室內照明設備, 有什麼選擇?

作者: YOYO 發表于 2007-12-18 17:14:20
3171 26
請問各位, 我很想裝燈, 有很多書籍也介紹植物燈(光管), 但足足48吋長 , 家居空間有限, 有其他選擇嗎? 請指點!
markc 發表於 2007-12-18 17:27:56 |顯示全部樓層
要來照明的還是種植物的?是種什么植物的呢?
回復

heiheimama 發表於 2007-12-18 22:24:04 |顯示全部樓層
我用在宜x買的夾燈,兩隻用11w慳電膽,一共120w光度,夾在窗台上,效果非常好,只用了兩星期,幾盆花一齊出花芽了.~如果在家用,可考慮用一黃一白,光譜會完整d.
回復

heiheimama 發表於 2007-12-18 22:26:16 |顯示全部樓層
我用的燈泡是非利x的Genie Extra Bright慳電膽,配宜x夾燈要用細鑼絲頭,$28左右一隻,大超市有售.
回復

ayclui 發表於 2007-12-18 22:27:57 |顯示全部樓層
希媽好pro 呀...咁有無用o黎照 d酢醬草呢?
回復

heiheimama 發表於 2007-12-18 22:29:25 |顯示全部樓層
pro鬼咩,公司窗台唔夠光呀.酢醬草放在家門口花園仔,全日照.
回復

soniamok 發表於 2007-12-18 22:50:23 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-18 22:29 發表
pro鬼咩,公司窗台唔夠光呀.酢醬草放在家門口花園仔,全日照.

希媽
請問酢醬草係咪如在 office 種就定會生長徒長??
早在買了少許酢醬,2 款都已經發芽了,不過一款Oxalis fabaefolia長得很高很長 (似高腳七),另一款Oxalis purpurea Cherry就矮矮的
不知道係品種問題或是其他...
回復

heiheimama 發表於 2007-12-18 23:04:42 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-12-18 22:50 發表

希媽
請問酢醬草係咪如在 office 種就定會生長徒長??
早在買了少許酢醬,2 款都已經發芽了,不過一款Oxalis fabaefolia長得很高很長 (似高腳七),另一款Oxalis purpurea Cherry就矮矮的
不知道係品種問題或是其他... ...

我都是第一次種酢醬草,所以不敢俾意見呀!不過我的球根比很多花友的遲出芽,然後Oxalis Pur. Garnet又不變紅,於是就聽Loklok話放在全日照的地方,現在也沒有生長得特別快,但比一些花友就較為矮壯.例如我的Obtusa Carol的成葉只有7cm高,我見lammanfung的生到拋物線咁.至於幾種Oxalis Purpurea,基本上都是貼盆生,我想一半是品種問題,另一半就是日照,同施肥.(點解變左球根版?
回復

YOYO 發表於 2007-12-19 09:45:30 |顯示全部樓層
嘩! 希希媽媽, 好利害.
回復

mcyan 發表於 2007-12-19 10:11:44 |顯示全部樓層
希希媽媽
想問下你係唔係全日都開住兩盞燈架?
回復

lammanfung 發表於 2007-12-19 10:14:04 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-18 23:04 發表

我都是第一次種酢醬草,所以不敢俾意見呀!不過我的球根比很多花友的遲出芽,然後Oxalis Pur. Garnet又不變紅,於是就聽Loklok話放在全日照的地方,現在也沒有生長得特別快,但比一些花友就較為矮壯.例如我的Obtusa Carol的成葉 ...

對啊!我的種到好像雜草一樣。多糟糕‥ 要注意一點,我已經放在窗邊,又有加人做光了‥‥結果‥‥唉!
回復

八王爺 發表於 2007-12-19 10:28:15 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2007-12-19 03:14 發表

對啊!我的種到好像雜草一樣。多糟糕‥ 要注意一點,我已經放在窗邊,又有加人做光了‥‥結果‥‥唉!

不用担心,它們本來就是 杂草。 这样 多叶 做 养份 ,將來球才又多又 壯大啊!

記得分 d 俾我添!
回復

lammanfung 發表於 2007-12-19 10:30:13 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-12-19 10:28 發表

不用担心,它們本來就是 杂草。 这样 多叶 做 养份 ,將來球才又多又 壯大啊!

記得分 d 俾我添!

沒有問題。到時候通知你!
回復

heiheimama 發表於 2007-12-19 11:57:25 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2007-12-19 10:11 發表
希希媽媽
想問下你係唔係全日都開住兩盞燈架?

唔係呀,因為植物唔可以24小時照住,佢地都需要休息,在晚上把光合作用得來的xxx轉化為碳水化合物(中學的Biology知識俾返哂老師!).我因為星期六日唔駛返工,所以駁了時間制指定早上六時至晚上七時開燈,13小時.燈距離植物大約一呎半,不可太近.

回復

heiheimama 發表於 2007-12-19 13:01:37 |顯示全部樓層
這是我在Office的其中一個窗台,加了兩棧燈.

影出來有點暗呀,因為向光.

影出來有點暗呀,因為向光.

兩棧燈都駁著同一個時間制,唔駛日日用人手開.

兩棧燈都駁著同一個時間制,唔駛日日用人手開.
回復

mcyan 發表於 2007-12-19 13:40:48 |顯示全部樓層
多謝希希媽媽解答,真係好勁呀。
回復

peeseela 發表於 2007-12-19 14:15:09 |顯示全部樓層
嘩, 希希媽媽, 你老細咁好可以比你自已加燈, 係唔係自已一間房?
回復

heiheimama 發表於 2007-12-19 14:34:17 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2007-12-19 14:15 發表
嘩, 希希媽媽, 你老細咁好可以比你自已加燈, 係唔係自已一間房?

係呀,都幾好彩!~
回復

WingWing 發表於 2007-12-19 14:37:12 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-18 22:24 發表
我用在宜x買的夾燈,兩隻用11w慳電膽,一共120w光度,夾在窗台上,效果非常好,只用了兩星期,幾盆花一齊出花芽了.~如果在家用,可考慮用一黃一白,光譜會完整d. ...

heiheimama, 真係多謝你的提意, 因為我家的窗向北, 全日都沒有陽光, 响屋企種'嘜'都唔掂!! 所以將所有盆栽搬咗落田嗰度, 但每期只有4個月, 之後我又要搬佢哋返屋企, 真係頭到大晒!!
如果我想响屋企種吓番茄, 茄子 & 蔬菜類植物, 用夾燈這個方法可以嗎??
tks!! (唔好意思响這一版問咗農業種植的問題!! )
回復

heiheimama 發表於 2007-12-19 14:40:05 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-12-19 14:37 發表

heiheimama, 真係多謝你的提意, 因為我家的窗向北, 全日都沒有陽光, 响屋企種'嘜'都唔掂!! 所以將所有盆栽搬咗落田嗰度, 但每期只有4個月, 之後我又要搬佢哋返屋企, 真係頭到大晒!!
如果我想响屋企種吓番 ...

我未試過,不過我想燈不可以滿足全日照植物的需要.種紫羅蘭就ok.
回復

12下一頁