香草齊齊種之---青蘇發芽

作者: ht333147 發表于 2010-2-13 19:30:49
85185 912
ht333147 發表於 2010-6-13 12:54:01 |顯示全部樓層
我無左鳳梨薄荷啦~完全屎晒
金美 發表於 2010-6-13 11:50

無咪種過, 種植這回事, 從無到有, 再從有到無, 每天都發生.
所以, 要懂得繁殖, 自行做back up.
回復

chan9909 發表於 2010-6-13 13:06:14 |顯示全部樓層
我棵薄荷生左2個星期
佢條莖重好似好弱咁,唔似巴打們果d咁strong,因乜解究
回復

ht333147 發表於 2010-6-13 14:39:28 |顯示全部樓層
要看照片才好判斷, 大多是不夠光.
回復

ht333147 發表於 2010-6-23 11:52:24 |顯示全部樓層

一個月另一天的嫁接泰國青檸, 可以看到已完全愈合

另一邊

與母株分離

將接穗部份枝葉, 只留3-4片葉以策安全及利於長芽

後記, 今早拍照時天陰故未加特別防護措施, 但回到公司後見太陽出來了, 有點擔心
又一月前剪出的砧木檸檬及泰國青檸插枝已出根, 有需要網友可以 PM給我,
兩星期後, 將砧木多出的一節剪除, 並可見到接穗長出兩新芽, 幾乎有接穗的枝幹粗, 即是它已在應用砧木的營養:
回復

貓貓 發表於 2010-6-23 21:11:21 |顯示全部樓層
我有興趣想要泰檸小苗。
近來忙,減少了種蔬菜,多了種果樹,貪打理方便。
可以的話,星期六見面時交換吧。
謝謝!
回復

ht333147 發表於 2010-6-23 21:53:36 |顯示全部樓層
我有興趣想要泰檸小苗。
近來忙,減少了種蔬菜,多了種果樹,貪打理方便。
可以的話,星期六見面時交換吧。 ...
貓貓 發表於 2010-6-23 21:11

好呀.
這是實生苗, 要有耐心等候, 也可以如我上述的方式嫁接, 會稍為快些.
回復

muitau 發表於 2010-6-24 15:20:13 |顯示全部樓層
一個月另一天的嫁接泰國青檸, 可以看到已完全愈合

另一邊

與母株分離

將接穗部份枝葉, 只留3-4片葉以策 ...
ht333147 發表於 2010-6-23 11:52

好詳細呀!! 不過...我看圖都唔係好睇得明   真係蠢 add12icon
回復

ht333147 發表於 2010-6-24 15:25:12 |顯示全部樓層
好詳細呀!! 不過...我看圖都唔係好睇得明   真係蠢
muitau 發表於 2010-6-24 15:20

你看不明, 即是有可能其他網友都看不明.
是那處表達不清楚?
回復

muitau 發表於 2010-6-24 15:52:18 |顯示全部樓層
你看不明, 即是有可能其他網友都看不明.是那處表達不清楚?
ht333147 發表於 2010-6-24 15:25

因為有好多專有名詞,唔明到我都唔知咩唔明...我立即上網摷至知:
嫁接=將兩個互有優劣的植物結合成新個體, 砧木=用於嫁接的枝芽

就#325, 現問題如下:
可以縮短實生苗的營養期 ==> 咩叫營養期? 即係可以快啲結果?
兩株青檸實生苗, 一株由四季桔砧木長出的檸檬==> 你即係同將兩隻唔同既青檸及西季桔混種呀?
這是四季桔除去泥土上面部份, 從砧木長出的檸檬芽樹齡必定是結果枝==> 第2句成句唔明
嫁接的位置盡量低, 接近泥更好, 但在育苗時未有作靠接的預算, 所以唯有在較高位置動手 ==> 你剪低啲咪得囉,同埋可唔可以圈出邊個位叫理想位置? 如果育苗時有靠接打算, 即係要點做呀?
將靠接位置以上的砧木剪去(我在這裡多留一片葉的位置, 成活後才剪去, 不留也可以) ==> 睇相唔知你指邊到,可唔可以圈出來
昨天, 6月6日, 砧木有葉芽長出, 拍照完後全部除去==>點解要剪去?怕長葉唔長根?

希望唔會令你好麻煩....些些啊
回復

ht333147 發表於 2010-6-24 17:07:07 |顯示全部樓層
因為有好多專有名詞,唔明到我都唔知咩唔明...我立即上網摷至知:
嫁接=將兩個互有優劣的植物結合成新個 ...
muitau 發表於 2010-6-24 15:52

就#325, 現問題如下:
可以縮短實生苗的營養期 ==> 咩叫營養期? 即係可以快啲結果?
營養期是指出芽至開花結果那段生長時期, 因為要儲備營養來繁殖及要等樹齡成熟, 所以實生苗的營養期都會幾長, 因此都想縮短令早些開花結果, 可以開花結果, 稱為繁殖期.兩株青檸實生苗, 一株由四季桔砧木長出的檸檬==> 你即係同將兩隻唔同既青檸及西季桔混種呀?
兩株實生苗是我以種子發芽出來, 砧木是將四季桔在泥面以上鋸去, 之後由那個頭長出來原本的植物, 99.9%是檸檬這是四季桔除去泥土上面部份, 從砧木長出的檸檬芽樹齡必定是結果枝==> 第2句成句唔明
因為四季桔已是結果的盆栽, 必然已介繁殖期, 雖然將頭鋸去, 新出的芽都是有繁殖能力.
嫁接的位置盡量低, 接近泥更好, 但在育苗時未有作靠接的預算, 所以唯有在較高位置動手 ==> 你剪低啲咪得囉,同埋可唔可以圈出邊個位叫理想位置? 如果育苗時有靠接打算, 即係要點做呀?
因為青檸苗已種在小盆, 低極都有成 20cm, 如果有預作為嫁接用, 應該用較淺的盆及種埋一邊, 便可以接在較低位置, 位置低可減少砧木出芽的機會, 使養份集中些.

將靠接位置以上的砧木剪去(我在這裡多留一片葉的位置, 成活後才剪去, 不留也可以) ==> 睇相唔知你指邊到,可唔可以圈出來

昨天, 6月6日, 砧木有葉芽長出, 拍照完後全部除去==>點解要剪去?怕長葉唔長根?
我是想要青檸長大, 為免砧木分薄營養, 故此要剪除, 這是排除異己
希望可以看得明

希望唔會令你好麻煩....些些啊
好學精神是要表揚的
回復

muitau 發表於 2010-6-25 00:33:47 |顯示全部樓層
好詳細呀陳生,唔該晒你
回復

ht333147 發表於 2010-6-26 21:46:54 |顯示全部樓層

朋友前年在心記購入一株玉桂葉, 搞了一年才可以給我一盆只有六片葉的小苗, 去年初領回, 到現在有點像樣了, 雖然被告知不易插枝繁殖, 也想試試. 味道有點香甜,及有點點像熏衣草味
一年生原株

剪出剛成熟枝條

肢解, 按2-3片剪斷, 最底一片葉除去

上盆及洒水, 以泥, 沙, 培養土按1:1:1比例作植料, 插入枝條後洒透水,

最後亦以透明膠袋保濕

這是兩星期後的樣子, 完全無變動過

第四星期. 有一枝的葉片開始乾, 但又可見芽點有些微萌動

確定出根後會分享給網友試種, 但未確定出根成活率, 故暫未可分享數量.
回復

irishuen 發表於 2010-6-27 20:18:57 |顯示全部樓層
很有賞試的精神~
點解唔試下好似你之前繁殖迷迭香的方法, 成功率不會大很多的嗎?
回復

ht333147 發表於 2010-6-27 21:59:26 |顯示全部樓層
很有賞試的精神~
點解唔試下好似你之前繁殖迷迭香的方法, 成功率不會大很多的嗎? ...
irishuen 發表於 2010-6-27 20:18

這些是灌木, 1. 浸水也不易出根, 就算出到根移植在泥土種也要重新適應.
2. 壓條法幾費時, 出根機會與扦插差不多, 我現在插8枝都不用5分鐘, 壓條法做一株都不只 5 分鐘.
回復

fnv234 發表於 2010-6-27 22:38:41 |顯示全部樓層
你棵玉桂D葉有D唔同喎,係唔係月桂?
回復

貓貓 發表於 2010-6-27 22:57:49 |顯示全部樓層
你棵玉桂D葉有D唔同喎,係唔係月桂?
fnv234 發表於 2010-6-27 22:38

係 bay,月桂,我都有一棵。
以前係森記買 ge。
回復

ht333147 發表於 2010-6-27 23:00:08 |顯示全部樓層
係玉桂,無攪錯,我都有一棵。
以前係森記買 ge。
貓貓 發表於 2010-6-27 22:57

謝謝貓貓澄清,
我是人云亦云,
當然啦, 朋友給小苗, 我去質疑他的名稱是否正確?
回復

貓貓 發表於 2010-6-27 23:03:37 |顯示全部樓層

回復 357# ht333147

sorry,我都攪錯左,已更正。
應該係 bay月桂。
我都成日攪錯 d 中文譯名。
回復

ht333147 發表於 2010-6-27 23:58:12 |顯示全部樓層
回復  ht333147

sorry,我都攪錯左,已更正。
應該係 bay月桂。
我都成日攪錯 d 中文譯名。 ...
貓貓 發表於 2010-6-27 23:03

撥亂反正, 更加要多謝兩位,
回復

gtrnismo 發表於 2010-6-28 00:00:27 |顯示全部樓層
呢個比較易搞

因為肉桂葉係addidas original
回復