返回列表 發新帖

花墟蘭姐 (原名:為何總是忍不住...)

作者: 哇肥貓 發表于 2009-12-28 10:55:32
6623 59
EMIRU 發表於 2010-1-2 21:04:29 |顯示全部樓層
但我而家仲係買到癡左線
Exodus 發表於 2010-1-2 20:55

我諗我考埋個試都就黎會咁
回復

哇肥貓 發表於 2010-1-4 12:08:09 |顯示全部樓層
買下買下,大部份喜歡都有了,如果見到超喜歡而又認為值的,還是會據為自有的。
其實蘭姐果度有時都有些我喜歡的品種,現在因為近過年,她賣蘭花及年花較多。有時AV有自已喜歡的品種,因為有少少貴而想再考慮,再去買的時候已被人買左。
做生意的好人很難找的,我會衡量貨物本身和我的關係,致於老板們的品格及態度,是沒有保証的。有些頭幾次好好人,之後唔熟唔食,這件收你少些,那件又會賺返夠本。在香港這個經營環境下,好老細很難守到業。
我不是為蘭組講說話,只是對老板又好,其伙記也好,同我無咩關係。講得無錯,要你情我願。服務唔好,可買可不買的我也會唔幫襯;但實在很喜歡又認為價錢OK的,我會話之佢屎。
仲有,生意好的時候,無論哪裡,老板伙記都會串D。環境不太好的時候,佢地又會變得正常些。
回復

蕙蕙 發表於 2010-1-4 17:43:02 |顯示全部樓層
回復 38# holly

佢初初開時有成兩層架賣av架, 後來越賣越雜, 同多左d蘭花品種賣羅
回復

蕙蕙 發表於 2010-1-4 17:47:29 |顯示全部樓層
回復 34# jellyfishy

我都覺得買野有時唔一定平至買, 買既過程都好緊要, 買得開心, 貴d都冇問題, 最緊要fair deal, 你情我願, 如果對方態度差, 就算免費我都懶得睬佢
回復

holly 發表於 2010-1-5 01:07:57 |顯示全部樓層
回復 43# 蕙蕙
係呀,我上次去都見到好多蘭花,好少紫羅蘭了..
回復

蕙蕙 發表於 2010-1-6 13:05:47 |顯示全部樓層
回復 45# holly

咁冇買到野呀?
回復

holly 發表於 2010-1-7 00:15:09 |顯示全部樓層
回復 46# 蕙蕙
冇啊,得個行字....
回復

蕙蕙 發表於 2010-1-7 00:41:30 |顯示全部樓層
回復 47# holly
我今日都去過, 周圍賣哂水仙同杜鵑花, 都是得個行字冇買到野
回復

holly 發表於 2010-1-7 00:51:02 |顯示全部樓層
回復 48# 蕙蕙
我今日都有去,不過結果同你一樣....add5icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-1-7 00:57:55 |顯示全部樓層
回復 49# holly

可能呢排至過年都冇乜野好買lu
回復

holly 發表於 2010-1-7 01:07:40 |顯示全部樓層
回復 50# 蕙蕙
係囉,其他鋪都係,多數都買蘭花....
回復

acmc 發表於 2010-1-7 10:09:37 |顯示全部樓層
唉~ 我試過响蘭姐度買花, 有過咁既事, 三年前有天我想係蘭姐度買好幾棵花, 包括一大棵aloe和茶花, 但礙於那 ...
jellyfishy 發表於 2009-12-30 12:08

大半年前, 行經佢間舖, 比我見到一盆勁波浪多斑超重瓣靚色葉幅一呎大的心水av, 開價$680, 但是無名花, 我應不會買的, 過咗一個月, 經過附近去睇睇佢, 但都無買, 返家後, 個心常常想住佢, 所以決定去買, 無名都不緊要啦, 頭尾都有兩三個月, 想攞佢返屋企, 去到我問佢幾錢呀? 蘭姐望一望盆花, 對眼沒看着我說, "價錢呀, 好貴 ga bor" , 可能太多人問價都無買, 但都唔應該咁態度做生意, 本來要攞$680比佢換盆花, 都即刻收返落袋.
回復

David 發表於 2010-1-7 11:01:51 |顯示全部樓層
回復 52# acmc

Not sure if she'd make enough money to pay the rent there with that kind of attitude and pricing...
回復

痴蜂 發表於 2010-1-7 12:06:35 |顯示全部樓層
回復  acmc

Not sure if she'd make enough money to pay the rent there with that kind of attitude an ...
David 發表於 2010-1-7 11:01

以前都時常光顧蘭姐,未試過差成咁,可能她當日心情勁差掛,不过論待客之道買AV都係找發叔或阿公岩比較親切,大家有商有量,好像老友談花一樣,其樂融融,可惜不太就腳,唉!
蘭姐的蘭花好像也是發場产品,我見到發場有很多名種蘭花種植,
另外我個人覺得近年蘭姐賣得比較元化(正常的商業行為),很多不同種類花木堆在一個不太大空間,AV和其它花類放得太接近,容易传染到病和虫害,機會比在上述單一花場大很多,買回去切要消毒隔離,
按 :我這樣說並非倒人米,而是希望各花友留意而已,另 :我以前和蘭姐買过很多AV都未有中过招,近期我光顧蘭姐只是買發叔泥來混,很少買AV。
回復

nwss54510 發表於 2010-1-7 13:45:08 |顯示全部樓層
以前都時常光顧蘭姐,未試過差成咁,可能她當日心情勁差掛,不过論待客之道買AV都係找發叔或阿公岩比較親切, ...
痴蜂 發表於 2010-1-7 12:06

我以前去籣姐到都係買小苗多, 大盆的真係好貴=.=..
回復

蕙蕙 發表於 2010-1-7 17:55:57 |顯示全部樓層
回復 52# acmc

某次我都見過有個阿婆入去佢間舖, 可能掂到d蘭花, 佢又係好寸咁話, 好貴架……
我心諗你點知人地有冇錢買, 幾多有錢人是真人不露相架, 咁既態度, 財神都比佢趕走啦
回復

Martinfung 發表於 2010-1-7 21:36:11 |顯示全部樓層
你地所講既舖, 我都想去睇下......
呢家我最鐘意就係筲箕灣.......(近我)
回復

evacatcat 發表於 2010-1-9 15:16:45 |顯示全部樓層
我唔會再幫襯蘭姐!舊年嚮佢度買左幾盆av,中左蟎,攪到我屋企果d傷亡慘重
到而家救得返果d都仲係甩甩爛爛咁!
以後都唔幫襯佢呀!
回復

maplejoe 發表於 2010-1-9 15:50:30 |顯示全部樓層
新買番黎既av真係要隔離一段時間先穩陣。
回復

karenkaren 發表於 2010-1-9 22:53:30 |顯示全部樓層
前果排係"賓分"用每盆$12, 買左5盆迷你av番0黎......開到ba ba 聱.....好開心........
無小名0既.........都好滿足喇...........
回復