返回列表 發新帖

低筋麵粉

作者: acmc 發表于 2010-2-2 09:37:55
11187 32
jellyfishy 發表於 2010-2-3 09:57:14 |顯示全部樓層
我都係用5-6分鐘打起, 倒轉個碗都唔郁的, 好輕咁, 連蛋黃就未試過, 知唔知分蛋和蛋白黃一起打的分別呀? 整 ...
acmc 發表於 2010-2-3 09:46

以我少少經驗, 一般分蛋法係較易成功打起, 其實主要係蛋白打起, 蛋黃只會打到變米黃漿~
全蛋法的話, 係要用多d 時間, 而且有時會失手, (都唔知點解).
以前有花友做過全蛋法, 等我找番個post 俾你望望~
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-3 10:03:25 |顯示全部樓層
有關打蛋的基本資料和心得:

請教:如何打起蛋白
http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D79

請問造蛋糕要準備哪些用具?
http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D79

軟綿綿- 海綿蛋糕 (全蛋法)

再戰清蛋糕  (分蛋法)
回復

acmc 發表於 2010-2-3 10:07:54 |顯示全部樓層

軟綿綿- 海綿蛋糕 (全蛋法 ...
jellyfishy 發表於 2010-2-3 10:03

Thank you 你, 等我慢慢睇,學吓嘢先!
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-3 10:11:23 |顯示全部樓層
話時話, acmc最近似乎愛上整餅喎, 係咪因為老婆鍾意你整既甜品, 所以特別有心機玩整餅?
回復

acmc 發表於 2010-2-3 10:27:42 |顯示全部樓層
話時話, acmc最近似乎愛上整餅喎, 係咪因為老婆鍾意你整既甜品, 所以特別有心機玩整餅?  ...
jellyfishy 發表於 2010-2-3 10:11

老實說, 我係一個唔入廚房嘅人, 原因係唔鐘意油淋淋, 無興趣煮, 但無興趣的原因, 其實是因為唔識煮, 以前連忌簾芝士, 忌簾都分唔開, 記得好耐以前唔覺眼有得係百x, 惠x有得買, 連買料都唔識買, 所以諗都無諗過自己可以整到個餅出來, 見你們做的好靚, 覺得你哋好本事, 成個蛋糕做出來好似係街買的咁靚, 好犀利,  不過我估凍餅會易好多, 要焗的會有難度, 對我來講!!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 10:27:50 |顯示全部樓層
情人節想甜蜜蜜過
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 10:31:37 |顯示全部樓層
老實說, 我係一個唔入廚房嘅人, 原因係唔鐘意油淋淋, 無興趣煮, 但無興趣的原因, 其實是因為唔識煮, 以前 ...
acmc 發表於 2010-2-3 10:27

焗多一兩次就熟手,你可以報工聯會d課程,好平架,十堂一千左右,單堂的幾一百個大洋,學左基本,變化就可隨心所欲啦
回復

acmc 發表於 2010-2-3 10:34:31 |顯示全部樓層
情人節想甜蜜蜜過
prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 10:27

以我這個廚房白痴都整得出個芝士餅比佢生日喎, 佢真係好甜咁喎! 仲攞住影咗好多相, 都好好笑.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-3 10:36:40 |顯示全部樓層
唔用硬油, 做蛋糕都唔會搞到油淋淋既~
家下識左整焗蛋糕, 覺得焗蛋糕仲易做過cheesecake或凍餅, 又平好多, 又無咁肥,  嘻嘻~~
冬天時間, 焗起個下又暖又香, 好開心好好味架~~
回復

acmc 發表於 2010-2-3 10:44:40 |顯示全部樓層
唔用硬油, 做蛋糕都唔會搞到油淋淋既~
家下識左整焗蛋糕, 覺得焗蛋糕仲易做過cheesecake或凍餅, 又平好多,  ...
jellyfishy 發表於 2010-2-3 10:36

係呀! 連埋生果要成百蚊, 不過都平過出面買, 我食開xxxtomato, 一件差唔多要HK$30,.
回復

acmc 發表於 2010-2-4 00:17:05 |顯示全部樓層

軟綿綿- 海綿蛋糕 (全蛋法 ...
jellyfishy 發表於 2010-2-3 10:03

睇晒啦, 其實係唔係都用分蛋法就無錯, 蛋糕可以鬆d梗係好d , 全蛋法只為貪方便的, 唔知我有無攪錯呢?
海綿蛋糕, 清蛋糕, 戚風蛋糕, 只係在用料上有分別, 牛油, 植物油, 少油, 多油, 唔加或會加水或奶, 好似差唔多嘅嘢, 咁講啱唔啱?
見到你哋用蛋糕紙模, 係唔係直接倒落去放在個焗爐架上, 唔洗將d紙模再放落個焗蛋糕盆內呢? 如果用個焗盆焗, 係唔係一定要落牛油紙? 咁做芝士凍餅嗰個餅模可唔可以放入焗爐嫁?
我本來有個新焗爐, 但唔用得, 太細個, 諗都要買過另一個, 請問有無好介紹呢?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:02:45 |顯示全部樓層
基本上除戚風蛋糕外, 海綿蛋糕和清蛋糕應該係差不多味道和口感.
用紙模係因為夠方便, 派俾朋友食又方便, 又不用洗~ 紙模不用先預熱架~
焗盆, 用牛油紙只係為左易d 鬆模, 同埋有些蛋糕用左牛油紙會好睇d (e.g.紙包蛋糕)~
我都係用多士爐焗蛋糕~ 實焗到, 不過焗唔到大小小的蛋糕~

我好似講少左d 野, 但又講唔出係乜, 其他花友唔該幫手補充下~
回復

fianfumy 發表於 2010-2-6 12:52:35 |顯示全部樓層
我自己都覺得分蛋法做出做好D易D囉  , 但而定鐘意整戚風多D  ...
牛油紙係放便脫模, 而且脫出來靚D ...

芝士凍餅有兩種  , 以藍莓芝士餅係放入爐焗 , 或全個係凍餅, 2種口感係完全不同...

焗的要落 麵粉 , 粟粉及蛋, 芝士份量都要多D

而全凍做法是只用果芝士, 淡忌廉等囉 ...

網上有好多食譜, 你可去睇下食諳囉....
回復