返回列表 發新帖

今日去咗銅鑼灣買材料

作者: acmc 發表于 2010-2-11 18:25:19
6106 26
fianfumy 發表於 2010-2-12 14:20:46 |顯示全部樓層
就係有人成日催我整紐約芝士cake, 個個都話要濃啲芝士味喎! 所以我切咗一大舊cream cheese塞落佢個口度  ...
acmc 發表於 2010-2-12 14:12

當然整藍莓芝士蛋糕都要整藍莓果醬啦....
趁而家藍莓及士多啤梨大造, 又平又靚就好整啦, 雖然第日可能貴少少冇所謂 , 但係冇而家咁靚 , 有d嘢真係要襯"平靚正"架...
回復

八王爺 發表於 2010-2-12 14:22:10 |顯示全部樓層
我依家係屋企,睇咗個焗爐,係 rasonic , okay架。
又唔貴。
真係用到好似 fainfumy咁,先至考慮大爐喇。
一般人用細爐都已經夠有餘。
回復

acmc 發表於 2010-2-12 14:38:20 |顯示全部樓層
當然整藍莓芝士蛋糕都要整藍莓果醬啦....
趁而家藍莓及士多啤梨大造, 又平又靚就好整啦, 雖然第日可能貴 ...
fianfumy 發表於 2010-2-12 14:20

好多嘢都未整呀, 以前食xxtomato的藍莓芝士餅, 佢哋的做法都只係用新鮮藍莓放上面, 一口食落去, 下面層芝士味加埋d新鮮藍莓味好分明好正, 聽你咁講, 又好心急想試吓加漿整嘅味道, 咁即係要整有漿嘅藍莓味,  有漿嘅士多啤梨味, 布包嘅豆腐味, 益力多味, 只用乳酪唔加whipping cream 嘅味, 又要去買個焗爐, 仲要整紐約芝士cake  , 日式芝士蛋糕 , 藍莓芝士蛋糕...好忙呀我 !
回復

acmc 發表於 2010-2-12 15:02:39 |顯示全部樓層
我依家係屋企,睇咗個焗爐,係 rasonic , okay架。
又唔貴。
...
八王爺 發表於 2010-2-12 14:22

知啦! 19L ar ma, 2008換的,我都夠75000分,不過無得換囉!
回復

acmc 發表於 2010-2-26 13:37:21 |顯示全部樓層
又唔貴。
...
八王爺 發表於 2010-2-12 14:22

買咗啦! 見 19L 和 23L 個外殼差唔多size, 所以買個23L, 平平哋, 樓下就有, 唔洗搬咁遠.
回復

fianfumy 發表於 2010-2-26 19:52:13 |顯示全部樓層
恭喜恭喜.....又多一個加入焗餅行列, 睇園藝館飲食版買打蛋器及焗爐的人已越來越多啦....
回復

acmc 發表於 2010-2-26 20:46:42 |顯示全部樓層
多件玩具玩真係幾開心ga!
回復