喝多了 - 伏特加﹑紅酒﹑雜果賓治

作者: 八王爺 發表于 2010-3-9 15:22:22
7016 47

冬天喝多了酒。
最近屋企附近開了間新的小洋貨舖,有 Pravda Vodka ......立刻買來試飲。正!

一向飲開 雪樹 (Belverdere Vodka), 原來 一山還有一山高,Pravda 仲正!

Pravda Vodka 傳統波蘭黑麥伏特加,純正醒神!

飲開的雪樹Belverdere,已經好正。佢啲包裝一向高貴。
比得大帝 發表於 2010-3-9 16:12:23 |顯示全部樓層
Vodka 唔算健康飲食噃
回復

八王爺 發表於 2010-3-9 16:36:43 |顯示全部樓層
咁啲分類無個啱用,唔揀又唔得!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-10 00:13:53 |顯示全部樓層
王爺原來是飲得之人喎.....
回復

Monse 發表於 2010-3-10 00:19:14 |顯示全部樓層
2個酒瓶都好靚喔.
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-10 08:55:26 |顯示全部樓層
個主題都係想提下大家飲食"健康"d 啫~
支volka 幾錢支呀王爺?
回復

八王爺 發表於 2010-3-10 10:06:39 |顯示全部樓層
2個酒瓶都好靚喔.
Monse 發表於 2010-3-9 17:19

老實講,同中國米酒,高粮酒一樣,係用五穀釀的 伏特加,酒色透明。
如果唔用花巧啲的酒瓶,外貌真係同米酒無分別。
當然酒香完全不一樣。

水母,伏特加其實唔貴,英國的 Smirnoff一般只賣百拎蚊,最平試過100元有找。
這是普通用的。波蘭名牌如 雪樹 Belvedere 就快要三百了,有啲地方仲貴。
咁Pravda係頂級貨,差不多400喇!

話時話,飲中國的二鍋頭﹑瀘州老窖特麯,以及 五粮液都唔平!
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-10 12:02:12 |顯示全部樓層
老實講,同中國米酒,高粮酒一樣,係用五穀釀的 伏特加,酒色透明。
如果唔用花巧啲的酒瓶,外貌真 ...
八王爺 發表於 2010-3-10 10:06

你會唔會溝d乜野一齊飲呀? (即 cocktail~)
回復

八王爺 發表於 2010-3-10 12:17:33 |顯示全部樓層
之前都介召過一啲 混合酒(cocktail)的調配方,如果自己調分量可以隨意。

咁就要其它酒一齊混,可以做下,瑪格烈塔,blue lagoon ...

其它做cocktail 的酒,橙酒都可以做蛋糕。

哩支做blue lagoon 必須!

哩支可以做 雜果賓治。
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-10 12:20:22 |顯示全部樓層
我淨係識 Volka + lime + soda ~
回復

八王爺 發表於 2010-3-10 14:40:51 |顯示全部樓層
夠喇! Vodka martini。
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-10 15:46:30 |顯示全部樓層
夠喇! Vodka martini。
八王爺 發表於 2010-3-10 14:40

嘩~ 一杯酒精~~
回復

Monse 發表於 2010-3-11 00:18:13 |顯示全部樓層
我剩係試過用Vodka來浸金提子咋, 浸完酒啲提子都幾好食架, 每次話只可食幾粒但好食到我總會多食幾粒.
回復

acmc 發表於 2010-3-11 09:17:58 |顯示全部樓層
咁啲分類無個啱用,唔揀又唔得!
八王爺 發表於 2010-3-9 16:36

健康啲, 飲紅酒啦! 要三兩千蚊一支至好飲喎! 仲唔好每日飲少少, 開咗要一次過飲晒至最正, 所以要叫埋啲紅酒friends來一齊飲, 最緊要係叫佢哋買埋上來.
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-11 09:27:49 |顯示全部樓層
健康啲, 飲紅酒啦! 要三兩千蚊一支至好飲喎! 仲唔好每日飲少少, 開咗要一次過飲晒至最正, 所以要叫埋啲紅 ...最緊要係叫佢哋買埋上來.
acmc 發表於 2010-3-11 09:17

做你酒友d 開支都幾重皮~
回復

八王爺 發表於 2010-3-11 09:30:52 |顯示全部樓層
如果要飲2-3k 的紅酒,等我中咗六合彩先。
不過,我飲紅酒一般飲成支,唔使叫啲friend黎,除非佢地自己帶埋黎。若果要我請飲,起碼要買定成打!
回復

八王爺 發表於 2010-3-11 09:32:55 |顯示全部樓層
我剩係試過用Vodka來浸金提子咋, 浸完酒啲提子都幾好食架, 每次話只可食幾粒但好食到我總會多食幾粒. ...
Monse 發表於 2010-3-10 17:18

vodka 其實同中國的米酒一樣,可以用黎浸任何嘢。
limoncello 都係用vodka 浸檸皮加糖。
也有人用來浸 杏,桃,李,莓之類,不過,當然係用平vodka,貴嘢,都係留番做 混合酒或淨飲。
回復

比得大帝 發表於 2010-3-11 10:25:06 |顯示全部樓層
如果要飲紅酒, 就要睇吓神之水滴嘞

我覺得紅酒150-250的已經好好, 幾十蚊的真係好似唔係好掂

試得兩千幾買支85, 請埋d friend一起飲, 飲完都冇人出聲話好, 反而百幾二百蚊的間中都有佳作
回復

八王爺 發表於 2010-3-11 10:43:24 |顯示全部樓層
紅酒哩,當水喝得啦! 唔使咁貴。
大帝講得好,真係300蚊樓下好啦,水之麻!
回復

比得大帝 發表於 2010-3-11 10:54:34 |顯示全部樓層
紅酒哩,當水喝得啦! 唔使咁貴。
大帝講得好,真係300蚊樓下好啦,水之麻! ...
八王爺 發表於 2010-3-11 10:43

聽嚟王爺係飲得之人, 酒精接受量應該好高

我其實係有酒精敏感, 開一瓶最多飲50cc, 所以好耐都冇飲
回復

123下一頁