KEIKI GROW PLUS 試用記錄, 多謝 alexander 的分享, 更新

作者: irishuen 發表于 2010-1-1 14:11:53
4805 22

再次多謝alexander的無私分享, 寄失了一次依然肯寄俾我, 多謝晒!!
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=41097&highlight=kei

其他參考keiki的用法
http://www.rachelsreflections.org/Janet2.htm

是次選用的十字花為發叔的 S582+ Titanic

選了一枝比較成熟的花菖, 此花菖只開了2朵花, 每朵花只開了一, 二天就給我剪下來了

將花剪去,並沾上keiki grow 於翼位2邊

完成後, 噴葉肥

將另一板花菖剪下來, 試插花菖, 沾上餘下的keiki grow, , 噴葉肥, 看看效果如何

只可以這樣賞花, 都睇到2個星期架~

生長環境
日照: 於光線充足的位置, 約60-70%光線, 自然光向西北, 手放於上面有影的
空氣:流通, 位於窗邊, 有微風吹入
水份:一星期一次, 每次淋至底部有水出, 不留任何積水
施肥:稀釋發叔葉肥1:1000, 噴於葉底

評分

查看全部評分

AgroTek 發表於 2010-1-1 15:26:07 |顯示全部樓層
回復 1# irishuen

Keiki grow plus主要成份是cytokinin benzyladenine和一些vitamins,base 是羊毛脂 (lanoline)。 Cytokinin benzyladenine是化學合成物貭的細胞分裂素;
有時間我會用Kelpak代替Keiki grow plus試做一吓cuttings,因Kelpak的成份亦都有Cytokinins細胞分裂素和一些植物需要的微量原素,不同的是Kelpak是天然提取物。
回復

nickyhk 發表於 2010-1-1 17:20:51 |顯示全部樓層
Kelpak係邊度有呀
回復

AgroTek 發表於 2010-1-2 01:10:08 |顯示全部樓層
回復 3# nickyhk

查詢:
香港漁農自然護理署,大龍實驗農場- 園藝組
[email protected]
回復

alexander 發表於 2010-1-2 11:08:11 |顯示全部樓層
再次多謝alexander的無私分享, 寄失了一次依然肯寄俾我, 多謝晒!!

其他參考keiki的用法

...
irishuen 發表於 2010-1-1 14:11

唔使客氣~
資料好詳細喎~add10icon
回復

irishuen 發表於 2010-2-6 11:53:45 |顯示全部樓層
更新一下, 過了一個月的時間

小小的苗bb開始出來了

試插的花菖竟然都有d野睇, 不過未知是否真的可以長大成人

太靚了, 捨不得剪

在這個月裏, 每次淋水都會落上不同的肥料
主要是將水加入肥料,
第一次落了發叔葉肥, 稀釋1:1000
第二次,  第五次都落了花寶五號幼苗肥, 稀釋1:1000, 成份30-10-10, 橙色的那種
第三次, 清水
第四次, 綜合肥, 包括葉肥, 幼苗肥,  稀釋1:1000, 同矽藻素
回復

Tony 發表於 2010-2-6 12:13:50 |顯示全部樓層
落好多肥喎~
我有時出晒花芽,有時出晒葉芽,有時又一半花芽一半葉芽~
回復

irishuen 發表於 2010-2-6 12:35:37 |顯示全部樓層
回復 7# Tony

我驚佢唔夠肥麻...
不過係好稀既~
我諗個樣應該係葉芽
回復

Tony 發表於 2010-2-6 12:48:47 |顯示全部樓層
回復  Tony

我驚佢唔夠肥麻...
不過係好稀既~
我諗個樣應該係葉芽
irishuen 發表於 2010-2-6 12:35

咁靚仔~我都估係葉芽
回復

alexander 發表於 2010-2-10 12:37:05 |顯示全部樓層
更新一下, 過了一個月的時間

小小的苗bb開始出來了

試插的花菖竟然都有d野睇, 不過未知是 ...
irishuen 發表於 2010-2-6 11:53

我插過幾次花菖都係o係泥下面走葉出黎 依家都冇心機去試住lu~
回復

痴蜂 發表於 2010-2-10 12:55:29 |顯示全部樓層
我插過幾次花菖都係o係泥下面走葉出黎 依家都冇心機去試住lu~
alexander 發表於 2010-2-10 12:37

請問十字花插花菖如果由泥下面長出幼苗是不好的嗎?會開不出十字花嗎?一定要由两片小葉間長出來的才OK嗎?請指教,因我正在插了Crown Jewel幾技已成個月了。
回復

alexander 發表於 2010-2-10 17:47:21 |顯示全部樓層
請問十字花插花菖如果由泥下面長出幼苗是不好的嗎?會開不出十字花嗎?一定要由两片小葉間長出來的才OK嗎 ...
痴蜂 發表於 2010-2-10 12:55

下面長出幼苗應該好難出返十字花lu, 花菖兩片小葉間長出的好大機會遺傳到十字的基因,所以出返十字花的機會大d.
回復

痴蜂 發表於 2010-2-10 18:24:37 |顯示全部樓層
下面長出幼苗應該好難出返十字花lu, 花菖兩片小葉間長出的好大機會遺傳到十字的基因,所以出返十字 ...
alexander 發表於 2010-2-10 17:47

收到,thanks,係咁两個月後如果我D幼苗是由花梗腳部生的話,掉得!
回復

irishuen 發表於 2010-2-11 14:03:24 |顯示全部樓層
我都未試過插花菖成功.......
回復

irishuen 發表於 2010-2-19 13:50:13 |顯示全部樓層
離不開死亡......花菖宣告陣亡
估計死亡原因: 空氣不流通, 濕度過高
自花菖剪出後一直生長在溫室中, 應該係淋左水又蓋上蓋而過濕陣亡....
回復

Littlecat 發表於 2010-2-21 11:32:01 |顯示全部樓層
Oh! So pity. 請節哀順變。
回復

irishuen 發表於 2010-4-19 23:37:04 |顯示全部樓層
又來更新一下~
如是者過了二個月, 苗仔大了很多
大約半個月前左右, 發現有很多花蕾, 大約有苗的50%多, 發現後即刻剪去
之後棵苗就好似冇大過咁

正面

反面

水平面
回復

charlie34 發表於 2010-4-25 18:42:08 |顯示全部樓層
好恐怖 個d係咪葉仔? 變晒樣
回復

irishuen 發表於 2010-5-18 00:57:00 |顯示全部樓層
又過了一個月了, 我想快到收割期了
bb 好像也沒有大到, 而且俾母株的葉蓋住, 可能因此受不到太多的陽光, 生長緩慢.....

所以決定剪一些較強的下來移植!!

明顯見到葉仔了~

母株未見有變弱, 依然美麗, 而且大了不少

之後會開始記錄bb的生長記錄add4icon
回復

irishuen 發表於 2010-5-18 01:07:37 |顯示全部樓層
(alexander...bb大d, 可以湊佢返屋企啦)
回復

12下一頁