返回列表 發新帖

Baby的種植樂園(春天來了)

關閉 [複製鏈接]
作者: cowiebaby 發表于 2010-1-8 19:15:32
5371 55
cowiebaby 發表於 2010-3-2 12:20:04 |顯示全部樓層
已經開左花啦....一陣得閒先post埋上來~
回復

cowiebaby 發表於 2010-3-2 23:13:37 |顯示全部樓層
個露台真係冇晒位...我呃左丫媽張麻雀檯來用住先...ccc

屈金香開花了~

朱朱都開花了~不過唔知係咩品種????

我的百合中間個花苞黑左...係發生咩事...???嗚...嗚..

d雜花....越來越似森林= ="

原來寶蓮燈花花反出來睇好靚架~~^^

淘寶買野狸藻今日送到啦~~仲送埋泥用盤

lee個係送既贈品..個袋寫住櫻葉...但我都唔知係咩..睇下睇又幾靚^^
d狸藻我落晒盤...但我整到容容爛爛...等生靚d先post上來^^

評分

查看全部評分

回復

cowiebaby 發表於 2010-3-18 20:44:50 |顯示全部樓層
今日睇女王辦公室~佢講隻雪天使花花勁靚喔~~~有冇花友種緊呢????
回復

fnv234 發表於 2010-3-18 22:13:19 |顯示全部樓層
D苗要快D分啦,唔係嘅話遲D生密晒好難分
櫻葉=櫻葉捕蟲堇Pinguicula primuliflora
呢隻好易種,好容易喺葉邊生苗,花又靚
你D食蟲植物嚟邊度買?可唔可以PM我?
回復

fnv234 發表於 2010-3-18 22:14:16 |顯示全部樓層
今日睇女王辦公室~佢講隻雪天使花花勁靚喔~~~有冇花友種緊呢????
cowiebaby 發表於 2010-3-18 20:44

冇乜點留意,不過果棵好似係假花?
回復

fnv234 發表於 2010-3-18 22:22:16 |顯示全部樓層
加2張相
Pinguicula primuliflora
櫻葉捕蟲堇/報春花捕蟲堇
P1010033 [800x600].jpg
P1010034 [800x600].jpg
回復

cowiebaby 發表於 2010-3-19 00:00:33 |顯示全部樓層
回復 45# fnv234

假花~>.<~唔係真係有lee隻花架~~失望
回復

cowiebaby 發表於 2010-3-19 00:01:42 |顯示全部樓層
回復 46# fnv234

哇~d花仔好靚啵~我腰水養住~拎左去露台晒...得唔得架?
回復

Jesation 發表於 2010-3-19 11:57:55 |顯示全部樓層
個露台真係冇晒位...我呃左丫媽張麻雀檯來用住先...ccc

屈金香開花了~

朱朱都開花了~不過唔知係咩品 ...
cowiebaby 發表於 2010-3-2 23:13

請問你响淘寶邊間買狸藻呀?品質如何?
回復

Jesation 發表於 2010-3-19 12:06:05 |顯示全部樓層

另,問google,北海道雪天使係海洋生物Clione limacina,又叫海天使,冰精靈,好多名,間唔中响日本d水族館會見倒,記得八景島有展覽過。
回復

cowiebaby 發表於 2010-3-19 22:06:49 |顯示全部樓層
回復 50# Jesation

海天使我係新加坡水族館見過....好細隻...好得意~~
但我係電視見到果盤雪天使係花花來~~黃色花~白色邊架
回復

cowiebaby 發表於 2010-3-19 22:10:16 |顯示全部樓層
回復 49# Jesation

係小虫草堂買架~
http://store.taobao.com/shop/vie ... c8fad28df816aa6.htm
品質都ok既~我買左d利維達...剛剛出左支花柱...網紋狸藻返來果時d葉比較黃...而家出左d新既綠葉...
回復

fnv234 發表於 2010-3-19 22:39:06 |顯示全部樓層
回復  Jesation

係小虫草堂買架~

品質都ok既~我買左d利維達...剛剛出左支花柱...網紋狸藻返來果時d ...
cowiebaby 發表於 2010-3-19 22:10

livida同reticulata都好粗生,放喺有散射光嘅地方同保濕就會生得好好
回復

fnv234 發表於 2010-3-19 22:40:42 |顯示全部樓層
回復  Jesation

海天使我係新加坡水族館見過....好細隻...好得意~~
但我係電視見到果盤雪天使係花花 ...
cowiebaby 發表於 2010-3-19 22:06

今日睇咗,真係假花
有D品種嘅玫瑰係黃加白,你可以搵下
回復

cowiebaby 發表於 2010-3-20 02:19:27 |顯示全部樓層
回復 54# fnv234

.....O.....tvb咁架~用假花呃人~~>.<
我係鐘意個名多過隻花~哈哈
回復

cowiebaby 發表於 2010-3-20 02:20:04 |顯示全部樓層
回復 53# fnv234

我用個細魚缸來種~嘻嘻
回復