點解番茄長左苗,但又會.....

作者: esse 發表于 2010-4-1 21:14:31
4834 31
長左苗,但又訓低左,and then 香埋~ 點解會咁架?嗚嗚
peter1953 發表於 2010-4-1 21:38:41 |顯示全部樓層
回復 1# esse

梗係啦,都開始過期啦,一過暑假就開始種啦,睇睇啦,都差唔多開始謝啦,一開始熱就死光啦!

1--4-1 (3).jpg
回復

fnv234 發表於 2010-4-1 21:45:24 |顯示全部樓層

番茄而家唔啱種?我種咗D車厘茄苗冇幾耐咋…
回復

esse 發表於 2010-4-1 22:19:17 |顯示全部樓層
下,原來係咁呀~ 咁節瓜又點呀?
岩期嗎?
埃~~~
我見個TIME TABLE又話番茄係3月落種
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-1 23:05:32 |顯示全部樓層
回復 4# esse
esse , 我通常都會響2-3月 / 9-10月下種種蕃茄.
6-9月就可能熱得滯喇~~
我而家都有蕃茄苗種緊~~
而家仲可以種下節瓜 , 青瓜 同 苦瓜架~~
矮瓜都算耐熱, 地點可以0既, 仲可以渡夏架~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-1 23:07:56 |顯示全部樓層
回復 1# esse

會唔會係種植方法有問題 ?
當蕃茄苗長出真葉之後, 就要比佢晒適量0既陽光, 陽光可以令小苗莖身粗壯一d.
當然其他如泥太濕 , 有菌等等, 都會令蕃茄苗死左架~
影到照片0既話就貼上來大家研究下喇 ~
回復

esse 發表於 2010-4-2 06:50:23 |顯示全部樓層
Pic is like that~ too wet?

Tomato I

Tomato I
回復

小寶 發表於 2010-4-2 17:26:37 |顯示全部樓層
泥太少了!! 就算我地用苗盆種野的泥都有2寸呢
宜家d苗應該小心攞番出來, 將個盆裝滿泥, 然後放回小幼苗繼續等佢大(仲可以分埋苗添,即1盆1苗 )
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-2 21:21:10 |顯示全部樓層
小寶講得0岩, 泥真係太少喇...
我自己下種培苗,用2寸盤都只係下3粒種子. 得就得, 唔得就再下過. 以你圖中苗盤0既泥, 至少都要七成滿.
如果係包裝種子, 種子袋後會有說明.
回復

kerorozIL 發表於 2010-4-2 21:31:23 |顯示全部樓層
小寶講得0岩, 泥真係太少喇...
我自己下種培苗,用2寸盤都只係下3粒種子. 得就得, 唔得就再下過. 以你圖中 ...
JicJicmom 發表於 2010-4-2 21:21

D泥好似係個盆的一半
回復

esse 發表於 2010-4-2 22:29:55 |顯示全部樓層
係呀,咁點羅出黎呀?我怕香得仲快
可教下我嗎?
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-3 15:17:52 |顯示全部樓層
小心用個湯匙「畢」佢出黎,唔好「done」散d泥,根痴到越多泥越好,然後再放入其它盆就可以了。
回復

夜魔 發表於 2010-4-3 18:40:57 |顯示全部樓層
邊個話
依家 d 天氣先啱~ 我兩棵野不知幾壯, 一棵大, 結緊果, 一棵仲係幼苗
1 月凍嗰時拎去吹風又無事, 但生得好慢好慢
到 2,3 月有 15-20 度時生得勁快
有陽光就萬能的
最好有無限陽光...
回復

夜魔 發表於 2010-4-3 18:42:20 |顯示全部樓層
回復  esse

會唔會係種植方法有問題 ?
當蕃茄苗長出真葉之後, 就要比佢晒適量0既陽光, 陽光可以令小苗莖 ...
JicJicmom 發表於 2010-4-1 23:07

蕃茄同向日葵一樣咁鐘意陽光, 成日跟住太陽走 [sosad]
回復

夜魔 發表於 2010-4-3 18:44:58 |顯示全部樓層
泥太少了!! 就算我地用苗盆種野的泥都有2寸呢
宜家d苗應該小心攞番出來, 將個盆裝滿泥, 然後放回小幼苗繼續 ...
小寶 發表於 2010-4-2 17:26

yes, 蕃茄 d 根好鬼發達
以前有人教話一開始用用完即棄膠杯種, 慢慢一邊種一邊換大 d 個盆...
但我懶一野用 5" 盆種都 ok
d 根好快就會生到落底......
回復

esse 發表於 2010-4-3 19:32:58 |顯示全部樓層

係咪個蕃茄盤太高哩~~
聽日去hk$10店看看有無矮d的盤

想問:
1。如換盤,d 泥要咁的好實嗎?
2。幾時先要落肥呀?
3 。用科學泥可以嗎?
回復

夜魔 發表於 2010-4-3 20:58:27 |顯示全部樓層
回復 16# esse

>係咪個蕃茄盤太高哩~~
yes, 太高會遮住 d 光照

想問:
>1。如換盤,d 泥要咁的好實嗎?
唔洗, 淋完水佢會自然壓實

>2。幾時先要落肥呀?
種之前泥底部落基肥 (optional)
等生到 4 塊真葉時開始落全般肥(e.g.花寶 2 號), 兩三星期一次; 到咁上下大時或有花蕾時開始轉追磷鉀肥(e.g.花寶3號), 一至兩星期一次

>3 。用科學泥可以嗎?
可以
回復

hellokitty_971 發表於 2010-4-3 21:18:58 |顯示全部樓層
回復  esse

>係咪個蕃茄盤太高哩~~
yes, 太高會遮住 d 光照

想問:
>1。如換盤,d 泥要咁的好實嗎?
唔 ...
夜魔 發表於 2010-4-3 20:58

thanks, 夜魔, 我會好好記住^^
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-4 12:37:20 |顯示全部樓層
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... &cat_id=7349340
想種下蕃茄都可以去農墟度取下經呀~~
回復

夜魔 發表於 2010-4-4 14:05:06 |顯示全部樓層
想種下蕃茄都可以去農墟度取下經呀~~
JicJicmom 發表於 2010-4-4 12:37

>買一顆車厘茄苗只係 10蚊,記住要用一呎直徑嘅花盆先夠空間種,每日施肥(有機肥)同淋水,大約 70日有得食,一盆種一顆車厘茄苗大約可以種到四、五斤車厘茄,種兩盆就夠一家四口食

我 $10 包迷你蕃茄種子, 有幾十粒, 一粒種子種落 5" 盆, 30cm 高, 依家估計會有 50+ 粒蕃茄
回復

12下一頁