小朋友打人點算?

作者: cherrylwy 發表于 2010-2-3 03:11:18
4500 40
我個仔2歲, 佢最唔中意瞓覺, 由1歲半開始, 一上床就喊, 發脾氣, fing手fing腳, 我陪佢瞓隔離, 佢越fing越大力, 打到我, 我話痛痛, 佢仲打得大力, 情況越來越嚴重, 我自問同屋企人都無打過佢, 都唔知佢點解識打人, 佢又未識講野, 鬧又唔得, tum又唔得, 打番佢手仔都係唔得, 都唔知點算? 有無人可以幫到我?
wendy_choy_hk 發表於 2010-2-3 09:26:15 |顯示全部樓層
瞓覺時,其他人做緊乜野.會5會有人睇電視? 可5可以全部人一齊瞓覺,冇人同佢玩.佢會5會瞓覺?
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-3 09:31:31 |顯示全部樓層
會5會瞓得太長午睡?
回復

oneonewe 發表於 2010-2-3 09:47:25 |顯示全部樓層
訓覺前同佢玩
玩到攰就會訓o架o勒!
回復

八王爺 發表於 2010-2-3 10:00:49 |顯示全部樓層
咁細個係無得勸嘅,佢 fing手 只係 猛憎... 咁啱大力 撞到你。
我個細女1-2歲都唔願訓,不過,同佢講下故事,唱吓童謠,30分鐘內都可以入睡。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 10:34:54 |顯示全部樓層
咁細個係無得勸嘅,佢 fing手 只係 猛憎... 咁啱大力 撞到你。
我個細女1-2歲都唔願訓,不過,同佢講下故事 ...
八王爺 發表於 2010-2-3 10:00

30分鐘我訓左好耐啦
回復

軒軒 發表於 2010-2-3 10:49:10 |顯示全部樓層
我覺得要打番佢隻手,而家佢唔知什麼是對,什麼是不對,你要令佢知道打人係不對的行為!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-3 11:24:21 |顯示全部樓層
我覺得要打番佢隻手,而家佢唔知什麼是對,什麼是不對,你要令佢知道打人係不對的行為! ...
軒軒 發表於 2010-2-3 10:49

要大力少少,比佢知道係會痛.
回復

nwss54510 發表於 2010-2-3 13:24:33 |顯示全部樓層
但我個心理啊sir話, 3歲前都唔應該用打的, 因為佢未知對錯的
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 00:50:17 |顯示全部樓層
多謝各位回覆!
的佢上床瞓覺時, 試過有屋企人睇緊電視或做其他野, 總之就係係個廳度未瞓, 為左呢個問題, 我都試過好多次同埋老公一齊熄燈同佢一起睡, 我們是3個人一張床的, 但佢一抱上床, 就知道我地要瞓覺, 就即刻喊同發脾氣, 都係無用. 瞓覺前同佢係張床度玩就係指定動作, 玩好耐都好似唔會攰咁, 最有效佢會玩玩下瞓覺的就係我同老公不斷咁傾計講野, 佢會靜靜地聽, 聽聽下會瞓著. 但呢個方法係瞓晏覺時唔得, 因我老公要返工, 就得我一個人'暗'佢, 我試過係咁數數同講故事都係唔得.
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 01:05:44 |顯示全部樓層

另外, 我本來唔主張打小朋友, 但如果佢有d危險野, 我都會打手板嚇佢, 但我發覺無論打得幾大力, 佢都唔會知驚, 我試過忍痛好大力咁打到佢隻手紅左, 佢都唔會記得, 下次又再犯, 可能佢真係未知對錯, 瞓覺果時我試過打番佢, 佢就會再打我, 我越大力, 佢就打得越大力, 仲會望住我塊面來打, 完全stop唔到佢, 所以我都決定唔打啦, 無用架, 我真係好困擾!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-4 06:49:14 |顯示全部樓層
如果小朋友2歲,可5可以返bb班?等老師教 or 臨瞓時比d音樂佢聽等佢放鬆返然後先瞓?

PS :會5會小朋友係第1個bb?我覺得第1個好易寵壞了,而自己都5知.
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 08:51:24 |顯示全部樓層
wendy, 我係得一個仔炸, 你同我諗既一樣, 開頭都無諗住比佢讀2歲班, 而家已經拿拿聲同佢報左啦, 仲啱啱知八月開學, 就係老師叫我盡量教佢自己一個人瞓, 我陪佢瞓都唔肯, 又點肯一個人瞓吖?
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-4 08:57:31 |顯示全部樓層
wendy, 我係得一個仔炸, 你同我諗既一樣, 開頭都無諗住比佢讀2歲班, 而家已經拿拿聲同佢報左啦, 仲啱啱知八 ...
cherrylwy 發表於 2010-2-4 08:51

你試下搵下你那區有冇d叫暫托BB班,而家比佢返幾日睇計下會5會好d.
有些暫托BB班係每日計的.
OR
不用急,當佢返學老師會教到佢嫁啦.好多時,小朋友會聽人家講都過父母講.
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:02:17 |顯示全部樓層
唯有係咁啦!都諗唔到其他方法咯,謝謝你﹗
回復

calbeebb 發表於 2010-2-4 09:03:22 |顯示全部樓層
多d播音樂比佢聽,我個仔1歲幾都係打人,唔好太大反應,如果打人係為左要一d野,唔好比佢如果唔係佢會覺得打完人就有,通常大個小小就唔會打人,比心機add6icon
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:13:44 |顯示全部樓層
calbeebb, 咁佢又真係好中意聽音樂架, 聽親都跳舞, 其實佢其他野都尚算聽話, 係唔肯瞓覺同唔肯刷牙問題啫....
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-4 09:26:22 |顯示全部樓層
calbeebb, 咁佢又真係好中意聽音樂架, 聽親都跳舞, 其實佢其他野都尚算聽話, 係唔肯瞓覺同唔肯刷牙問題啫.. ...
cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:13

你個bb打人好過我個大女,佢2歲時已識講4字粗口但其他野5識講. 佢2歲前在99住,99那兒個個講粗口.2歲後返來同我住,聽過幾次佢問候人家娘親.甘我先生咪同99講,點知99話係我地2人講粗口教壞自己個女.真係激鬼死.
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:27:44 |顯示全部樓層
我個仔淨係識叫媽媽炸....
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-4 09:28:38 |顯示全部樓層
我個仔淨係識叫媽媽炸....
cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:27

佢那時都係識叫爸爸/媽媽+粗口
回復

123下一頁