有冇人用過Miele洗衣機

作者: 比得大帝 發表于 2010-3-8 23:16:15
40696 80
屋企部洗衣機突然壞咗, 豐澤個sales推薦Miele洗衣機, 不過成皮嘢, 唔知有冇人用過, 俾d意見, 謝謝
prodorothyhkg 發表於 2010-3-9 00:02:57 |顯示全部樓層
我老細屋企用緊,不過又唔覺佢話特別好,可能要問佢個工人先知~
回復

軒軒 發表於 2010-3-9 16:15:46 |顯示全部樓層
冇用過呢隻牌子,呢個牌子係富貴人家用架!但千萬唔好買金章,又貴又唔係特別出色!
回復

比得大帝 發表於 2010-3-9 16:29:59 |顯示全部樓層
冇用過呢隻牌子,呢個牌子係富貴人家用架!但千萬唔好買金章,又貴又唔係特別出色! ...
軒軒 發表於 2010-3-9 16:15

我一個人先入到去, 個sales就sell個Miele俾, 我都話貴, 唔買,
點知我太太嚟到, 俾佢sell到
就當今年用打後10年嘅情人節禮物啦, 都係一年一千蚊啫

不過回家上個好幾個forums睇人地用過嘅comment, 係完全搵唔到一個彈嘅.

我用過幾個牌子的洗衣機, 所有機的問題都係個開關制physically損壞, 而且個開關制係貴到得人驚, 往往係部洗衣機的 1/8 - 1/4價錢
第一部機1500, 換個制450 (而且只係一個啤出嚟的塑膠東西)
第二部機3000, 換個制350
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-9 19:31:30 |顯示全部樓層
我一個人先入到去, 個sales就sell個Miele俾, 我都話貴, 唔買,
點知我太太嚟到, 俾佢sell到
就當今年用打 ...
比得大帝 發表於 2010-3-9 16:29

我問左老細老細個老公,佢話幾好,d衫唔會咁易爛(有乾衣個隻),清潔都ok
你用開邊隻咁差勁?我以前都係用金章,好似都8年先整過1次,2年後唔知乜鬼野壞,上門睇下加零件要成千個大洋,部野買返黎都係$2890,唔整,再買另一部,果陳西x子做特價,5千幾好似有85折,咁就買左,已經5年啦,都仲ok,不過個機平衡好似有d問題,d衫少少分裝得唔好隻機就會"up up"搖,已經調過幾次腳位,都係冇乜作用,隻金章就穩陣好多~
回復

軒軒 發表於 2010-3-9 21:27:58 |顯示全部樓層
我十多年前買金章上揭式千眼乾衣洗衣機,當時買咗六千幾蚊,用了幾年,條彈弓斷了,要500元一條,之後就係出現如果擺衫唔平均,就會唔平衡好嘈,所以我就話唔好用!
回復

比得大帝 發表於 2010-3-9 22:59:17 |顯示全部樓層
我依家部都係西門屎, 都用咗5年, 係買樓包埋的, 不過次次都係個開關制壞
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-10 08:58:57 |顯示全部樓層
我十多年前買金章上揭式千眼乾衣洗衣機,當時買咗六千幾蚊,用了幾年,條彈弓斷了,要500元一條,之後就係出現如 ...
軒軒 發表於 2010-3-9 21:27

我上年買左部勁平 (唔洗2000)的乜鬼Vieanna ?? 牌上揭式洗衣機, 都係有乾衣時成部機郁的問題~ 咁係咪好易壞架???
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-10 17:15:45 |顯示全部樓層
咁Miele都會幾好喎,佢地每日最少都會洗一機衫~
回復

比得大帝 發表於 2010-3-10 17:27:27 |顯示全部樓層
我上年買左部勁平 (唔洗2000)的乜鬼Vieanna ?? 牌上揭式洗衣機, 都係有乾衣時成部機郁的問題~ 咁係 ...
jellyfishy 發表於 2010-3-10 08:58

乾衣時成部機郁係設計問題
因為d衫聚埋一舊

設計好的機係會將d衫散開
回復

doko 發表於 2010-3-11 15:39:52 |顯示全部樓層

我睇過Miele demo, 如果有米一定買佢, 金章以前用過, 成支軸斷咗, 換咗個洗衣槽仟五蚊一年後到條彈弓, 可能係賓賓塞好多野落去洗, 我見過一次塞到唔郁得, fling 衫果陣好似跑馬仔, 後黎換咗部平平地既Phico, 好靜好定, 不過第二年就壞個制, 不過都捱咗成五年, 舊年換咗部Candy大眼雞, 幾嘈吓, 其他暫時OK
回復

比得大帝 發表於 2010-3-11 15:44:28 |顯示全部樓層
40年前屋企用個第一代大眼雞, Westinghouse.  一日洗兩三次, 用咗二十幾年未壞過, 依家香港好似冇咗哩隻牌子
回復

oneonewe 發表於 2010-3-11 15:52:57 |顯示全部樓層
而家D電器一過保養期即壞 add9icon
回復

八王爺 發表於 2010-3-11 17:06:17 |顯示全部樓層
見你地講得咁開心,我又黎。

金章 - 不用考慮,用過兩個,又有幾個朋友用過都話1-2年就壞!

依家用緊 白朗,好定,但扔乾水時嘈啲。不過只用咗半年,遲啲先知 襟唔襟!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-11 19:01:28 |顯示全部樓層
40年前屋企用個第一代大眼雞, Westinghouse.  一日洗兩三次, 用咗二十幾年未壞過, 依家香港好似冇咗哩隻牌 ...
比得大帝 發表於 2010-3-11 15:44

有見過,好似百x匯定瘋擇三年前見到,但唔平喎,應該話都係貴價貨
回復

tommysze8 發表於 2010-3-11 19:20:22 |顯示全部樓層
1 - 飛利浦、金章都OK,但耍法國制造。
2 - 唔好超磅洗。
3 - 要用電子摟制,不可用機械摟制。
平均用十年,一星期 3 - 4 次。
回復

比得大帝 發表於 2010-3-11 22:04:40 |顯示全部樓層
白朗都係好嘢嚟嫁

不過依家好多歐洲牌子都轉咗泰國, 大陸做, 真係差好多
回復

比得大帝 發表於 2010-3-11 22:05:11 |顯示全部樓層
白朗都係好嘢嚟嫁

不過依家好多歐洲牌子都轉咗泰國, 大陸做, 真係差好多
回復

hipo 發表於 2010-3-12 09:29:40 |顯示全部樓層

我用過 Candy (金鼎), not bad.....  
白朗 and Candy 好像都係 同廠的....
金章... so many years 用過, 果時 quality 好好的

依家的 washing machine 好多都標榜 電腦programme sensor, 無得自己set, 試過洗了 over 兩個半鐘.......暈 !
回復

比得大帝 發表於 2010-3-12 09:49:56 |顯示全部樓層
我部 miele到咗, 番去洗番次衫玩吓先
回復

12345下一頁