餵蚊菜園! (Up date 9-5-2010)

作者: raymond17 發表于 2010-1-1 20:44:17
8423 64
raymond17 發表於 2010-1-17 22:59:48 |顯示全部樓層
今日終於有收成啦!

超嫩唐生菜

當然最好配搭羊肉煲啦!

荷蘭豆收晒都無十粒,都唔知點食好!

評分

查看全部評分

回復

raymond17 發表於 2010-1-17 23:11:41 |顯示全部樓層
星期六北上,跟大家提供的資料搵到5號鋪,買野買到唔夠錢比

我就唔多識講價,但同時見到約四位小姐夾攻緊一個店員,應該殺了不少價,唔知當中有無你地其中一個呢?時間係下午5:30左右。
回復

小寶 發表於 2010-1-18 00:32:59 |顯示全部樓層
餵蚊都幾勤力bor~
回復

raymond17 發表於 2010-1-18 14:12:10 |顯示全部樓層
回復 23# 小寶

餵蚊都幾勤力bor~

==========================================================

係架!不過兩隻狗仔就慘啦,假期都無街去,因為老豆要做"假日農夫"
回復

raymond17 發表於 2010-1-25 00:03:50 |顯示全部樓層
翠肉瓜開左花,但無兩日就會"斷頭",唔知大家知唔知咪事呢?

20100124 004.jpg
回復

llaus 發表於 2010-1-25 05:17:37 |顯示全部樓層
翠肉瓜開左花,但無兩日就會"斷頭",唔知大家知唔知咪事呢?
raymond17 發表於 2010-1-25 00:03

公花來嘛
正常啵
要女唔要仔啦
回復

raymond17 發表於 2010-1-25 10:36:28 |顯示全部樓層
回復 26# llaus

公花來嘛
正常啵
要女唔要仔啦

==============================================

對呀!三棵全部都係出公花,現在每棵都係得8寸高,是否無咁快出"女花"呢!
回復

raymond17 發表於 2010-1-27 21:43:55 |顯示全部樓層
早個星期上左深圳花卉世界睇下,點知d野真係幾平,終於買到唔夠錢比,好在可以到貨付尾數!

買左二十包泥,應該用唔晒,不過橫樹運費都要收咁多,不如買盡d!

5個種菜盆

一些肥料

店員話好正的肥料!

自釀肥水三大桶,非賣品!
回復

Freestar 發表於 2010-1-28 13:04:14 |顯示全部樓層
我想問下,你所說的"北上",是指"拱北"嗎?
我們澳門人,"北上"指去拱北!
不知香港人指的是否一樣?
回復

raymond17 發表於 2010-1-28 13:16:51 |顯示全部樓層

回復 29# Freestar

我想問下,你所說的"北上",是指"拱北"嗎?
我們澳門人,"北上"指去拱北!
不知香港人指的是否一樣?

===========================================

香港人的"北上"通常是指接近香港的內地地方,如深圳。

花友通常都是去位于深圳區紅荔路的花卉世界 (近地下鐵少年宮站)。
回復

Freestar 發表於 2010-1-29 19:01:06 |顯示全部樓層
回復 30# raymond17
哇哇!~好正,有很東西買!~
拱北光有花買.其他材料很缺乏
回復

raymond17 發表於 2010-1-30 00:09:37 |顯示全部樓層
回復 31# Freestar

哇哇!~好正,有很東西買!~
拱北光有花買.其他材料很缺乏

====================================================

由拱北過去唔知遠唔遠呢?

有時間去行下應該都會有d收獲!
回復

raymond17 發表於 2010-1-31 22:27:04 |顯示全部樓層
今日咁好天,又係料理農務的好日子

露荀今天定植落花槽,如果好好好好彩,都要一年後先有收成
20100131 001.jpg

魚翅瓜落盆,會唔會遲左d呢!
20100131 004.jpg

翠肉瓜落有足夠肥的盆,果然大好多。
20100131 003.jpg

落花槽的就差d啦!
20100131 002.jpg

今日收左d茼蒿同荷蘭豆,收時以為好多,點知炒埋得兩柱!
20100131 007.jpg

評分

查看全部評分

回復

raymond17 發表於 2010-2-6 11:21:07 |顯示全部樓層
早兩朝見到翠肉瓜有女女花開,鬼咁歡喜,點知週圍睇下,閉...........無仔花添,為有等第二朝;到第二朝有仔花啦!點知朵女花又收埋左,夜晚再睇下,都係無再開,今朝把心一橫,夾硬打開朵女花做人工錫錫,唔知得唔得呢

另外想問下各位,個瓜仔咁細,你地有無特別方法去包防蟲網呀,今朝勉強包左!

評分

查看全部評分

回復

ice_moon226 發表於 2010-2-15 23:26:44 |顯示全部樓層
請問'自釀肥水三大桶' 係咩野呢架?
回復

raymond17 發表於 2010-2-16 15:06:08 |顯示全部樓層
回復 35# ice_moon226

請問'自釀肥水三大桶' 係咩野呢架?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

'自釀肥水三大桶' 就係自製的花生麩水、骨粉水、鉀肥水啦!

向農業版好多都有提及點做法的!
回復

raymond17 發表於 2010-2-22 09:37:05 |顯示全部樓層

各位新年快樂、身體健康!

經過差不多十日又凍又濕天氣,琴日終於都好番d天,相信呢到各位都好忙咁打理自己d花花菜菜,唔知大家搞左咪呢!我就做左好多野啦!

首先就收割晒之前種到亂晒龍嫁菜!

芥蘭

芥蘭

皇帝菜

皇帝菜

沙律菜

沙律菜

唐生菜

唐生菜

跟住加左d吽左兩個月的肥泥!
20100221 009.jpg

換過晒d泥,共8盆,腰骨都赤埋!
20100221 011.jpg
回復

raymond17 發表於 2010-2-22 09:50:11 |顯示全部樓層
之前種左d唐蒿,種得好差,所以索性種到佢開花,估唔到又幾靚窩!

唐蒿花

唐蒿花

第一次種到d瓜瓜,好開心但又唔知點搞,so 第一個翠肉瓜就犧牲左做我的實驗品啦

翠肉瓜 1號

翠肉瓜 1號

經過第一次失敗經驗之後,2號同3號都好似ok窩,快d大啦唔該

翠肉瓜 2號

翠肉瓜 2號

翠肉瓜 3號

翠肉瓜 3號
回復

raymond17 發表於 2010-3-31 13:52:13 |顯示全部樓層

一段時間無up date,個菜園已經唔同晒啦!

翠肉瓜唔知點解長到4、5寸長就停左落呢,肥又有落、水又足,唔知有無人可以解答我呢!
20100331 003.jpg

種左兩種茄子。
20100331 014.jpg

20100331 005.jpg

兩種辣椒。
20100331 009.jpg

20100331 010.jpg

日本菁瓜都有4寸長,不過好瘦!
20100331 012.jpg

魚翅瓜就剩係得公花同葉,係唔係正常嫁?
20100331 007.jpg

評分

查看全部評分

回復

Ivana 發表於 2010-3-31 16:00:32 |顯示全部樓層

利害!!
國內買野真係好平?
D泥同盆幾錢呀?
回復