倒塌的馬頭圍45J居民點解可以直接上樓?

作者: 軒軒 發表于 2010-2-1 12:37:35
4177 42
fianfumy 發表於 2010-2-2 11:27:39 |顯示全部樓層
引述報導(民協馮檢基引述官員稱,社會福利署已啟動恩恤安置的機制,前日及昨日與30戶災民會面,當中20多戶 ...
軒軒 發表於 2010-2-2 11:00

因為轉交社署囉, 社署有特權, 有恩恤囉 , 而且又真係死人冧樓嗎...
回復

軒軒 發表於 2010-2-2 11:41:18 |顯示全部樓層
你要知道她們全是租客,她們並不是業主,業主要你搬,你都冇得say no 啦!香港的議員不是常常說要公平,公開嗎?這次為什麼不出來說句公道話呢?還不是為了選票!
回復

fianfumy 發表於 2010-2-3 02:27:54 |顯示全部樓層
你要知道她們全是租客,她們並不是業主,業主要你搬,你都冇得say no 啦!香港的議員不是常常說要公平,公開嗎? ...
軒軒 發表於 2010-2-2 11:41

都未到選舉 , 佢哋出來講都哂氣啦, 今日下午紅磡鄰近聖匠堂社區中心 ( 受災人士暫住) 的一個十字路口 蕪湖街及帶亞街交界,  涂x 申議員開哂咪現場派揮春呀 , 宣傳新辦公室開張,  仲鬼得閒理班災民咩 ....
回復

avery 發表於 2010-2-3 11:00:45 |顯示全部樓層
為做大龍鳳置公正平等於不顧 ~

大把人合資格咪一樣要租住樓等 ~ 最多你俾錢佢去租啫 ~

有中轉屋安置已經叫做有所交待, 安排提早上樓完全不必要亦加深民怨 ~

班官正一人頭豬 ~
回復

elsa 發表於 2010-2-3 11:21:44 |顯示全部樓層
完全同意您們的講法,這班人的行為/說話,真的越來越令人反感,其實他們已經有現金支援及三個月免租免水電,我覺得政府已經做到盡,如果之前業主同佢地講這座是危樓要搬走,佢地都要自己搵地方搬架啦!!另外,佢地要原區安置,個個申請公屋的人都知道,原區安置是有難道的,咁點解佢地今次可以特別安排原區安置呢??而且如果佢地今次可以優先上樓,其實對排緊隊的人來說,已經有點不公,加上還要原區安置的話,就更加的不公平了,其實現今社會,住在危樓中排著隊等待上樓的人,多的是啦!
回復

比得大帝 發表於 2010-2-3 12:16:55 |顯示全部樓層
依家咁好安排都唔滿足, 真的是!

我細果時(當然好耐啦)屋企都係被判危樓, 馬上要搬, 只係在獅子山腳俾塊地, 自已搵錢起間木屋, 住咗兩年, 晒到個個周身熱"費", 然後才派公屋

邊有一毫子補助呀
回復

八王爺 發表於 2010-2-3 12:23:00 |顯示全部樓層
咁以前啲人又無咁惡,今日啲人乜都講權益。
總之納稅人眼白白睇住啲錢養埋晒啲無用的議員/公職人員。
回復

軒軒 發表於 2010-2-3 12:30:17 |顯示全部樓層
總之納稅人眼白白睇住啲錢養埋晒啲無用的議員/公職人員。 ...
八王爺 發表於 2010-2-3 12:23

重有D無納過稅,吓吓都要政府幫的人!
回復

llaus 發表於 2010-2-3 12:33:56 |顯示全部樓層
都唔明佢地認為政府D錢易搾咁話
照理,佢地應去找大業主才真啵!(有維修命唔理........)
這棟是私人樓來呀
回復

kslee 發表於 2010-2-3 13:26:21 |顯示全部樓層
因為燈膽權出左呢2次,咁下面個D人咪奴才元素無限擴張。
我地幾時可以有個do right thing then do thing right既政府!?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-3 13:41:10 |顯示全部樓層
家下d局聽話到只聽最高話事人和怕死.淨係睇個慳電膽方案就知係最高層諗出來,內部都唔知有無做過全面的 assessment/feasibility study.
真係落手落腳做的frontline staff 無端端做左好多無謂野, 上d局強烈反影,d局又唔理,白白浪費資源又唔公平,害了普通階層和基層公務員,手要做心唔想做,做完仲要俾人鬧.
再咁落去,普通階層和基層公務員要上街反抗喇!!!
回復

nwss54510 發表於 2010-2-3 14:01:48 |顯示全部樓層
其實倒塌既係係私人樓, 政府比中轉屋比佢地都叫同情同支援佢地緊急既需要啦~
佢地要追討都應該係搵業主才對=.=..
回復

Kiann 發表於 2010-2-3 14:29:27 |顯示全部樓層
重有D無納過稅,吓吓都要政府幫的人!
軒軒 發表於 2010-2-3 12:30

仲要俾佢地話乜我地d香港人咁蠢,唔駛做有亞公養,唔攞綜緩就真係蠢囉!再加多句,您地都嘆左幾廿年,宜家到我地嘆喇!(真實對白,冇虛構架!)

我地有嘆過咩?我好記得我的父母為生活早出晚歸,星期日都要返工.父母會同我講,只要讀得上,父母點辛苦都會供書教學,但如果考唔上大學,就要出來做野,自己真係想讀,就要半工讀,嗰時政府邊會幫?宜家嗰d學生,好多都係為左逃避唔想出社會捱,至去讀書,佢地跟本唔係真係咁有興趣去讀,有政府借錢都話唔夠用,但佢地買d手機,mp3,遊戲機d錢係邊到變出黎?

都有d唔爭氣的香港人,卅十幾歲人,同老公假離婚,走去攞綜緩,生左對仔女,日日同父母(佢父母都係五十多歲,同佢一樣攞綜緩)去飲茶一盅兩件,之後斬料加餸,搭的士回家.每個星期日同老公返深圳玩,一d都唔似係攞綜緩的生活!

反觀我地呢d納稅人,辛苦加班開夜,返到屋企,班懶人已經食飽飯睇緊電視劇,享受佢地攞綜緩的生活.

d議員幫人出頭爭取,都係為政治目的,服務香港人?唔好笑死我喇.
回復

cross 發表於 2010-2-4 09:51:10 |顯示全部樓層
總之納稅人眼白白睇住啲錢養埋晒啲無用的議員/公職人員。 ...
八王爺 發表於 2010-2-3 12:23

恕我自私
起高鐵好鬼過至少有得睇

有物資有地方你住仲要話番工幾遠之類
得一想二
我唔信個個港島番工的都住果邊
咁我係大埔住我係唔係工作範圍係上水至沙田?
回復

oneonewe 發表於 2010-2-4 10:07:43 |顯示全部樓層
層樓又唔係佢地o既
佢地想住番原區?得
咪自己租囉!
住番o係佢舊居隔離都得!
回復

比得大帝 發表於 2010-2-4 10:39:16 |顯示全部樓層
不如去搶

以前窮去乞, 而家窮去搶, 重大大聲噃
回復

cross 發表於 2010-2-4 11:00:12 |顯示全部樓層
不如去搶

以前窮去乞, 而家窮去搶, 重大大聲噃
比得大帝 發表於 2010-2-4 10:39

認同..仲要有政黨支持
回復

p@g 發表於 2010-2-4 11:12:54 |顯示全部樓層
認同..仲要有政黨支持
cross 發表於 4/2/2010 11:00

所以我都好留意埋支持佢地果D政黨, 不知所謂
不幸的是大部分政黨都係嘩眾取寵
回復

cross 發表於 2010-2-4 11:20:32 |顯示全部樓層
所以我都好留意埋支持佢地果D政黨, 不知所謂
不幸的是大部分政黨都係嘩眾取寵 ...
p@g 發表於 2010-2-4 11:12

還要是那班"革命軍"為主
真使人覺得只會反政府
已經不是"不同聲音"
而是同一種反對聲音
回復

kslee 發表於 2010-2-4 13:55:57 |顯示全部樓層
回復 38# p@g

好似得民協同佢地出頭。
回復