香草齊齊種之---青蘇發芽

作者: ht333147 發表于 2010-2-13 19:30:49
84839 912

有見眾多網友喜種香草
趁新春開新版, 除了可分享給網友外, 也希望可以增添品種.
在此, 會每月定時插出小苗給有興趣網友領養.
先來show off:
1. 普通薄荷, 有網友稱之為利口樂

2.這是萍果薄荷, 只是似青萍果葉色, 並無萍果味.

3. 朱古力薄荷, 因莖部顏色啡色而得名, 並沒有朱古力味

4. 荷蘭薄荷, 花墟賣花者如是說

5. 鳳梨薄荷, 有著鳳梨香味

6. 蘿勒, 聞之有甜味, 在國內採回, 所以我稱之為國產甜蘿勒

7. 來自朋友的金不換, 應是蘿勒的一種

8.到手香

9.百里香

10. 氣味香濃的迷迭香

11. 不知名的香草, 是去年回鄉拜山時在山上採回, 外形及香味與蘿勒相近, 只是莖部的木質化部份較蘿勒堅實及分枝較少, 如有網友知曉請告知

2月份首先可供領養的苗有:
1. 迷迭香 3 株
2. 普通薄荷 5 株
3. 萍果薄荷 1 株

歡迎網友交流,
初學者未有交流也歡迎
新春伊始, 先祝大家心想事成, 身壯力健.

評分

查看全部評分

gtrnismo 發表於 2010-2-13 19:49:00 |顯示全部樓層
有見眾多網友喜種香草
趁新春開新版, 除了可分享給網友外, 也希望可以增添品種.
在此, 會每月定時插出小苗 ...
ht333147 發表於 2010-2-13 19:30

身體健康

春天薄荷我覺得係最靚架喇, 你都好多種類wor
你的朱古力薄荷是否就是朱古力薄荷?
回復

jack872184 發表於 2010-2-13 19:49:19 |顯示全部樓層
1.is green mint~
回復

ht333147 發表於 2010-2-13 19:53:36 |顯示全部樓層
身體健康

春天薄荷我覺得係最靚架喇, 你都好多種類wor
你的朱古力薄荷是否就是朱古力薄荷? ...
gtrnismo 發表於 2010-2-13 19:49

我的朱古力薄荷就是朱古力薄荷, 還有其他名稱嗎?
回復

ht333147 發表於 2010-2-13 19:53:55 |顯示全部樓層
1.is green mint~
jack872184 發表於 2010-2-13 19:49

謝謝指教
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-13 19:55:14 |顯示全部樓層
我的朱古力薄荷就是朱古力薄荷, 還有其他名稱嗎?
ht333147 發表於 2010-2-13 19:53

因為之前我誤會左 lime mint 係chocolate mint

而你的好似我的....

聽講chocolate mint有chocolate味道wor, 但我未曾擁有所以不能作實
回復

ht333147 發表於 2010-2-13 19:57:42 |顯示全部樓層
這幾天會插枝, 如果有興趣, 3月份可以分享,
我吃過生/熟, 聞過, 都無朱古力味
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-13 20:48:05 |顯示全部樓層
你的蘋果薄荷好似我既波羅薄荷
因為好多白邊

有時真係唔知點分, 因為我d波羅薄荷有時會好綠, 而D蘋果薄荷又有時會好白
真係想知道D人點樣一睇個樣就分得出邊樣打邊樣

氣味就容易得多了
回復

littlekaka 發表於 2010-2-13 21:56:39 |顯示全部樓層
我之前成功由種子種出葉來...大約都有6-7cm高....
但係比雀仔一日食一d一日食一d咁食哂....
跟住係吉吉島買左一仔識得驅蟲驅雀既貓返去之後...
就冇再比佢地食囉.....不過重新再種過果d葉張唔大.......
好灰心呀>.<
回復

ht333147 發表於 2010-2-14 00:24:50 |顯示全部樓層
你的蘋果薄荷好似我既波羅薄荷
因為好多白邊

有時真係唔知點分, 因為我d波羅薄荷有時會好綠, 而D蘋果薄荷 ...
gtrnismo 發表於 2010-2-13 20:48

白色多少會視乎光照及肥料而有所改變
回復

ht333147 發表於 2010-2-14 00:25:59 |顯示全部樓層
我之前成功由種子種出葉來...大約都有6-7cm高....
但係比雀仔一日食一d一日食一d咁食哂....
跟住係吉吉島買 ...
littlekaka 發表於 2010-2-13 21:56

將被食過的部份剪去, 只留一至兩節, 重新出過會壯很多
回復

kcheng 發表於 2010-2-17 14:10:03 |顯示全部樓層
我有D紫花猫薄荷、快樂鼠尾草(不過係中係小小BB)等你D鳳梨薄荷可領養,煩告訴我,同你交流交流。

happy

happy
回復

blam0914 發表於 2010-2-17 15:22:32 |顯示全部樓層
hi, i have some dill seeds, may i exchange 萍果薄荷 1 株?  many thanks!!
回復

ht333147 發表於 2010-2-17 16:21:00 |顯示全部樓層

回覆#12,
快樂鼠尾草可否食用?
可否貼上dill 的照片? 可否食用?
更正
2月份有green mint(普通薄荷), 迷迭香, 及萍果薄荷可以分享
共九盆, 有興趣網友請報名, PM 給我, 地鐵站/輕鐵站交收.

1.
2.
3.
4.
5.
迷迭香
1.
2.
3.
萍果薄荷
1. blam0914
其他品種, 今天插枝, 約 3月中才可以分享
回復

blam0914 發表於 2010-2-17 16:43:39 |顯示全部樓層
Please check this out:
http://hk.news.yahoo.com/article/090303/4/az1e.html

Will take the pic once stop raining!
回復

ht333147 發表於 2010-2-17 16:48:07 |顯示全部樓層

Will take the pic once stop raining!
blam0914 發表於 2010-2-17 16:43

謝謝資料, 可否以小苗交換?因為未試過用種子發芽, 怕不成功
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-18 01:24:13 |顯示全部樓層

blam0914 發表於 2010-2-17 16:43

會好高下, 要留意

可達六尺
回復

ht333147 發表於 2010-2-18 01:27:15 |顯示全部樓層
會好高下, 要留意

可達六尺
gtrnismo 發表於 2010-2-18 01:24

如果用盆種, 我看它只有尺六吧, 一笑.
如果以修剪方式可以控制高度嗎?
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-18 01:28:51 |顯示全部樓層
如果用盆種, 我看它只有尺六吧, 一笑.
如果以修剪方式可以控制高度嗎?
ht333147 發表於 2010-2-18 01:27

盆種都可以好高wor呢個, 修剪未試過但打風就吹斷過幾次

之後一樣慢慢變翻5尺幾...
回復

blam0914 發表於 2010-2-18 12:02:43 |顯示全部樓層
ht333147 : 可以小苗交換 =)  I planted some a few months but not that tall.....and agree that you just need to trim it
回復