迷上了 camping ... wild camping ...

作者: 四少 發表于 2010-2-7 21:38:50
3021 19
哈 ... 今天被朋友串, wild camping 理應是野地荒地 ... 不是指那些露營地點啦 ...
哦 ... 我只可理解, 郊外露營住帳篷的也可算是 wild camping 吧 ...
查實 ... 我的經驗還很淺 ...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
2009 年尾, 溜夜與朋友趕入西貢, 打的去黃石, 跟手大飛入 塔門 add14icon
不用點行呢 ... 而且 ... 什麼也沒帶, 只帶相機 ... 因為日間攝影師傅帶了的去了深圳玩 ... 拍攝人像啦 ...add6icon 我第一次拍模特 ...

活動地點

美女

帥男

評分

查看全部評分

四少 發表於 2010-2-7 21:42:37 |顯示全部樓層
ohoh... 講返 塔門 camping 先 ...
因為唔係第一次去, 所以 ...
目的都係為睇日出 ...
可惜 ... 太大霧, 雲層也厚

扎營地點

天氣, 時陰時晴
回復

四少 發表於 2010-2-7 21:46:55 |顯示全部樓層
哎呀 ... 俗語話 "長貧難顧" ...
在朋友引誘下, 某個中午吞pop跑到某戶外用品店特價日, 買了一背囊露營基本用品
add1icon 就係咁 ... 無左 $3xxx ...

這是我人生中, 第一個營 ... 以前的全是借宿 ...
回復

四少 發表於 2010-2-7 21:51:33 |顯示全部樓層
哈哈... 買了就要多用 ...
我要選的地點, 也是不用多行 & 以便利為主, 重要的是可看日出 ...

東龍島 ...
下午到 鯉魚門 乘尾班 1630 船去呢 ... 去到亦只是行了約30min 就到營地 ...
不過扎營時已天黑 ...

唉 ... 竟忘了帶睡袋 ... 只有一張爪毛毯
回復

四少 發表於 2010-2-7 21:54:26 |顯示全部樓層
唉 ... 冬天真難看到日出

哈... 我跟朋友的營, 原來扎在山崖傍 ... (黃灰那兩只)
回復

四少 發表於 2010-2-7 21:56:37 |顯示全部樓層
東龍島 很美, 大家有時間一定要去, 即日來回也好 ...

好大浪
回復

四少 發表於 2010-2-7 22:00:03 |顯示全部樓層
紅卜卜 的 野漆樹

炮台遺址
回復

四少 發表於 2010-2-7 22:04:02 |顯示全部樓層
第一次試營去了 東龍島 ...
第二次, 新買了個睡袋 ... 就選了 白腊 ... 亦是可觀看日出美景的好地方
晚上由 MK 入西貢再打的直入營地 ... 全程不需行山 ... 回程亦是打的 add14icon
入到去已是深夜 ...

今次仲衰, 全全完完睇唔到日出 ...
只在 萬宜水庫 拍拍照好了 ...

回復

四少 發表於 2010-2-7 22:05:51 |顯示全部樓層
晨光初現時的水庫很美 ...

評分

查看全部評分

回復

四少 發表於 2010-2-7 22:10:42 |顯示全部樓層
我們的營, 整個場地就只有我們 5 個
哈哈 ... 真寫意 ... 下午還有朋友到訪, 她們遲我們一天扎營

這個就是 是次露營的最大目的, 試新睡袋, 也是我第一個睡袋 ... 粉藍/紅那只怪獸是也 ... 因為準備離去日間都把用品拿出來曬走水氣
回復

四少 發表於 2010-2-7 22:13:39 |顯示全部樓層
因為天氣太熱啦, 而且我亦想多睡一會, 就沒跟朋友去行去爬什麼 木棉洞 ...
留守營地, 待他們回來造午飯時, 我獨個兒跑到山路找 吊鐘花 add6icon

回復

四少 發表於 2010-2-7 22:15:22 |顯示全部樓層
下一站, 可能是 昂坪 ...
哈哈 ... 因為我 ... 買了點新營具 ... 要試用呀 ...
回復

法師 發表於 2010-2-8 01:28:14 |顯示全部樓層

東龍島的確係好地方~~~ (其實香港個個離島都好~~~)
連租住既地方都有~~  露營又得宿營都得~~~~~
不過o個個石刻令我有d唔開心~~ 哈哈~~~~~

塔門又係冇得頂~~~
咩都有~ 試過去camp食得既野都唔使點帶~~ 幾餐都落返去食~~~
不過都係自己煮好玩d~~~~

回復

法師 發表於 2010-2-8 01:43:39 |顯示全部樓層
都唔記得恭喜四少師兄你中毒tim~~~
期待你既靚相同試用報告~~~!!!!
回復

擔泥 發表於 2010-2-8 08:50:19 |顯示全部樓層
四少 發表於 2010-2-7 22:05

動人的一刻!
回復

bd_fan 發表於 2010-2-8 12:07:30 |顯示全部樓層
D 相影得不錯!
回復

kslee 發表於 2010-2-8 13:34:53 |顯示全部樓層
四少 發表於 2010-2-7 22:05

真係靚到冇朋友。簡直可以擺上National Geographic Magazine (Int'l version) or Ikea 做 poster。
回復

ylee 發表於 2010-2-8 13:42:44 |顯示全部樓層
回復 9# 四少

very beautiful!
回復

四少 發表於 2010-2-8 20:24:31 |顯示全部樓層
都唔記得恭喜四少師兄你中毒tim~~~
期待你既靚相同試用報告~~~!!!!
法師 發表於 2010-2-8 01:43

東龍石刻直上直落... 唔制... 去長洲石刻易D ...

thank you all ... 只係記錄照啦 ...
回復

claudiatang 發表於 2010-2-9 12:38:08 |顯示全部樓層
四少這陣子原來去了露營。好羡慕你呀.....
回復