低筋麵粉

作者: acmc 發表于 2010-2-2 09:37:55
11186 32
去過百x, 惠x, 華x, 吉xx, 街市都買唔到低筋麵粉!!!!  麵粉+粟粉做的蛋糕會唔會無用低筋麵粉做的咁好呢?
Jesation 發表於 2010-2-2 09:58:07 |顯示全部樓層
麵粉+粟粉可以,唔加粟粉都可以,實少少o者。
回復

fianfumy 發表於 2010-2-2 11:04:40 |顯示全部樓層
去過百x, 惠x, 華x, 吉xx, 街市都買唔到低筋麵粉!!!!  麵粉+粟粉做的蛋糕會唔會無用低筋麵粉做的咁好呢? ...
acmc 發表於 2010-2-2 09:37

麵粉係有分低筋  , 中筋及高筋粉 囉....  加栗粉是樣蛋糕入口滑D囉....

高筋:
簡稱高粉,蛋白質含量約在11.5%以上,它的含水量約有14%,通常適用於製作吐司、麵包、春捲皮、油條等食品喔。

中筋:
做包子饅頭等發麵類,突顯的就是它有嚼勁兒的口感彈性Q度大的中筋麵粉是唯一選擇,其他麵粉都不行。不過也有例外,像是不強調彈性只講求鬆軟的如叉燒包或山藥泥饅頭就得用低筋麵粉。在此提醒你,麵粉在揉麵之前記得要先過篩喔,細緻的麵粉才有絕佳外觀與口感。
簡稱中粉,蛋白質含量約在8.5%以上,它的含水量約有13.8%,如果想做些中式點心、麵食等類食品也適用喔。使用最為普遍,因此又有「萬用麵粉」、「多用途麵粉」的別稱

低筋:
低筋麵粉的蛋白質含量平均在8.5%左右,蛋白質含量低,筋性較弱,若只以低筋麵粉為材料,油炸起來表皮會較為柔軟,不像使用麵包粉那樣的酥脆,通常會和太白粉一起調和為麵糊裹在雞肉外皮上,再下鍋油炸。
低筋麵粉的蛋白質含量低,平均在8.5%左右,筋性較弱,在油炸的使用上,如果只用低筋麵粉為材料,油炸起來的表皮會較柔軟,可與太白粉或其他澱粉一起調和成粉漿使用,可以保住食物的水分不至於散失。
簡稱低粉,蛋白質含量約在8.5%以下,它的含水量同樣也約有13.8%,很適用製作蛋糕、餅乾食品時使用喔。
其筋性較弱。在西點類可拿來製作蛋糕或餅乾。而在中點上的運用,如有用到油煎時,就會呈現比較柔軟的狀態。所以建議可與中筋或高筋麵粉一起調和使用,如此在製作含有內餡的糕餅類時,較能保住食物的水分與溼潤的口感。

點會買唔到呀 ?  超市一定有架,  有好多麵粉寫明是for cake 就係低筋 你留意包裝會寫上  Cake Flour  ,  Pastry Flour  , LowGIutenFIour
LowProteinFIour or   Soft-wheatFIour 等名字   , 如中文字膠袋裝麵粉 ( 超市及街市有售) 的麵粉 ( All Purpose Flour ) 喎 , 都可做蛋糕 的....

吉豬島更加有啦 , 我長期在吉豬島超市買架, 如果買日清, 寫明"薄力" 便是低筋麵粉囉...
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-2 11:12:45 |顯示全部樓層
Yue Kee 有得賣
回復

kslee 發表於 2010-2-2 13:10:45 |顯示全部樓層
上月底先在PK買左1pack(1.5kg重)整cookie,冇盒、紙袋裝的。
回復

acmc 發表於 2010-2-2 14:36:12 |顯示全部樓層
麵粉係有分低筋  , 中筋及高筋粉 囉....  加栗粉是樣蛋糕入口滑D囉....

高筋:
簡稱高粉,蛋白質含量 ...
fianfumy 發表於 2010-2-2 11:04

中午時再去睇多次, 真係無喎! 只有Plain flour, Plain flour for All purpose, Self raising flour, Bread Flour, 特級麵粉和不同味道加水即焗的蛋糕粉, 並無Cake Flour  ,  Pastry Flour  , LowGIutenFIour
LowProteinFIour or   Soft-wheatFIour , 我諗可以買Plain flour for All purpose試試, 之前買咗特級麵粉(for所有糕點), 覺得唔係幾夠鬆.
回復

acmc 發表於 2010-2-2 14:37:26 |顯示全部樓層
Yue Kee 有得賣
wendy_choy_hk 發表於 2010-2-2 11:12

遲d去睇吓, Thanks!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-2-2 15:36:47 |顯示全部樓層
中午時再去睇多次, 真係無喎! 只有Plain flour, Plain flour for All purpose, Self raising flour, Bread ...
acmc 發表於 2010-2-2 14:36

呢d咪係低粉籮~
回復

fianfumy 發表於 2010-2-2 18:35:36 |顯示全部樓層
中午時再去睇多次, 真係無喎! 只有Plain flour, Plain flour for All purpose, Self raising flour, Bread ...
acmc 發表於 2010-2-2 14:36

你睇到已是低筋麵粉啦, 只是名詞上有不同, 超市主要買到是低粉及自發粉為主, 反而高粉係會少D囉 ....

唔夠鬆未必與麵粉有關, 可能是打發時問題  , 你整咩CAKE 呀 ?
回復

acmc 發表於 2010-2-2 18:55:32 |顯示全部樓層
呢d咪係低粉籮~
prodorothyhkg 發表於 2010-2-2 15:36

我之前曾在yahoo綱看過資料話Plain Flour是中筋麵粉喎! 所以無當佢係低筋囉!
回復

acmc 發表於 2010-2-2 19:01:59 |顯示全部樓層
你睇到已是低筋麵粉啦, 只是名詞上有不同, 超市主要買到是低粉及自發粉為主, 反而高粉係會少D囉 ....

...
fianfumy 發表於 2010-2-2 18:35

我用電飯煲做咗個芝士蛋糕, 跟足材料, 是用分蛋法, 蛋白已經打到企晒, 蛋黃無咁企, 但都好creamy, 而且有加粟粉, 但出來的效果, 好明顯係唔似買返來的蛋糕咁鬆囉! 唔知個問題係邊度.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 00:40:10 |顯示全部樓層
我之前曾在yahoo綱看過資料話Plain Flour是中筋麵粉喎! 所以無當佢係低筋囉!
acmc 發表於 2010-2-2 18:55

中式(北京)材料店普通麵粉係中筋粉,西式材料店(即香港大多店鋪)通麵粉係低筋粉,如果用英文寫 plain flour就一定係低
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 00:44:07 |顯示全部樓層
我用電飯煲做咗個芝士蛋糕, 跟足材料, 是用分蛋法, 蛋白已經打到企晒, 蛋黃無咁企, 但都好creamy, 而且有 ...
acmc 發表於 2010-2-2 19:01

淨蛋黃打唔企架add3icon 你d蛋白會唔會打過"龍"?另外注意芝士忌廉要混得勻,唔好沉底~
回復

fianfumy 發表於 2010-2-3 01:11:20 |顯示全部樓層
我用電飯煲做咗個芝士蛋糕, 跟足材料, 是用分蛋法, 蛋白已經打到企晒, 蛋黃無咁企, 但都好creamy, 而且有 ...
acmc 發表於 2010-2-2 19:01

你買回來是蒸的嗎 ?

蒸同焗都會有好大分別喎....

你在街外買到的, 好多時會入加乳化劑 , 又有可能加泡打粉 , 另外蛋白又會加塔塔粉, 好多因素喎.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-3 08:45:01 |顯示全部樓層
去甜品材料店買, 實無錯:
http://hkplants.com/thread-17032-1-1.html
回復

acmc 發表於 2010-2-3 09:32:14 |顯示全部樓層
淨蛋黃打唔企架 你d蛋白會唔會打過"龍"?另外注意芝士忌廉要混得勻,唔好沉底~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 00:44

蛋白打到倒轉個碗都企定定, 打過"龍"係會點? 變回液態 ?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-3 09:41:16 |顯示全部樓層
蛋白打到倒轉個碗都企定定, 打過"龍"係會點? 變回液態 ?
acmc 發表於 2010-2-3 09:32

二至四隻蛋白計, 一般用機打起蛋白的時間都好快, 5-7分鐘就ok的了.
若果全蛋法, 就要耐少少, 但一般都係十分鐘就ok.

我又未試過倒轉個碗測試, 眼見起尖 (即用匙挑起蛋白, 蛋白會企身尖起, 不會塌下) 就叫"起"~
回復

acmc 發表於 2010-2-3 09:41:41 |顯示全部樓層
你買回來是蒸的嗎 ?

蒸同焗都會有好大分別喎....

你在街外買到的, 好多時會入加乳化劑 , 又有可能加 ...
fianfumy 發表於 2010-2-3 01:11

你講的乳化劑 ,泡打粉 ,塔塔粉, 我都未知係咩, 乜街買嗰d會落咁多嘢, 食咗對健康有無影響亦唔知呢!
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-3 09:44:48 |顯示全部樓層
你講的乳化劑 ,泡打粉 ,塔塔粉, 我都未知係咩, 乜街買嗰d會落咁多嘢, 食咗對健康有無影響亦唔知呢! ...
acmc 發表於 2010-2-3 09:41

係呀, 街買的, 要保留樣靚綿綿唔濕, 所以實俾自家製的多好多"料"~
我最初整蛋糕, 以為乜都要落, 家下整蛋糕, 想簡單d 健康d, 而且都唔會存放得耐, 所以淨係落低筋粉, 糖, 蛋, 油 (牛油就香好多), 有時加d 檸汁, 已經好好味.
回復

acmc 發表於 2010-2-3 09:46:32 |顯示全部樓層
二至四隻蛋白計, 一般用機打起蛋白的時間都好快, 5-7分鐘就ok的了.
若果全蛋法, 就要耐少少, 但一 ...
jellyfishy 發表於 2010-2-3 09:41

我都係用5-6分鐘打起, 倒轉個碗都唔郁的, 好輕咁, 連蛋黃就未試過, 知唔知分蛋和蛋白黃一起打的分別呀? 整出來個蛋糕又有咩分別呀?
回復

12下一頁