有冇人用過Miele洗衣機

作者: 比得大帝 發表于 2010-3-8 23:16:15
40745 80
owlcyr 發表於 2011-4-7 12:16:19 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

總之保重身體啦,話時話,我都成2年幾無去過旅行了.......
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-7 13:14:23 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-4-7 12:16

總之保重身體啦,話時話,我都成2年幾無去過旅行了....... ...

人無幾多個十年, 得閒就去輕鬆下啦~

(所以我無錢淨~)
回復

owlcyr 發表於 2011-4-7 16:52:12 |顯示全部樓層

邊有人咁穩定o丫.
忙到死,有假都放唔到~
回復

比得大帝 發表於 2011-4-7 17:24:00 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-7 13:14
人無幾多個十年, 得閒就去輕鬆下啦~  

(所以我無錢淨~)

我都係咁話
本來想去日本, 一個核電打亂咗我個計劃

回復

jellyfishy 發表於 2011-4-8 10:44:02 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-4-8 10:25

係啊,又轉啦,哈哈~~~

啊.... 咁就無計lu~  
回復

owlcyr 發表於 2011-4-8 10:25:08 |顯示全部樓層

係啊,又轉啦,哈哈~~~
上次問你拎完o野之後轉o左2次,hoho,要好快pick up o的o野同埋無假,o米無得放lor.
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-8 10:17:45 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-4-7 16:52

邊有人咁穩定o丫.

你轉左工? 忙到假都唔俾放呀?
回復

owlcyr 發表於 2011-4-8 10:06:25 |顯示全部樓層
有排唔駛去了.........
回復

hipo 發表於 2011-4-11 11:55:17 |顯示全部樓層
咁如果一日內要連續開兩機, 最少要相隔幾耐呀??
回復

比得大帝 發表於 2011-4-11 15:05:38 |顯示全部樓層
回復 hipo 的帖子

我通常冇理要隔幾耐, 要開就開
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-11 15:14:10 |顯示全部樓層
我屋企d洗衣機,一係唔開,一開就洗2-3機衫~
回復

hipo 發表於 2011-4-11 17:46:48 |顯示全部樓層

Peter and prodorothyhkg,
Thanks for your info...
But 唔使等架洗衣機抖抖, let it cool down, say 等 一個鐘後再開嗎??  
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-11 18:07:57 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-4-11 17:46
Peter and prodorothyhkg,
Thanks for your info...
But 唔使等架洗衣機抖抖, let it cool down, say 等  ...

邊有時間等丫,一個星期先得2日洗衫,要趕陽光呀
不過我以前部金x都成十幾年先壞,而家部西x子都差唔多7年啦,已經算好架啦~
回復

cwkit 發表於 2011-4-21 11:21:52 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-7 10:25
回復 aysam0217 的帖子

我部Miele只係用咗一年, 完全冇問題, 覺得洗衫直頭係一種樂趣

我都想洗衫係樂趣 ...

可唔可以講下你一年前係乜野洗衣機, 同而家果部做個比較, 點解新個部會成為樂趣呢?(唔通舊果部好差?)
回復

比得大帝 發表於 2011-4-21 12:46:35 |顯示全部樓層
回復 cwkit 的帖子

舊果部係買樓送嘅, 冇得選, 自然冇個人性格, 而且操控複雜, 又嘈, 又唔靚仔
回復

annchloe 發表於 2011-5-5 23:57:32 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

Oh Really...真係易壞D?但Miele架2合1好多function...個sales話可多數港人少用乾衣個功能,所以D電路易受潮而壞,唔知真定假。。。
我都見分開買重平D,但少好多功能,
回復

doko 發表於 2011-5-6 00:11:35 |顯示全部樓層
Miele緊係好用, 你有冇叫sales 試過你睇? 不過如果比工人用就唔喇.
回復

比得大帝 發表於 2011-5-5 23:43:02 |顯示全部樓層
回復 annchloe 的帖子

俾工人用千萬唔好買貴機, 佢地唔會同你錫住部機, 我果時用工人, 二千幾個高宜水龍頭一個月就俾佢玩爛, 問佢佢就只會答: I don't know, sir.

我一向唔鐘意用二合一機, 易壞好多
回復

annchloe 發表於 2011-5-5 20:41:46 |顯示全部樓層
我今日都俾個fortress sales sell 架Miele。我一向都用Miele 既吸塵機,好好用,但都可以俾個工人整壞左支棍﹣成支steel,係個stopper 係膠,佢都撞甩左個度,攪到click唔住。
我今日見到部miele,2合1,2萬幾。。。好想買,見好多人都講Miele好用,但我好怕個工人又幫我K.O.部機。。。。請問比得大帝你係覺得好好用,如果好用,自己洗好過俾工人掂囉!
回復

比得大帝 發表於 2011-5-6 11:50:38 |顯示全部樓層
回復 annchloe 的帖子

我總是覺得架機又冷又熱, 好易壞, 其實乾衣機係好簡單嘅機械, 設計到唔怕熱好易, 而洗衣機比較複雜, 零件多, 又冷又熱易傷零件.

而乾衣機最好用煤氣乾衣機, 比用電便宜好多好多.  我係第一批用煤氣乾衣機嘅人, 部機用咗成二十年, 搬過幾次屋, 重未修理過, 而且煤氣公司定期有人免費上門撿查.  值得推介.
回復