喝多了 - 伏特加﹑紅酒﹑雜果賓治

作者: 八王爺 發表于 2010-3-9 15:22:22
7024 47
acmc 發表於 2010-3-11 11:36:31 |顯示全部樓層
紅酒都係酒, 飲少少就好喇! 成支咁飲, 會傷身的, 買支貴啲嘅, 自然唔會當水飲, 計起來仲平過飲300蚊樓下的, 要飲水的話就真係飲水, 健康為重! 當水飲, 我唔捨得呀!
回復

八王爺 發表於 2010-3-11 11:50:10 |顯示全部樓層
50cc ....... 好似飲美沙銅!

講真,我係法國去係啲friend 屋企,食晚飯真係杯杯大酒杯咁飲紅酒白酒,仲未計食飯前的開胃酒,通常係雪梨酒(Sherry)之類。飲水唔係伴餐用,水只係用黎清清口中的味蕾。
回復

比得大帝 發表於 2010-3-11 11:53:37 |顯示全部樓層
紅酒都係酒, 飲少少就好喇! 成支咁飲, 會傷身的, 買支貴啲嘅, 自然唔會當水飲, 計起來仲平過飲300蚊樓下的, ...
acmc 發表於 2010-3-11 11:36

紅酒冇得買一支3000元, 分10日飲, 當每天300元的

紅酒開咗蓋就要即日飲哂, 人地酒舖供客人試飲的都要打CO2入去減低氧化速度, 不過就算打咗CO2, 都係最多保留到2-3日
回復

八王爺 發表於 2010-3-11 11:55:05 |顯示全部樓層
聽嚟王爺係飲得之人, 酒精接受量應該好高

我其實係有酒精敏感, 開一瓶最多飲50cc, 所以好耐都冇飲 ...
比得大帝 發表於 2010-3-11 03:54

承受多少真係唔知,但係我飲酒會好紅,不單只臉,手腳全身都紅。
所以好少出街飲太多,只會去朋友家中或自己家中飲大!

記得中五畢業camp,成班男同學係渡假屋閂埋門通宵「隊」 啤,真係厠所都去到怕。
真係唔敢係出面飲咁多。
回復

acmc 發表於 2010-3-11 11:57:43 |顯示全部樓層
真係好飲得!!  我食唔食飯都係一杯起兩杯止.
回復

acmc 發表於 2010-3-11 12:01:26 |顯示全部樓層
紅酒冇得買一支3000元, 分10日飲, 當每天300元的

紅酒開咗蓋就要即日飲哂, 人地酒舖供客人試飲的都要打CO ...
比得大帝 發表於 2010-3-11 11:53

所以要叫埋啲紅酒friends一齊飲, 一邊飲一邊吹水!
回復

八王爺 發表於 2010-3-11 12:31:32 |顯示全部樓層
紅酒真係叫做餐酒,即係食飯先飲架!
同朋友 摸杯底,應該飲其它酒。
回復

fianfumy 發表於 2010-3-11 12:52:27 |顯示全部樓層
如果要飲紅酒, 就要睇吓神之水滴嘞

我覺得紅酒150-250的已經好好, 幾十蚊的真係好似唔係好掂

試得兩千幾 ...
比得大帝 發表於 2010-3-11 10:25

同意呀 , 有時好飲的酒都唔駛要2-3千,  紅酒太多種類, 有時同葡萄園不同讓酒師, 出來的價錢都可以分別好大, 但其實唔出名的讓酒師讓出來的味道都好好囉 , 紅酒太多學問啦....

有好多紅酒係新酒的時間都好好飲, 去年有花友介紹飲 Beaujolai  , 真係好好飲, 都只是$90-138 , 反而這種紅酒係唔好存放太耐.....
回復

acmc 發表於 2010-3-11 13:02:12 |顯示全部樓層
咁通常都係一齊食飯先飲, 次次都只係飲紅酒, 因為個個都只係鐘意飲紅酒, 無人話要飲其它酒, 其實可能係大家都唔係"好飲"之人, 就算有葡萄汽酒, 無酒精嗰d, 都係比d"靚仔"飲, 比埋d酒杯佢哋飲, 大大細細都飲得好開心, 大家一邊飲一邊口水多過酒咁囉.
回復

acmc 發表於 2010-3-11 13:39:37 |顯示全部樓層
記得幾年前, 有個舊同事生咗個仔八個月先通知我哋, 咁幾個一齊上去佢屋企睇佢同個bb啦, 食完飯佢個工人一人比一杯紅酒我哋, 個舊同事話"飲紅酒對健康好, 好有益, 我晚晚都要飲四五杯, 有時一盒一晚都飲得晒" 佢仲話好低飲, 係百佳買一百蚊都唔洗, 1L一盒, 我聽咗都覺好笑, 我嗰杯差唔多無飲過, 好難入口呢!
唉! 我是唔飲得之人, 少少無妨, 試過半醉, 這個感受真係唔好受, 唔喜歡這種感覺! 這晚雖然我無飲醉, 但都有點唔好受的感覺, 我這位舊同事無結婚照給我們看, 一張全家褔相都無, 大房是工人同個bb的, 細房是放了一張單人床的主人房, 令我在想到佢每晚要飲成L紅酒咁健康的原因.
回復

比得大帝 發表於 2010-3-11 14:56:39 |顯示全部樓層
所以要叫埋啲紅酒friends一齊飲, 一邊飲一邊吹水!
acmc 發表於 2010-3-11 12:01

如果要一班FRIEND一齊飲, 又飲到兩三千蚊支, 易乜容一晚飲成皮呀, 好豪喎你

我到通常都係一晚開三四支, 都係開一二百蚊支, 間中才豪一吓, 飲D過千的
回復

acmc 發表於 2010-3-11 15:10:56 |顯示全部樓層
如果要一班FRIEND一齊飲, 又飲到兩三千蚊支, 易乜容一晚飲成皮呀, 好豪喎你

我到通常都係一晚開三四支,  ...
比得大帝 發表於 2010-3-11 14:56

好似你飲咁多就要!
一人輪住買一次, 成年先輪到一次, 每次都飲唔夠兩支, 有人成晚都飲唔夠兩啖, 飲得嘅飲一兩杯, 都按住個杯口話夠啦夠啦, 都係朋友聚吓, 最主要係大家都唔係"好酒"之人. 真係喎! 好酒啲朋友都唔係成支成支咁"隊"喎!(有特別原因要隊自己嘅唔計) 反而見過啲老一輩的親戚, 就有豪飲喇 !
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-11 18:21:24 |顯示全部樓層
我同男丁一晚至少飲一支... 都係60-150好喇~~  
回復

acmc 發表於 2010-3-11 18:52:36 |顯示全部樓層
我唔會只係買兩支紅酒, 通常會預備d葡萄酒招待d"金波羅", 如果無會好快散場, 無酒精的幾十至百幾都有, 都好好飲的, 係甜咗少少, 啱小朋友飲, 另外我會買日本的柚子酒, 百幾至二百幾啦, 酒精都好重吓, 不過甜得來好清香, 都好受歡迎嫁, 係有兩三個指明要飲紅酒, 除咗飲酒又要飲湯, 所以飲唔到咁多喎!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-11 18:53:54 |顯示全部樓層
健康啲, 飲紅酒啦! 要三兩千蚊一支至好飲喎! 仲唔好每日飲少少, 開咗要一次過飲晒至最正, 所以要叫埋啲紅 ...
acmc 發表於 2010-3-11 09:17

唔一定要三兩千蚊(一級庄)先有正野,有d新酒(2007年)AOC的,有85-90分(Robert Parker評分) 二三百蚊起已經有貨,有d 9x分都係三百幾蚊起,品質都好正,又抵add6icon
我買過二級庄的,七百幾都有交易,口感亦非常好
回復

acmc 發表於 2010-3-11 22:36:49 |顯示全部樓層
唔一定要三兩千蚊(一級庄)先有正野,有d新酒(2007年)AOC的,有85-90分(Robert Parker評分) 二三百蚊起已經有 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-3-11 18:53

好講個人口味, 好似日本柚子酒, 我覺得都幾好飲, 但係飲酒啲朋友都無乜興趣, 反而唔飲酒的, 尤其係女士就試吓試吓當汽水咁飲都飲唔少, 以前因工作關係, 曾經都飲過啲唔只三兩千蚊支嘅紅酒, 記得同d幾十蚊的一樣咁難入口, 其實樣樣試吓又無妨, 如果揾到又平又好飲就最好喇, 仲有無其它介紹?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-11 23:10:57 |顯示全部樓層
好講個人口味, 好似日本柚子酒, 我覺得都幾好飲, 但係飲酒啲朋友都無乜興趣, 反而唔飲酒的, 尤其係女士就試吓試吓當汽水咁飲都飲唔少, 以前因工作關係, 曾經都飲過啲唔只三兩千蚊支嘅紅酒, 記得同d幾十蚊的一樣咁難入口, 其實樣樣試吓又無妨, 如果揾到又平又好飲就最好喇, 仲有無其它介紹?acmc 發表於 2010-3-11 22:36

啊,原來你鍾意甜酒,二三千一支個d係一級庄酒,品質有保証,dry d,複雜d, 醇厚d同埋  after taste 耐d,所以唔o岩甜酒既朋友~
而比較甜的白酒同冰酒/貴腐酒就o岩你啦
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-11 23:13:38 |顯示全部樓層
我同男丁一晚至少飲一支... 都係60-150好喇~~
jellyfishy 發表於 2010-3-11 18:21

飲咁多add12icon
回復

fianfumy 發表於 2010-3-12 00:04:29 |顯示全部樓層
我都係愛飲甜酒, 但如果有一大班人, 一兩支絕對冇可能囉 , 記得做冬那天4個人都4-5支, 紅酒 ,白酒,清酒都齊哂 , 未到九點都貓貓地 , 身邊不少朋友是人飲酒之人, 有人嘆酒, 亦有不少是"隊" 酒的....
回復

八王爺 發表於 2010-3-12 10:29:04 |顯示全部樓層
紅酒果味好複雜,真係睇個人口味。
大菲媽 一般去邊豎訂酒呢?

白酒我就喜歡甜的。
去意大利飲過一枝不錯,以為自己記得個名,但後來搵唔翻。真係無記性咯!

當然,有時都唔係飲酒,也要陪女兒飲吓 fruit punch!

最近 好多細細個的 香水菠蘿,同個杯咁大,可以買定啲係屋企,
切個頭落黎做 杯邊的裝飾。
回復