我塊田有d一吋長貌似蚯蚓但黑色的蟲

作者: 太陽神 發表于 2010-2-28 21:04:13
2021 8
我上星期在田裡下了骨粉後,今日發展有十條八條一吋長貌似蚯蚓但黑色的蟲,有人知道是什麼嗎?是益蟲還是害蟲?請指點。
gnoryan 發表於 2010-2-28 22:56:43 |顯示全部樓層
回復 1# 太陽神

係咪好多隻腳既 ? 可能係千足虫的一種
回復

太陽神 發表於 2010-3-1 21:32:21 |顯示全部樓層
忘記了有冇腳添,平日返工冇得去田,今個星期六記得要去睇吓有冇腳,最好就係睇佢唔到,即係話走晒,一天光晒!但如果有腳點算好?千足蟲有害的嗎?會不會咬人?
回復

bonbon1 發表於 2010-3-7 07:15:24 |顯示全部樓層
我之前塊舊田有好多千足蟲.每氣有2CM左右長 我見一條便找D小剷子,較剪D武器見一條殺一條. 跟住D蟲比我殺清. 我塊田的小嫩苗比D虫食. 我覺係佢地食. 所以見到佢就整死佢. 不過佢無咬過我.
回復

太陽神 發表於 2010-3-7 13:22:07 |顯示全部樓層
回復 4# bonbon1

多謝你分享經驗,我田裡的蟲是有腳的,因為不知它們是肉食還是素食,所以未處理佢哋。我沒有設鳥網,如果雀仔想食蟲,就任由它們食吧,那就不用我大開殺界了,因為我都幾怕整死d蟲,好核突。
回復

孖吉 發表於 2010-3-7 13:37:27 |顯示全部樓層
千足蟲臭咖,連雀仔都唔食,你下個星期又會見到佢地喇 add12icon
回復

太陽神 發表於 2010-3-7 14:58:57 |顯示全部樓層
千足蟲臭咖,連雀仔都唔食,你下個星期又會見到佢地喇
marcuslee 發表於 2010-3-7 13:37

多謝Marcus告訴我,原來連雀仔都唔食千足蟲咁大鑊,我下次見到d蟲就要用鉸剪剪開佢兩截了,雖然殺生,但沒法子了,阿彌陀佛。
By the way, 什麼是千足蟲的天敵呢?
回復

gunbuster363 發表於 2010-3-11 01:17:04 |顯示全部樓層
多謝Marcus告訴我,原來連雀仔都唔食千足蟲咁大鑊,我下次見到d蟲就要用鉸剪剪開佢兩截了,雖然殺生 ...
太陽神 發表於 2010-3-7 14:58

人~~~~~~~剪吧剪吧
回復

孖吉 發表於 2010-3-15 01:19:58 |顯示全部樓層
多謝Marcus告訴我,原來連雀仔都唔食千足蟲咁大鑊,我下次見到d蟲就要用鉸剪剪開佢兩截了,雖然殺生 ...
太陽神 發表於 2010-3-7 14:58

我昨天換盆時都發現了一條,被我用鏟 "一刀兩段" 了 add12icon
回復