關于火龍果,請帮帮忙.

作者: 小草草 發表于 2010-4-2 08:40:15
1646 14
今日問人罗左d火龍果枝,種左落盆度,想問下大家,几耐要淋一次水,太多水會唔會好易爛根?仲有就系几耐先會開花結果呢?
leelee 發表於 2010-4-2 09:28:51 |顯示全部樓層
我棵係爸爸種!sorry答唔到你!不過我見佢先先放係無咩太陽曬到地方!我棵種左有年幾啦可能我種係室內都得2節,爸爸種戶外大好多.我睇無2~3年都唔洗止意開到花.
回復

kenjoey999 發表於 2010-4-3 02:12:25 |顯示全部樓層
我呢棵都係插種左兩個幾月,最近標左幾個側芽,我半個月先淋一次水,唔知有冇做錯,有錯請更正!

剛萌側芽

剛萌側芽
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-3 14:22:10 |顯示全部樓層
我呢棵都係插種左兩個幾月,最近標左幾個側芽,我半個月先淋一次水,唔知有冇做錯,有錯請更正! ...
kenjoey999 發表於 2010-4-3 02:12

haha^^~你種到咁靚緊arm la~
只要去到水~是不會爛根的。不過小心有蟲就唔得啦!
回復

小草草 發表於 2010-4-4 13:25:29 |顯示全部樓層
我都系種响盆度先,等稳到大盆先再移盆,有幾棵想露地種,呢几日上网睇到好多資料,一般種左12-14個月就有花的了,但我呢度冬天比較凍,唔知得唔得呢.
回復

小寶 發表於 2010-4-4 13:27:26 |顯示全部樓層
前排我响google search到 d video, 教人點種架, 你可以search下.
回復

kenjoey999 發表於 2010-4-5 03:07:59 |顯示全部樓層
回復 4# HappyLeo

=============================================================================

你好Leo,我話種得好醜怪就真,想問下火龍果會有咩蟲害?
回復

kenjoey999 發表於 2010-4-5 03:11:09 |顯示全部樓層
小寶
前排我响google search到 d video, 教人點種架, 你可以search下.
========================================
我都有睇過相關教人種火龍果的影片,佢地講到好易種咁。
回復

avery 發表於 2010-4-5 05:26:01 |顯示全部樓層
Plenty of sunlight, water and fertilizers during growing season and the plants are vigorous ~

Good drainage of soil is a must ~

And, it climbs ~
回復

小草草 發表於 2010-4-5 11:50:01 |顯示全部樓層
2008年初,有朋友卑左d枝條我地種過,當時唔識怎種,是但種左响一個好空曠的地方,又冇落過肥料,但全部都生到出芽,只系唔够粗壮,但年尾時凍死左.所以依家一定要小心d先得.
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-5 20:51:25 |顯示全部樓層
回復  HappyLeo

=============================================================================

你好 ...
kenjoey999 發表於 2010-4-5 03:07

我之前係西貢地種一種日本的紅皮紅肉火龍果,一開頭係好靚,又肥,不過之後佢的根同頂不停咁比D"線形的蟲"食...最後我要立即囉番屋企樣>.<
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-5 20:52:20 |顯示全部樓層
2008年初,有朋友卑左d枝條我地種過,當時唔識怎種,是但種左响一個好空曠的地方,又冇落過肥料,但全部都生到出 ...
小草草 發表於 2010-4-5 11:50

凍死?請問你個度幾多度?
回復

fnv234 發表於 2010-4-5 21:38:19 |顯示全部樓層
種火龍果要小心蝸牛,一晚可以食晒D嫩芽
回復

小草草 發表於 2010-4-6 21:35:47 |顯示全部樓層
凍死?請問你個度幾多度?
HappyLeo 發表於 2010-4-5 20:52

我呢度一般比香港凍幾度既,通常响12月尾到1月初果段時間夜晚氣温會低到零下1-2度,但舊年就好凍,有好多晚都系得零下7-8度咋.
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-6 22:05:12 |顯示全部樓層
我呢度一般比香港凍幾度既,通常响12月尾到1月初果段時間夜晚氣温會低到零下1-2度,但舊年就好凍,有好 ...
小草草 發表於 2010-4-6 21:35

嘩~零下7-8度~唔怪得之啦~^^"
不過我見大陸D人係天冷個幾日,會幫植物圍報紙的~^^
下次可以試下~^^
回復