屋筒泥 - (一流)

作者: i4kai 發表于 2010-4-1 11:55:50
2369 9
上個月見有人重建村屋,將啲唔要嘅屋筒泥擺係停車場
咁咪係佢地車泥去堆填區之前,推幾車返去種菜囉!

好正呀!
唔駛落肥、啲菜都吧吧聲大
孖吉 發表於 2010-4-1 12:02:16 |顯示全部樓層
屋筒泥 好肥咖?乜野係 屋筒泥 呀?add3icon
回復

i4kai 發表於 2010-4-1 14:34:51 |顯示全部樓層
幾拾年前(或過百年前)啲村屋,用泥塼建造,
無人住之後,經過長時間嘅風吹雨打而倒下
呢啲泥塼都變返做泥土!
現在新起村屋,都會把幾呎深嘅泥土移走,再倒英泥、支落去個地洞、做新屋嘅地基
呢啲由舊屋筒移出黎嘅泥、就係種野一流嘅"屋筒泥"啦

呢啲老屋地,通常都係幾百年前建村時選地、座落於最肥的土地上,
以便主人(農民)上田
啲泥百年來都從未種過植物、又冇野草種子,
是老農民視為,比"田泥"更上等的泥土

所以如果見到屋筒泥'就不要放過啦!
回復

☆桃仔☆ 發表於 2010-4-1 16:06:00 |顯示全部樓層

有冇相睇下咩樣既

張相後面大大舊黃色果d????
回復

i4kai 發表於 2010-4-1 16:57:41 |顯示全部樓層

嘩! !   係呀、係呀!

你都有間泥屋呀!   正呀!

係就係細間啲、新鮮左啲,但係都可以種到好多野啦!
(我揾到嗰啲"屋筒泥"因屋巳倒下多時,泥己經變得深色好多)

打算幾時拆呀?

以下揾到一份有題及"屋筒泥"嘅報導:
http://news.sina.com.cn/o/2006-12-13/054910751510s.shtml

"一间長方形的百年泥墙老屋筒便暴露在阳光下,四壁被火烟熏得黑麻麻的,象个破窑洞。怪不得“大跃进”年代兴拆老屋墙泥作肥了。":
http://www.my1510.cn/article.php?id=36b19ef518890782
回復

hellokitty_971 發表於 2010-4-1 19:55:32 |顯示全部樓層
明白了,thanks
回復

Jesation 發表於 2010-4-13 14:24:32 |顯示全部樓層
估唔到泥都要講年份o既。add9icon
回復

fat111 發表於 2010-4-13 23:56:17 |顯示全部樓層
thanks thanks thanks
回復

sisterping 發表於 2010-4-16 23:33:49 |顯示全部樓層
獲益良多!
回復

biru 發表於 2010-4-25 21:19:16 |顯示全部樓層
thank you for your information~ lesson learnt~
回復