無憂遊之 - 大潭水霸"底"

作者: jellyfishy 發表于 2010-1-24 10:54:17
2906 6

談大潭郊野公園和水塘, 好多花友都應該去過.
大潭水霸"底", 其實都好多得意野.
水母好鍾意來這兒, 因為覺得呢度水退時, 水很淺, 可以扮輕功水上飄,
又多探險位, 餓時還可以來個BBQ~

交通: 可搭地鐵到西灣河, 向A出口太安街一出地面就見到no.14巴士站. 好方便.
或在柴灣乘小巴直達.

天還亮的水霸
P1010507 copy.jpg

黃昏的水霸
P1010510 copy.jpg

去了坐船仔, 要留意, 有分大船仔和小船仔, 我2個人, 租左小船仔. 廿蚊1小時, 好抵.
IMG_0006 copy.jpg

在水中央, 好靜, 景色好美.
P1010490 copy.jpg

沙底, 加上水淺, 唔係好多魚, 但咁都俾水母釣到兩尾笨魚.
放番佢地啦, 下次唔好咁笨喇~
P1010483 copy.jpg

玩完船仔, 去探險, 水霸底, 有個很平的marshland, 上去走走, 冬天時間, 可以打雀, 又可以網魚仔.
P1010498 copy.jpg

其間, 發現了一條溪澗, 難得一點垃圾也沒有. 左望右望, 很美. 行入d 仲有個小潭, 水中還有大魚呢!
P1010499 copy.jpg

P1010501 copy.jpg

P1010503 copy.jpg

P1010505 copy.jpg

天色潮暗, 但景色還是很美.
P1010508 copy.jpg
avery 發表於 2010-1-24 12:45:03 |顯示全部樓層
大大隻香港園藝館 logo 真係大剎風景 ...
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-24 13:16:22 |顯示全部樓層
大大隻香港園藝館 logo 真係大剎風景 ...
avery 發表於 2010-1-24 12:45

係啦~ 應該做resolution 高d,個logo會細d~
回復

Exodus 發表於 2010-1-24 13:17:03 |顯示全部樓層
係啦~ 應該做resolution 高d,個logo會細d~
jellyfishy 發表於 2010-1-24 13:16

應該唔好upload上呢度囉。
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-24 13:38:03 |顯示全部樓層
應該唔好upload上呢度囉。
Exodus 發表於 2010-1-24 13:17

咁我又懶~要預先放相上其他地方, 跟住又要番來呢度post link...
算啦~ 第日有時間先啦~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-1-24 13:56:53 |顯示全部樓層
好靚呀, 笨魚真係笨
回復

jack872184 發表於 2010-1-24 14:55:41 |顯示全部樓層
人間仙境a~add14icon
I love fishing,playing 輕功水上飄 and adventuringadd6icon
回復