小朋友打人點算?

作者: cherrylwy 發表于 2010-2-3 03:11:18
4513 40
cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:33:13 |顯示全部樓層
佢公公都成日講粗口,我話極佢都唔聽,我都驚佢第日會講,好無奈...
回復

calbeebb 發表於 2010-2-4 23:51:57 |顯示全部樓層
因為小朋友未定識分人講佢講,我就好小比佢同講粗口人一齊,佢有次係街見到傷殘人事行路,佢番到屋企都學拐拐下行路,生左佢之後我連TVB都冇睇啦!只睇英文台及英文DVD,唉3歲定80我都想佢學好D乖D
回復

比得大帝 發表於 2010-2-5 09:53:07 |顯示全部樓層
佢公公都成日講粗口,我話極佢都唔聽,我都驚佢第日會講,好無奈...
cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:33

有時好難教育老人家, 只好多點教好個細嘅
多同個細嘅解釋, 講粗口係唔啱嘅, 就係因為公公自細講粗口, 大咗就改唔到, 佢應自細就唔好學
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-5 10:21:49 |顯示全部樓層
有時好難教育老人家, 只好多點教好個細嘅
多同個細嘅解釋, 講粗口係唔啱嘅, 就係因為公公自細講粗口, 大咗 ...
比得大帝 發表於 2010-2-5 09:53

其實佢而家淨係識講媽媽炸,仲要係喺好Critical既時候先講,希望佢快D識講野咁就容易D教啦~
回復

fianfumy 發表於 2010-2-10 03:39:18 |顯示全部樓層
你平日有否帶小朋友去公園玩呀 ?

我囡囡又係唔愛睡的小朋友,  但2歲時我已解決這問題, 我囡囡踏正2歲返學上午班,午睡後一定會去公園比她玩過痛快, 一定要她跑來跑去, 爬上爬落, 目的是要消耗精力, 讓晚上好瞓d  .... 這方法1學校老師教我的.  

所以你最好每日下午 , 午睡後帶小朋友落街玩囉 ....

至於打小朋友的問題 , 其實小朋友記性係好好, 唔好睇少小朋友的潛能, 我只可講, 一係唔打, 一打一定要狠狠咁打, 唔好心痛唔好怕, 打完唔好氹 , 要打到係佢會知錯果種 , 他會主動來找你果種, 千萬唔好抱  . 仲有是唔太痛的打就唔好打, 反而越打越 "un 皮"呀 !  

我囡囡打得最多是2-3歲, 反而越大係越打得越少, 而家5歲都好少打, 好多時都會講道理 , 不過係好好口材果種, 有時個腦都唔夠她快...
回復

lammanfung 發表於 2010-2-10 04:22:07 |顯示全部樓層
我也贊成打手板作為警告,但通常都是在口頭警告無效時才做。通常我「A」一聲,他都會馬上停下來的。
我的小壞蛋已一歲半了,小朋友精力無限,不要以自己的角度來看,誠如fianfumy所說,很多時候是要幫他消耗他的多餘精力。
還有,小孩子是有智慧的,曾經他把一些東西亂扔,我們找不到,後來開口叫他找,他真的很快找回來給我們。有些時候小孩子不懂說話,說不到給你聽才發脾氣。
回復

八王爺 發表於 2010-2-10 09:36:12 |顯示全部樓層
哈哈 ... 這裏要開番一個子版,教人育兒心得。
回復

比得大帝 發表於 2010-2-10 10:13:57 |顯示全部樓層
我覺得細路仔乖唔乖係天生嘅, 我都算好彩, 我個仔未出院, 我地已經知佢大個一定乖不過就貪玩, 出世時也不哭, 給姑娘打一下pat pat 才叫了幾聲, 記憶中只兩歲之前只喊過三次, 第二次是跌了落床, 喊了幾聲, 第三次是洗澡時不小心把佢隻腳淥到出了水泡, 喊了幾聲, 未滿月朋友來看他, 想抱抱他, 但見他睡了, 我同朋友說: 不用怕, 你弄醒他, 他不會哭的, 你和他玩完把他放回床上, 他會再睡的, 朋友試了, 果然真的是; 有次朋友來家中, 坐了兩個幾鐘問起我個仔在那裏,  我帶他入房, 見到個仔睡在床上玩手指, 一粒聲未出過

我個甥仔細個在我家住, 佢冇我個仔咁乖, 不過佢好跟我, 如果我叫佢做嘢佢唔聽, 我只要說: 我數三聲, 你馬上給我收聲, 1, 2", 他就會說"3", 就跑過來我身邊.

哈哈, 晒完
回復

八王爺 發表於 2010-2-10 10:45:19 |顯示全部樓層
哦... 但係有啲人話細路仔2歲以下唔多喊,好危險。
因為有乜受傷,唔舒服(例如肚痛),咁細個唔識表達,
有事又唔用喊 向成人發出警告,未必係好。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-10 10:58:19 |顯示全部樓層
都係那句, 養兒一百歲,長憂九十九
回復

比得大帝 發表於 2010-2-10 11:18:53 |顯示全部樓層
哦... 但係有啲人話細路仔2歲以下唔多喊,好危險。
因為有乜受傷,唔舒服(例如肚痛),咁細個唔識表達,
有 ...
八王爺 發表於 2010-2-10 10:45

佢未識講嘢果時係有些危險, 發燒都唔知, 要吓吓留意住佢
不過到咗一歲佢就識講嘢, 果時就唔怕
回復

lammadick 發表於 2010-2-10 13:48:06 |顯示全部樓層
我想2歲打就一家冇用...佢只以為你同佢玩
我仔要到3歲幾先識得知道有咩係我唔想佢做
但唔代表佢唔會再做 , 佢會不停試我地既底線
回復

比得大帝 發表於 2010-2-10 14:52:46 |顯示全部樓層
都係那句, 養兒一百歲,長憂九十九
wendy_choy_hk 發表於 2010-2-10 10:58

點解有一年唔洗憂?

應該是憂足一百零一咩, 响個肚度就開始憂
回復

fianfumy 發表於 2010-2-11 02:57:19 |顯示全部樓層
我想2歲打就一家冇用...佢只以為你同佢玩
我仔要到3歲幾先識得知道有咩係我唔想佢做
但唔代表佢唔會再做 ,  ...
lammadick 發表於 2010-2-10 13:48

怕唔怕係睇你點打, 你比咩表情, 你打得有幾痛....

我打不只是打手掌, patpat 及大脾都會打, 因為pat pat係可以大力d的 , 但真係要睇情況及發生咩事囉....

但打之前一定要比warning , 要比最少2次 , 打完係唔比玩, 要小朋友自己坐定定, 然後待小朋友喊完冷靜完, 問番他點解比人打,  咩事要打, 這步驟一定要, 甚至第2天要問番他昨日你比媽媽打喎 , 你記唔記得咩事要打打呀 ?

其實小朋友2歲的轉變都好大, 而且已開始聽從指令, 這段時間要好好教育 , 所謂3歲定80 ,, 而小朋友潛能係好強, 係家長們以為小朋友唔記得, 其實他記性好過你多多聲, 最明顯係你由屋企去一個較遠的公園玩, 當你隔3天後再說同他去玩, 他絕對可帶你去, 他連路都會記得 ,  2歲多3歲已可玩相對卡 , 除了讓你知小朋友記性, 還能作記憶訓及第6靈感架....
回復

比得大帝 發表於 2010-2-11 09:46:43 |顯示全部樓層
我覺得細路仔唔駛打, 被打過之後, 佢明白打的後果, 特別是那些打得到喉唔到肺的 (唔! 不外如是, 為咗達到我的目的, 就算被打都值得)

我地從未打過我個仔, 不過佢好怕被打, 我地唔會動不動就用打來嚇佢, 家中都有條滕條, 但從末用過.
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-11 21:02:15 |顯示全部樓層
你平日有否帶小朋友去公園玩呀 ?

我囡囡又係唔愛睡的小朋友,  但2歲時我已解決這問題, 我囡囡踏正2歲返學 ...
fianfumy 發表於 2010-2-10 03:39

我有帶佢去公園玩架, 不過就唔係每日, 睇天氣啦, 有時會唔用BB車帶佢去行街, 不過佢眼瞓會扭計, 但又唔肯瞓果隻...
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-11 21:05:08 |顯示全部樓層
我也贊成打手板作為警告,但通常都是在口頭警告無效時才做。通常我「A」一聲,他都會馬上停下來的。
我的小 ...
lammanfung 發表於 2010-2-10 04:22

有些時候小孩子不懂說話,說不到給你聽才發脾氣。
我都有d咁既感覺呀!
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-11 21:11:54 |顯示全部樓層
我覺得細路仔唔駛打, 被打過之後, 佢明白打的後果, 特別是那些打得到喉唔到肺的 (唔! 不外如是, 為咗達到我 ...
比得大帝 發表於 2010-2-11 09:46

你就好啦, 個仔又乖又醒, 我個仔乜都唔識, 佢唔識講野令我地好難教~
回復

lammadick 發表於 2010-2-12 13:00:52 |顯示全部樓層
唔識講野的確係一個難題...因為我仔都係咁
但唔代表佢唔識聽...佢聽咗會記住...第日會突然講番比你聽
我的做法係咁...佢有要求時...我盡量幫佢...咁佢冇咁易發作
我想佢做既野...我就努力咁同佢一齊做...咁佢先會合作
我仔細個時唔瞓我地會比兒歌佢聽...同佢唱下咁...同佢一齊瞓
最重要係我地日日都係九點幾就熄燈同佢一齊瞓
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-12 14:37:24 |顯示全部樓層
九點幾就熄燈同佢一齊瞓<<呢樣好難呀我收工都11點半囉~
回復