生長點葉子變了啡色~help~

作者: YOYO 發表于 2008-7-23 16:11:32
1242 12
我有棵AV, 原本生長得很好, 葉也很整齊, 但幾天前中心生長點最小的葉子變了啡色, 把它拿掉. 到現在也沒有其他動靜. 佢會唔會有其他隱疾? 要唔要起盆睇睇D根? 有冇辦法留住佢? 我驚佢會~~掛掉! 嗚~嗚~
sel 發表於 2008-7-23 16:54:33 |顯示全部樓層
若不是十字花, 先 切下一二葉做保險. 可能中間生長點爛了, 若植株OK, 會生 番側芽既, 到時切下用種!
回復

chris 發表於 2008-7-23 18:42:13 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 2008-7-23 16:11 發表
我有棵AV, 原本生長得很好, 葉也很整齊, 但幾天前中心生長點最小的葉子變了啡色, 把它拿掉. 到現在也沒有其他動靜. 佢會唔會有其他隱疾? 要唔要起盆睇睇D根? 有冇辦法留住佢? 我驚佢會~~掛掉! 嗚~嗚~ ...

YOYO 天氣熱, 無冷氣的話這些情況時常都會發生, 要有心理準備
回復

花花公子 發表於 2008-7-23 22:04:46 |顯示全部樓層
AV真正面對炎夏的挑戰才剛開始(遲來了),沒有冷氣的環境,要做好抗炎措施,否則av很易『掛』掉!
回復

sammy 發表於 2008-7-23 22:19:24 |顯示全部樓層
"抗炎" -- > 我鍾意呢句
回復

Fleur 發表於 2008-7-24 00:17:16 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 2008-7-23 16:11 發表
我有棵AV, 原本生長得很好, 葉也很整齊, 但幾天前中心生長點最小的葉子變了啡色, 把它拿掉. 到現在也沒有其他動靜. 佢會唔會有其他隱疾? 要唔要起盆睇睇D根? 有冇辦法留住佢? 我驚佢會~~掛掉! 嗚~嗚~ ...

我有好幾盆都喺咁, 拔走中間爛葉噴啲BIOSKILL,乾後塗HIFRESH, 要等一陣子,可能2-3星期至有新葉(provided盆花無爛根).呢個方法絕對work, 除非你盆嘢有其他大問題.
回復

Fleur 發表於 2008-7-24 00:22:07 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-7-23 22:04 發表
AV真正面對炎夏的挑戰才剛開始(遲來了),沒有冷氣的環境,要做好抗炎措施,否則av很易『掛』掉!

公子, 可唔可以俾啲意見點樣"抗炎"呀?由於家中有猫所以我將大部份av種露台, 為幫佢哋減溫, 我用一個盆放了小石在內及注了些水(不過石),  再把av放上小石上.  另外一日噴幾次水同下午吹吹風扇, 還有其他可以做嗎?
回復

Tony 發表於 2008-7-24 01:49:55 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-7-23 22:04 發表

我驚冬天都遲來......
回復

Alfphy 發表於 2008-7-24 02:19:18 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-24 01:49 發表

我驚冬天都遲來......

勁開冷氣,製造假冬天!
回復

YOYO 發表於 2008-7-24 10:21:28 |顯示全部樓層
多謝大家回應 真係要想吓辦法"抗炎"
回復

YOYO 發表於 2008-7-24 10:31:40 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-24 00:17 發表

我有好幾盆都喺咁, 拔走中間爛葉噴啲BIOSKILL,乾後塗HIFRESH, 要等一陣子,可能2-3星期至有新葉(provided盆花無爛根).呢個方法絕對work, 除非你盆嘢有其他大問題. ...

今晚返屋企馬上試試. 但我冇BIOSKILL, 用洗潔精水得嗎?
回復

Fleur 發表於 2008-7-24 14:01:21 |顯示全部樓層
買支啦,惠康有得賣.我無試過用洗潔精水咁做法, 因為好煩, 又要成盆浸, 依家咁熱,盡量唔好搞到啲根咁濕,用bioskill方便好多.
回復

YOYO 發表於 2008-7-24 17:20:33 |顯示全部樓層
好, 今晚去welcome買支先.
回復