Baby的種植樂園(春天來了)

關閉 [複製鏈接]
作者: cowiebaby 發表于 2010-1-8 19:15:32
5370 55
cowiebaby 發表於 2010-2-26 02:57:59 |顯示全部樓層
回復 20# 蕙蕙

謝謝!我會加油~比心機種!
回復

cowiebaby 發表於 2010-2-26 21:58:43 |顯示全部樓層

今日去左深圳個花卉世界~~拾左兩棵平野返來~~哈哈哈哈

10蚊~朱頂蘭..有2支花~我唔鐘意佢d泥..如果換左佢d泥會唔會影響開花架?????

20蚊~寶蓮燈..個姨姨話佢又叫"倒吊金鈴:

香草區d苗只有九層塔發左芽...其他都冇反應...香草係咪難發芽架= =

花卉區就發到"巴巴聲" kaka~~^^

黑眼蘇珊真係好靚~~
無啦啦有一朵好特別~~有邊架

評分

查看全部評分

回復

Dennis 發表於 2010-2-26 22:09:19 |顯示全部樓層
今日去左深圳個花卉世界~~拾左兩棵平野返來~~哈哈哈哈

10蚊~朱頂蘭..有2支花~我唔鐘意佢d泥..如果換左佢d ...
cowiebaby 發表於 2010-2-26 21:58

10蚊咁大棵朱頂蘭真係好扺呀!
花卉區嗰D小苗係咩黎? 好似好多小苗喎.....
黑眼蘇珊真係好好玩架, 又多花, 又多種子, 扦插都得添
回復

cowiebaby 發表於 2010-2-26 22:16:18 |顯示全部樓層
回復 23# Dennis

係丫~我契媽講價真係一流~^^
花卉區果d小苗係混合種子~~乜都有= =
有~猴面花/蝶翠花/香雪球/情人草/千日紅/波斯菊/紫苿莉/黃色矢車菊/紫羅蘭/康乃馨/香碗豆/煙花草
我都知密左d...應該係太密...但我地方唔夠..唯有張就下= =
回復

Dennis 發表於 2010-2-26 22:28:47 |顯示全部樓層
回復  Dennis

係丫~我契媽講價真係一流~^^
花卉區果d小苗係混合種子~~乜都有= =
有~猴面花/蝶翠花/香雪 ...
cowiebaby 發表於 2010-2-26 22:16

我同你播種嘅態度好相似
回復

cowiebaby 發表於 2010-2-26 22:31:14 |顯示全部樓層
哈哈哈~~咁我想問下...到佢大左你會點處理丫~~
回復

Dennis 發表於 2010-2-27 09:00:30 |顯示全部樓層
哈哈哈~~咁我想問下...到佢大左你會點處理丫~~
cowiebaby 發表於 2010-2-26 22:31

唯有盡量送比人, 迫人要囉
唔好話大咗點處理.....而家都唔知點算好呀~
回復

cowiebaby 發表於 2010-2-27 12:12:03 |顯示全部樓層
回復 27# Dennis

花苗點送比人~我見佢地好碎弱....我驚一拔佢出來會丁丁=+=
回復

cowiebaby 發表於 2010-2-27 12:14:18 |顯示全部樓層
我都有d後悔....唔應該倒晒d種子落去~~本來個心諗€發芽率唔會咁高既~...點知攪到好似個森林咁~哈哈哈...
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-27 15:54:41 |顯示全部樓層
回復 22# cowiebaby

10蚊~朱頂蘭, 非常抵播, good pick
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-27 15:58:06 |顯示全部樓層
回復 23# Dennis

Dennis, 你比我棵susan過左個寒冷警告後, 由掉哂d葉, 到而家都只是出緊小葉, 葉上仲有d分佈均勻既小黃點, 會唔會是缺乏左某d野呢?
回復

cowiebaby 發表於 2010-2-27 20:35:46 |顯示全部樓層

回復 30# 蕙蕙

係丫~好開心丫~
我好想換左佢d泥,但會唔會影響佢開花?

我果d蘇珊經過寒冬後就只係d葉邊黃左...而家都冇晒事...有班點會唔會蘇珊病左?
回復

Dennis 發表於 2010-2-27 23:44:52 |顯示全部樓層
回復  Dennis

花苗點送比人~我見佢地好碎弱....我驚一拔佢出來會丁丁=+= ...
cowiebaby 發表於 2010-2-27 12:12

Cowiebaby, D花苗我一格一格咁比花友, 至於點樣拔出來, 要問問有關花友至得嘞~
回復

Dennis 發表於 2010-2-27 23:46:30 |顯示全部樓層
回復  Dennis

Dennis, 你比我棵susan過左個寒冷警告後, 由掉哂d葉, 到而家都只是出緊小葉, 葉上仲有d分佈 ...
蕙蕙 發表於 2010-2-27 15:58

唔怕嘅, 我3日冇返過屋企, 岩岩睇到D葉謝哂......不過呢D情況成日發生, 比番D水佢, 下次開D花仲多呀!
回復

fnv234 發表於 2010-2-28 00:12:51 |顯示全部樓層
Cowiebaby, D花苗我一格一格咁比花友, 至於點樣拔出來, 要問問有關花友至得嘞~ ...
Dennis 發表於 2010-2-27 23:44

苗仲細嘅時候可以用牙簽慢慢挑
不過挑完小心眼花@@
回復

cowiebaby 發表於 2010-2-28 15:41:32 |顯示全部樓層
回復 35# fnv234

哈哈哈~而家見到盤苗密麻麻...而家都眼花啦...
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-28 16:07:28 |顯示全部樓層
好有心機喎﹗祝你種到個露台爆晒﹗
回復

cowiebaby 發表於 2010-2-28 16:41:03 |顯示全部樓層
回復 37# cherrylwy

多謝~~而家已經爆左啦~~^^
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-1 17:31:29 |顯示全部樓層
回復 34# Dennis

即是唔駛理d黃點, 照落水同花肥就得啦
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-1 17:34:26 |顯示全部樓層
回復 32# cowiebaby

我未種過朱, 唔敢比意見你, 唯一驚換泥時會唔會整親d根者, 問下d 高人啦

Dennis 話susan d 黃點唔怕wor, 等我睇下遲d佢會唔會正常番先~
回復