今日去咗銅鑼灣買材料

作者: acmc 發表于 2010-2-11 18:25:19
6103 26
今日去咗銅鑼灣甜x烘培痁買材料, 見到佢哋賣的White wings 嘅 Plain Flour, 中文寫中筋粉喎! 低筋粉係用透明袋包裝, 無牌子而標明係德國入口的, 所以無買麵粉, 還有買咗2kg Lactos Cream  Cheese $100好低, 和牛油, 本來想買1kg whipping cream  但個職員話, 開咗要一星期內用晒, cream好易壞的, 所以我只係買咗2支200g, 同係吉XX差唔多價, 無乜Jetso, 想問吓你哋啲whipping cream 會keep 到幾耐呢?
fianfumy 發表於 2010-2-11 18:43:57 |顯示全部樓層
今日去咗銅鑼灣甜x烘培痁買材料, 見到佢哋賣的White wings 嘅 Plain Flour, 中文寫中筋粉喎! 低筋粉係用透 ...
acmc 發表於 2010-2-11 18:25

中筋麵粉即是由低筋 mix 高筋麵粉 , 烘焙店的麵粉我未買過 , 因我只用日本的日清麵粉囉...

放入乾爽"空樽" , 半個月都得....
Anchor(安佳) 1 L 的盒上面是有蓋, 都可KEEP 到半個月囉, 雪櫃要夠凍, 用的前後不可沾有水份囉....
你可買 500ml 架   , 有時jusco 及pk 超市的總統牌淡忌廉 , 一pack $49.9架 , 但雖然註明是200ml , 但唔足架, 通常只有170-180ml .

cream cheese 最好切好哂 , 分好一份份, 每一舊芝士用保鮮紙 "包2層" keep 好, 切的時將把刀用火燒一燒作消毒 , 而且切芝士時會易好多囉 , ...

你是否去"心甜" 呀 ? 其實灣仔"二德惠" D嘢會平D架 !

心甜係有d貴價嘢 , 二德惠會冇囉....

評分

查看全部評分

回復

寶頤 發表於 2010-2-11 18:51:58 |顯示全部樓層
我去開荃灣果間都平架~
不過要睇你本身自己住邊頭去邊間方便d囉
如果唔係買買埋埋自己一個人都幾難拎...拎到手都軟
(↑我試過好幾次係咁...add12icon)
回復

acmc 發表於 2010-2-11 19:24:34 |顯示全部樓層
中筋麵粉即是由低筋 mix 高筋麵粉 , 烘焙店的麵粉我未買過 , 因我只用日本的日清麵粉囉...

放入乾爽"空 ...
fianfumy 發表於 2010-2-11 18:43

中筋麵粉即是由低筋 mix 高筋麵粉 , 烘焙店的麵粉我未買過 , 因我只用日本的日清麵粉囉... 咁你係邊度買到日本的日清麵粉的? 如果我買到個焗爐就要用ga la, 要問定你先!
Anchor(安佳) 1 L 的盒上面是有蓋, 都可KEEP 到半個月囉, 雪櫃要夠凍, 用的前後不可沾有水份囉....每個8"用250g, 開咗半個月內就要整4個, 會唔會多咗d呢, 我前兩個星期頭尾都整咗6個, 只係貪玩同想試吓不同嘅味, 差唔多日日都食住, 想問吓你整餅咁叻, 平均每個月會整多少個自己食? 如果唔係成日整, 想用平whipping cream好似唔容易囉.
你可買 500ml 架   , 有時jusco 及pk 超市的總統牌淡忌廉 , 一pack $49.9架 , 但雖然註明是200ml , 但唔足架, 通常只有170-180ml .....  應該買500ml 低啲嗎, 比個sales話一話就買咗貴嘢, 你鐘意用邊隻 whipping cream ga?
cream cheese 最好切好哂 , 分好一份份, 每一舊芝士用保鮮紙 "包2層" keep 好, 切的時將把刀用火燒一燒作消毒 , 而且切芝士時會易好多囉 , ... 咁樣處理會keep 得好d同用起上來方便d, 唔該晒!
你是否去"心甜" 呀 ? 其實灣仔"二德惠" D嘢會平D架 !...因為要去行花市, 佢近花市嗎, 如果唔係我都想去二德惠,  二德惠啲whipping cream應該會平啲.

心甜係有d貴價嘢 , 二德惠會冇囉....
回復

acmc 發表於 2010-2-11 19:27:05 |顯示全部樓層
我去開荃灣果間都平架~
不過要睇你本身自己住邊頭去邊間方便d囉
如果唔係買買埋埋自己一個人都幾難拎...拎 ...
寶頤 發表於 2010-2-11 18:51

係呀, 都好重吓!
回復

fianfumy 發表於 2010-2-12 00:40:09 |顯示全部樓層
中筋麵粉即是由低筋 mix 高筋麵粉 , 烘焙店的麵粉我未買過 , 因我只用日本的日清麵粉囉... 咁你係邊度買到日本的日清麵粉的? 如果我買到個焗爐就要用ga la, 要問定你先! 日本日清麵粉在JUSCO 及CITY SUPER有售, 其實有其他外國麵字都得, 睇你就唔就腳買, JUSCO 在我屋企樓下, 所以才用日清....

Anchor(安佳) 1 L 的盒上面是有蓋, 都可KEEP 到半個月囉, 雪櫃要夠凍, 用的前後不可沾有水份囉....每個8"用250g, 開咗半個月內就要整4個, 會唔會多咗d呢, 我前兩個星期頭尾都整咗6個, 只係貪玩同想試吓不同嘅味, 差唔多日日都食住, 想問吓你整餅咁叻, 平均每個月會整多少個自己食? 如果唔係成日整, 想用平whipping cream好似唔容易囉. ....我每次一定買1L ,  我整餅都不是我自己食, 大部份都是朋友聚會整出來一齊開心一下, 仲有Whipping cream 我不單是整蛋糕 , 我會用來整忌廉湯, 甜品, 所以用量係會多囉...

你可買 500ml 架   , 有時jusco 及pk 超市的總統牌淡忌廉 , 一pack $49.9架 , 但雖然註明是200ml , 但唔足架, 通常只有170-180ml .....  應該買500ml 低啲嗎, 比個sales話一話就買咗貴嘢, 你鐘意用邊隻 whipping cream ga? 如果去二德惠我多買鐵塔及總統 , 去九龍城烘焙速遞就會買安佳anchor  , 因九龍城那間店沒有鐵塔, 總統超貴 , 總括一句我都是睇價錢 ...  

cream cheese 最好切好哂 , 分好一份份, 每一舊芝士用保鮮紙 "包2層" keep 好, 切的時將把刀用火燒一燒作消毒 , 而且切芝士時會易好多囉 , ... 咁樣處理會keep 得好d同用起上來方便d, 唔該晒!

你是否去"心甜" 呀 ? 其實灣仔"二德惠" D嘢會平D架 !...因為要去行花市, 佢近花市嗎, 如果唔係我都想去二德惠,  二德惠啲whipping cream應該會平啲. ... 二德惠在灣仔莊士敦道137號喎 . 記我忌廉及芝士好似平D囉.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-12 08:44:30 |顯示全部樓層
acmc... 一個星期整6個cake.
你轉左行造整餅? add12icon
回復

acmc 發表於 2010-2-12 09:08:11 |顯示全部樓層
你轉左行造整餅?
jellyfishy 發表於 2010-2-12 08:44

係兩星期整6個, 試味嗎! 就算買d料貴, 整出來都平過出面買開食的好多, 食咗咁多年貴嘢, 要搆吓貨!
最唔得係香蕉味, 仲未試布包嗰隻豆腐味和士多啤梨味, 士多啤梨味無乜信心, 因為通常帶點酸, 仲有無其它味介紹我整吓呀?
回復

acmc 發表於 2010-2-12 09:12:06 |顯示全部樓層
你轉左行造整餅?
jellyfishy 發表於 2010-2-12 08:44

乜你朝朝都咁早返到公司呀! 你係老闆呢?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-12 09:20:12 |顯示全部樓層
乜你朝朝都咁早返到公司呀! 你係老闆呢?
acmc 發表於 2010-2-12 09:12

sure...

唔係啦!!!!
我份工有幾個開工時間選擇, 我選最早嗰個上班, 咁就可以早d 收工 (至少在心理上係咁諗).
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-12 09:23:28 |顯示全部樓層
係兩星期整6個, 試味嗎! 就算買d料貴, 整出來都平過出面買開食的好多, 食咗咁多年貴嘢, 要搆吓貨!
最唔得 ...
acmc 發表於 2010-2-12 09:08

以前整個strawberry 芝士凍餅, 中層加blueberries, 又靚又好食~ 個面餅可以放好多生果,真係好靚架.
還有,我鍾意食益力多芒果芝士凍餅,唔滯好醒胃~
回復

acmc 發表於 2010-2-12 09:26:23 |顯示全部樓層
sure...

唔係啦!!!!
我份工有幾個開工時間選擇, 我選最早嗰個上班, 咁就可以早d 收工 (至少在心 ...
jellyfishy 發表於 2010-2-12 09:20

會唔會用錯戰略? 無論你有幾早返, "早走" 會令其它人及你老闆覺得你好嘆 !
回復

acmc 發表於 2010-2-12 09:29:21 |顯示全部樓層
以前整個strawberry 芝士凍餅, 中層加blueberries, 又靚又好食~ 個面餅可以放好多生果,真係好靚架.
還 ...
jellyfishy 發表於 2010-2-12 09:23

"益力多芒果芝士凍餅,唔滯好醒胃~" 芝士味會被搶去嗎? 咁個芝士餅就會無咗芝士餅嘅意義.
回復

acmc 發表於 2010-2-12 09:32:37 |顯示全部樓層
俾你參考下~
jellyfishy 發表於 2010-2-12 09:28

我鐘意你個大膠碗, 去街市睇過, 要成30蚊, 覺得唔值, 無買到.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-12 09:56:06 |顯示全部樓層
個大膠碗十幾年前買架喇~~ 都唔知當時幾錢喎~~ 嘻嘻~~
芝士凍餅, 好食係好食, 但有時真係幾滯下. 份量方面, 你可以調較下, 睇下點樣令到益力多唔搶過d 芝士味~
回復

八王爺 發表於 2010-2-12 12:12:35 |顯示全部樓層
樓主 買咗焗爐喇?
咁快去入貨整餅過年。
回復

fianfumy 發表於 2010-2-12 13:09:17 |顯示全部樓層
"益力多芒果芝士凍餅,唔滯好醒胃~" 芝士味會被搶去嗎? 咁個芝士餅就會無咗芝士餅嘅意義. ...
acmc 發表於 2010-2-12 09:29

用不同材料去整芝士蛋糕, ,係會有不同的味道帶出, 如果你只是想食芝士味, 我建議不要只用忌廉芝士, 因為忌廉芝士都唔係好夠味 , 一定要溝其他芝士, 效果會好d及濃d芝士味....

又或者整要 "焗" 的芝士凍餅 , 透過焗出來芝士味係會香好多 , 又有不同口感 , 可整紐約芝士cake  , 日式芝士蛋糕 , 藍莓芝士蛋糕等等 ...

整士多啤梨芝士cake 的話, 真係最好自己整果醬加入去, 而蛋糕的糖份可減少d囉, 因為用新鮮士多啤梨係唔好味, 冇士多啤梨香味, 用果醬會香d及顏色會靚d囉....

評分

查看全部評分

回復

acmc 發表於 2010-2-12 14:03:37 |顯示全部樓層
樓主 買咗焗爐喇?
咁快去入貨整餅過年。
八王爺 發表於 2010-2-12 12:12

細又嫌佢細, 大就嫌佢大, 都唔知自己想要乜!
回復

acmc 發表於 2010-2-12 14:12:59 |顯示全部樓層
用不同材料去整芝士蛋糕, ,係會有不同的味道帶出, 如果你只是想食芝士味, 我建議不要只用忌廉芝士, 因為 ...
fianfumy 發表於 2010-2-12 13:09

就係有人成日催我整紐約芝士cake, 個個都話要濃啲芝士味喎! 所以我切咗一大舊cream cheese塞落佢個口度
用新鮮士多啤梨係唔好味, 我都估到會這樣, 咁如果做埋藍莓漿來整藍莓芝士凍餅, 個味道係唔係都好食好多ga?
回復

12下一頁