小草草的菜園仔

作者: 小草草 發表于 2010-2-27 08:30:12
11403 90
llaus 發表於 2010-3-5 14:27:15 |顯示全部樓層
食完又插種過
種極都有啵
回復

小草草 發表於 2010-3-5 21:42:51 |顯示全部樓層
系啊,我見有位就插枝,好快就種到周圍都有咯.
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 20:58:06 |顯示全部樓層
回復 5# 小草草

個瓜棚下邊有咁多盆?
用來做乜呀??
-------------------
瓜棚下的系膠桶,不过系冇底的,甘樣先易除草....
==============================

小草草好!

想了解點樣利用冇底膠桶除草方法,
可以影張冇底膠桶現場照片參考吓嗎?
謝謝!
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 21:05:52 |顯示全部樓層
回復 18# kenjoey999

請問有無蟲害問題?
==============

我都想知道呢個問題呀!

如有, 會用乜嘢方法除蟲呢!
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 21:16:48 |顯示全部樓層
回復 5# 小草草

妳是刻意種冬瓜和節瓜!
還是.....????
------------------------
我d瓜系刻意種的,冬瓜任地爬,節瓜就搭瓜棚,d節瓜嫩既時候唔摘就好易變大變老,成个冬瓜甘咯.
=======================================================

D節瓜種到冬瓜咁大個, 請問每棵可以掛幾個瓜呢?
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 21:32:54 |顯示全部樓層
回復 25# 小草草

你D瓜好大、好靚,我參加了社區園圃,塊田有1.5米X1.5米,
想在田邊種兩棵青瓜和兩棵矮瓜,另一邊種菜,我要搭多大、多高的棚?
-----------------------------------------------------------------

唔好意思啊,呢兩樣野都都冇種過啊.不过瓜棚一般搭到你举起手可以摘得到咯,
仲要睇方向來决定瓜棚會唔會遮住你種菜果邊地的光線哦.
=======================================

社區園圃種植棚架高度係有限制架!
回復

小草草 發表於 2010-3-6 23:39:13 |顯示全部樓層
回復 43# 花園仔

唔好意思,果d桶早已掉西啦,果d相系2008年影的,因為成堆膠桶好難睇,所以2009年我已换上木板了.我呢度夏天d草生得好快,经常要剪草和拔草,所以我一定要卑野圍住個瓜頭咯.而d桶只系鋸左个桶底,放响鏟左草的地面上再加泥入桶里面種瓜咯.
回復

小草草 發表於 2010-3-6 23:51:55 |顯示全部樓層
回復  小草草

妳是刻意種冬瓜和節瓜!
還是.....????
------------------------
我d瓜系刻意種的,冬瓜任地 ...
花園仔 發表於 2010-3-6 21:16

我冇數過啊,有  D好嫩就摘來食左.2008年就好似系種左7棵節瓜,6棵冬瓜.冬瓜就大約收左30多只,平均一棵收5-6只瓜.我都好意外,因為好多人都講一棵瓜一般系有1-2只瓜咋.
回復

小草草 發表於 2010-3-9 14:05:10 |顯示全部樓層
昨日收了些枸己,够我地食成四餐咯.

種了几個月的芥蘭頭

種了几個月的芥蘭頭

嘻嘻,另人想起都流口水既龍蝦仔

嘻嘻,另人想起都流口水既龍蝦仔
回復

新仔 發表於 2010-3-9 14:18:29 |顯示全部樓層
小草草, 原來你種野咁勁架
回復

小草草 發表於 2010-3-9 14:30:41 |顯示全部樓層
枸己好粗生既咋,我初初種果時因為插種得太淺,所以好多都唔生,後來種深d,甘就好易生咯,之後都唔使怎理区地,间中落d肥就有得食了.
回復

月光光 發表於 2010-3-9 15:39:39 |顯示全部樓層
小草草,你的芥蘭頭種得好大好靚呀我而家都種梗,仲係苗仔咋
回復

小草草 發表於 2010-3-9 21:29:56 |顯示全部樓層
我果次種十几棵,就系得果三棵有得食咋,其它d都唔識大啊.
回復

小草草 發表於 2010-3-27 11:05:46 |顯示全部樓層
最近有點忙,好耐冇上來咯.大家好嗎?
呢排冇收成,得西洋菜有得食咋.

今年第一次收成的西洋菜.

今年第一次收成的西洋菜.

好靓既花

好靓既花

有冇人知道呢只系咩蟲啊?

有冇人知道呢只系咩蟲啊?

評分

查看全部評分

回復

chung23 發表於 2010-3-27 17:18:18 |顯示全部樓層
回復

小草草 發表於 2010-5-19 13:08:27 |顯示全部樓層
好耐冇來啦,曬下我既火龍果苗先.

4月1號插枝既火龍果苗

4月1號插枝既火龍果苗
回復

新仔 發表於 2010-5-19 13:50:11 |顯示全部樓層
小草草, 想問吓火龍果係咪由種籽種起架?
回復

小草草 發表於 2010-5-19 14:06:46 |顯示全部樓層
小草草, 想問吓火龍果係咪由種籽種起架?
新仔 發表於 2010-5-19 13:50

新仔,我既火龍果系問人地落返來插枝的,種子好難種啊,我下左好多米,發左芽都唔晓大呢
回復

小草草 發表於 2010-7-31 07:43:48 |顯示全部樓層
回復

小草草 發表於 2010-7-31 07:50:24 |顯示全部樓層
暈,再來過.
回復