"蕃茄OR 節瓜?
回復

esse 發表於 2010-4-18 18:34:54 |顯示全部樓層
回復

esse 發表於 2010-4-18 18:35:46 |顯示全部樓層
無太陽,佢地好似唔識大咁,
回復

小寶 發表於 2010-4-19 00:28:01 |顯示全部樓層
耐心D等待, 芫茜一出太陽就會抽苔, 即係會開花結果, 所以宜家種唔係咁岩時間~
回復

esse 發表於 2010-4-19 21:23:39 |顯示全部樓層
咁d芫茜點算好呀?係咪唔俾佢曬太陽呀?

今晚種落左莧菜的種子,係咪一粒丁豉的黑色種子=1條菜呀?
係咪又要好多太陽先識大呀?同埋要水多嗎?

我婆辣椒俾我隻狗咬左出黎,埃~~~ 都唔知咩狗
d葉軟晒~
回復