香草齊齊種之---青蘇發芽

作者: ht333147 發表于 2010-2-13 19:30:49
84938 912
ht333147 發表於 2012-9-24 23:27:28 |顯示全部樓層
咁我先帶返公司, 睇天而定.
回復

may.sun 發表於 2012-9-24 23:33:40 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-9-24 23:27
咁我先帶返公司, 睇天而定.

也好!麻煩哂你陳兄

不麻煩, 俾心機種好就是.  發表於 2012-9-24 23:36
回復

may.sun 發表於 2012-9-24 23:43:21 |顯示全部樓層
我會!!
回復

may.sun 發表於 2012-9-25 21:17:58 |顯示全部樓層
哎呀~~陳兄,番到屋企,啡紅色葉那盆,断了一大一小葉呀
回復

may.sun 發表於 2012-9-25 22:32:15 |顯示全部樓層
just do it~~
回復

ht333147 發表於 2012-9-25 22:46:46 |顯示全部樓層
may.sun 發表於 2012-9-25 22:32
just do it~~

你得既.
回復

Cedric_ys 發表於 2012-9-27 21:48:08 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-24 13:14
1) 最簡單系沖熱水當茶飲

2) 食大閘蟹時放D落去可以驅寒

蒸大閘蟹時用的是赤蘇--面是綠色,底是紫色。青蘇通常用來做天婦羅和配魚生食,還有全紫色的紫蘇用來浸紫蘇梅。我用過赤蘇煮茶來飲,確有治感冒和止咳的功效呀。
回復

Christopher 發表於 2012-9-27 21:59:22 |顯示全部樓層
Cedric_ys 發表於 2012-9-27 21:48
蒸大閘蟹時用的是赤蘇--面是綠色,底是紫色。青蘇通常用來做天婦羅和配魚生食,還有全紫色的紫蘇用來浸紫 ...

你地又死腦子轉唔到彎啦, 放赤蘇唔系因為赤蘇好味, 而系因為佢驅寒, 青蘇都系驅寒架!

D人睇住食譜, 人地講用甜羅勒你就唔敢改用泰國金不換, 人地話燒雞你就唔敢燒鴨, 咁邊度仲有新菜呀?

又好似香蕉PANCAKE, 原本只系會用香蕉, 後來D人就改左用芒果都好食, 最後我地香港人仲用榴槤添仲好受歡迎!

講到食你都系唔夠我掂架啦, 因為唔煮野既人點知要點煮? 唔知點煮又點會變化或者替代? 好似咸蛋煎豬肉, 你可以用一隻隻果D咸蛋, 又可以用干咸蛋黃, 煮野同做人都要變通先得架

加一句, 英國果個 "型仔廚師"  JAME OLIVER 都有話, 煮野用香草, 唔洗下下書講用咩香草就用咩, 總之你攞到咩香草就用咩都OK 架!
回復

Christopher 發表於 2012-9-27 22:16:18 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-27 21:59
你地又死腦子轉唔到彎啦, 放赤蘇唔系因為赤蘇好味, 而系因為佢驅寒, 青蘇都系驅寒架!  

D人睇住食譜,  ...

" Cedric_ys  唔係個腦轉唔轉彎嘅問題,紫蘇有驅寒解毒的功效,只是多數買回來的是赤蘇,青蘇多用在日本料理,如果無咪用青蘇。你又試過種赤蘇和食過未? "

冇食過 "青蘇" 果個好似系你囉, 青蘇日本叫 "大葉 OHBA", 除左用來 TEMPURA, 做果D日本甜品 草餅, 櫻餅 都用佢地架! 好似系你連食緊D咩都未知道囉!

"紫蘇" 比較粗糙, 反而冇 "青蘇" 咁好用, 所以中國人煮完蟹都唔會食佢囉!

仲有你講日本料理雖然不至於到 "向關公前玩大刀" 既情況, 不過都唔好得幾多, 1來我好肯定你唔多煮野, 2來你分分鐘就算會講都唔會做

我同你唔同, 自小6就要隨時自己煮比自幾食, 除左某年因為工作之外, 咁多年都自己煮自己食, 我又系好衰街外食得幾日就唔想食, 自己為食又唔鍾意日日食同樣野果D, E家一日3餐有2餐自己煮, 午餐同夜餐一定唔同款, 有時仲自己焗個蛋糕當早餐, 絕唔系果D又貴又多化學野包裝好一包溝MIND來焗就OK果D, 而系要自己一樣一樣材料買來自己溝個D, E家仲嫌 M記D漢堡包唔知放D咩3年唔發霉, 唔知道食唔食得死人, 就自己做漢堡包比自己食, 所以你知幾多煮野? 起碼一定比唔及我 E D 小女人囉

*** 補加句, 我曾系某日資食品批發公司做野 (E家冇做), 日本食品唔知多都知少少, D日本名牌酒我都見唔少, D魚生系個倉點處理都... lol, 所以你用日本料理同我 OU 真系搵錯話題囉
回復

ht333147 發表於 2012-9-27 22:41:03 |顯示全部樓層
原來有幾種, 名乎其實三蘇.
回復

夜魔 發表於 2012-10-4 03:51:38 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-9-27 22:41
原來有幾種, 名乎其實三蘇.

大大仲有無其他薄荷?
蘋果薄荷 / 薑薄荷 / 香蕉薄荷 / 柑橘薄荷 / 柳橙薄荷 呢 d

鳳梨薄荷有無得 share 呀? 種子都好呀..
回復

ht333147 發表於 2012-10-4 12:21:15 |顯示全部樓層
夜魔 發表於 2012-10-4 03:51
大大仲有無其他薄荷?
蘋果薄荷 / 薑薄荷 / 香蕉薄荷 / 柑橘薄荷 / 柳橙薄荷 呢 d

今年家境有變, 一時疏忽照顧, 都差不多死光了, 只剩朱古力薄荷.
回復

ht333147 發表於 2012-10-4 13:22:50 |顯示全部樓層
有無機會拿出分享?
回復

夜魔 發表於 2012-10-10 03:47:26 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-27 21:59

D人睇住食譜,  ...

洋紫蘇又得唔得? XDDDDDD
回復

way 發表於 2012-10-10 10:37:56 |顯示全部樓層
你們好,我的羅勒葉尖開始變左深啡色,是咩原因?
回復

ht333147 發表於 2012-10-10 12:27:19 |顯示全部樓層
way 發表於 2012-10-10 10:37
你們好,我的羅勒葉尖開始變左深啡色,是咩原因?

天氣乾燥, 不是泥土少水.
好似冬天你飲好多水仍然會"爆拆"一樣.
回復

bettyart2000 發表於 2012-10-11 21:39:45 |顯示全部樓層
見到大家硏究紫蘇青蘇的死因,我都來分享下。
我有一盆紫蘇(葉面綠,葉底紫),夏天時放在平台,西斜,每日上午11時多曬至下午6、7時,
冇樹蔭冇遮光,由佢曬,只每天上午10時淋水1次。
成年的紫蘇(整株約18-24寸高,很多分枝),仍可安然越夏,至今未死。
夏天見佢咁大盆想幫佢插枝,但冇一枝生存到,有D甚至連根都唔生。
基於以上情況,我估計成年的紫蘇唔怕曬,但小苗就很大機會會曬死。
回復

ht333147 發表於 2012-10-11 23:03:38 |顯示全部樓層
bettyart2000 發表於 2012-10-11 21:39
見到大家硏究紫蘇青蘇的死因,我都來分享下。
我有一盆紫蘇(葉面綠,葉底紫),夏天時放在平台,西斜,每 ...

夠濕就唔怕熱, 否則很快老化.
回復

way 發表於 2012-10-13 23:53:00 |顯示全部樓層
羅勒枯枼如圖
回復

way 發表於 2012-10-14 23:31:11 |顯示全部樓層
way 發表於 2012-10-13 23:53
羅勒枯枼如圖

我可以點做?多左幾塊葉是咁.
回復