睇住盆年花好後悔..

作者: elsa 發表于 2010-2-11 11:13:20
3129 15

上星期買了盆"日本海棠"回家點綴,成三百多元,當時見都幾靚,但近兩日見盆花開始不斷掉花lum,(通常d花lum軟軟下就掉下來)今早見了真的有點擔心,真怕在大年初一盆花就唔見得人,真的越來越擔心兼心痛!!早之就像以往一樣買蘭花算啦!!
八王爺 發表於 2010-2-11 11:37:54 |顯示全部樓層
快啲去買過盆蘭花喇!
木瓜海棠要夠凍,有花苞不宜改光照位,移咗就落蕾,都好難救!
回復

oneonewe 發表於 2010-2-11 11:54:26 |顯示全部樓層
上年我o係大陸買o左2盆日本海棠
一紅一白
放o係天台都開得好靚呀~
回復

elsa 發表於 2010-2-11 12:07:45 |顯示全部樓層
快啲去買過盆蘭花喇!
木瓜海棠要夠凍,有花苞不宜改光照位,移咗就落蕾,都好難救! ...
八王爺 發表於 2010-2-11 11:37

吓...真後悔買了呢!!
回復

elsa 發表於 2010-2-11 12:09:36 |顯示全部樓層
上年我o係大陸買o左2盆日本海棠
一紅一白
放o係天台都開得好靚呀~
oneonewe 發表於 2010-2-11 11:54

您真好運,那您今年一定好好運了!!希望您的好運一直帶下去...,!
回復

cindyyiu 發表於 2010-2-11 22:02:06 |顯示全部樓層
我都買了一盆,但已開了很多,近日仲有蚊滋
回復

alilovebyj 發表於 2010-2-11 22:33:29 |顯示全部樓層
原來移位會掉花蕾,怪不得了…前年買了一盆來玩,八十大元……開了一些花,但卻也掉了一地的蕾。

幸好價錢唔係好貴,無elsa 咁肉痛!
回復

corina 發表於 2010-2-12 00:38:52 |顯示全部樓層
我上年用$38買咗盆日本海棠,斷掉了二十多個花lum,餘下亦超過一百個花lum,新年時仲好靚,今年都用同樣價錢買日本海棠,比上年小好多,但都有八十多個花lum,到現在都好靚呀~~
回復

擔泥 發表於 2010-2-12 08:51:22 |顯示全部樓層
我上年用$38買咗盆日本海棠,斷掉了二十多個花lum,餘下亦超過一百個花lum,新年時仲好靚,今年都用同樣價錢買 ...
corina 發表於 2010-2-12 00:38

咁請問舊年棵日本海棠今年點呀?
回復

RIO 發表於 2010-2-12 09:16:00 |顯示全部樓層
我舊年都有買啊, 一直種到e+,
雖然冇舊年咁多花lum, 不過早幾日都開咗幾朶,
e+重有十幾個花lum要開喇~
回復

kslee 發表於 2010-2-12 10:43:35 |顯示全部樓層
我早幾年買盆日本海棠好有個性,夏天會開一輪花,上年過年就開得一朵花(不過直徑就超過2吋),今年過年就正正常常。
回復

elsa 發表於 2010-2-12 11:23:19 |顯示全部樓層
咁...,請問各位比我好彩的花友,您地覺得盆"日本花棠"需唔需要多水份架??
昨日放工順路去買那盆花的店舖問個老闆娘,我只係想問清楚佢究竟點樣打理盆花,我真係好唔想年初一時它是得番D樹枝,唔吉利嘛!但當時個老闆娘不在,而佢一個伙記同我講,先其唔好淋咁多水,同先其唔好噴水在花朵上面,但當日我去買時,個老闆娘同我講,要日日淋水,及想D花開得燦爛D就要日日噴水在花朵上面,死未,我聽完之後,同個伙記講,點解妳同個老闆娘的處理方法是完全走極端,佢話可能老闆娘當時記錯了另一盆花,所以記錯左喎!!後來,我都無再同佢講,因為這間店舖太不負責任,點解可以咁樣!!
回復

childplay 發表於 2010-2-12 11:32:50 |顯示全部樓層
回復 12# elsa

賣花個d嬸嬸唔太信得過...
上網爬文問人穩陣d...
回復

RIO 發表於 2010-2-12 16:01:38 |顯示全部樓層
回復 12# elsa
如果好著重意頭的話, 不如你快快買過另一盆花先啦~
我通常係見泥乾先淋水架, 都唔會搵d水去濆花lum.
回復

jack872184 發表於 2010-2-12 16:05:21 |顯示全部樓層
泥乾先淋水,
水去濆花lum is 100% not ok~!

RIO is right~
回復

elsa 發表於 2010-2-23 13:28:42 |顯示全部樓層
最終那盆"日本海棠"在年三十那日大半盆花lum已經黑晒&脫落了,當日我已經移走了它,因為家中的長輩覺得非常不太看!!
回復