一分五...第一次好驚呀

作者: Rachel 發表于 2007-12-20 22:57:30
1325 5
呢盤係收養既!!迫爆個盤咁滯呀, 所以我試下幫下佢地囉!! 不過真係一額汗!!

就係佢啦...其實佢好健康, 好多側芽

就係佢啦...其實佢好健康, 好多側芽

先於盤中抽出, 並拍走及沖走佢原有既泥, 而這些泥應該不要的了, 因為酸鹼度變了 ...

先於盤中抽出, 並拍走及沖走佢原有既泥, 而這些泥應該不要的了, 因為酸鹼度變了 ...

原來有成四個側芽了...算回原本共有五株, 用hi-freash開水浸佢地一陣

原來有成四個側芽了...算回原本共有五株, 用hi-freash開水浸佢地一陣

再於傷口上塗上hi-freash

再於傷口上塗上hi-freash

或可用其開水浸傷口

或可用其開水浸傷口

完成了, 希望他們快高長大啦

完成了, 希望他們快高長大啦
heiheimama 發表於 2007-12-20 23:06:52 |顯示全部樓層
分得好靚wo!不過我覺得最大那兩株可以去兩三塊老葉.~
回復

suzisan 發表於 2007-12-20 23:10:27 |顯示全部樓層
哈哈…………R版,这棵是什么品种!?
回復

Rachel 發表於 2007-12-20 23:27:09 |顯示全部樓層
希希媽媽, 是否而家已可以把老葉剪去呢, 因為是前天才分株, 我驚佢而家仲有d弱...不過今睇佢地既時候, d葉都好硬淨...係有一株邊邊有一兩片葉軟軟地囉!!

suzisan, 我不知她是什麼品種呀, 我現在唯一擁有一個叫"caprice"既品種既葉子, 係leo剪天送給我的!!
回復

heiheimama 發表於 2007-12-20 23:31:20 |顯示全部樓層
如果已經定植就由得佢先啦,除非你藝高人膽大!或者過得半個月生長穩定以後再剪吧!不過下次可以考慮在分株時順手除去老葉,橫掂都係做手術,一次過方便d嘛,新株也會生得靚女d.
回復

Rachel 發表於 2007-12-21 18:43:14 |顯示全部樓層
明白晒, 第一次冇經驗, 等佢地大d再生側芽既時候再同佢地分既時候就會ok, 謝謝希希媽媽.
回復