花墟蘭姐 (原名:為何總是忍不住...)

作者: 哇肥貓 發表于 2009-12-28 10:55:32
6622 59
比得大帝 發表於 2009-12-30 10:46:32 |顯示全部樓層
花墟好貴租嫁
回復

p@g 發表於 2009-12-30 10:59:09 |顯示全部樓層
係好貴租呀, 蘭姐話要比每個月2萬幾租呀
仲要養工人, 每位日薪300包食

貴過粉嶺一定有因,
但係係太子擺得當, 個個都係咁ge洗費啦
佢食水都比其他同區貴, 咁佢真係有D 離譜
回復

比得大帝 發表於 2009-12-30 11:39:50 |顯示全部樓層
其實買賣嘅嘢, 冇平同貴, 只要供求平衡得到, 定位就是洽當

果時都有人話嘉韻d嘢貴, 但係都係虧平收場
回復

jellyfishy 發表於 2009-12-30 12:08:53 |顯示全部樓層
唉~ 我試過响蘭姐度買花, 有過咁既事, 三年前有天我想係蘭姐度買好幾棵花, 包括一大棵aloe和茶花, 但礙於那天無車, 我同佢講好晒價錢, 話會第二天就來取貨, 到時一次過俾錢. 佢話無問題, 明明講好左一大棵 aloe $90, 兩大盆茶花平均一盆百多元, 仲有粉掌, 佢話幾十蚊好平, 到買先計數.
第二日, 我借左架車來取花, 佢就地起價 aloe $90 變120, 茶花仲離譜: $250/盆, 粉掌$70/盆...
我話有無攪錯, 明明講好價錢, 蘭姐就地起價好無良, 仲要貴咁多, 佢話講好左價錢都無用, 佢番d 貨全部都係最靚, 所以一蚊都唔肯減! 我話粉掌有幾特別呀! 洗唔洗一盆70!
我嬲起上來, 淨係買左一盆茶花就走左.  之後响瓊x 見到一盆同種細小小的茶花, 人地都係賣$70!

所以我以後唔去蘭姐度買野.
回復

adakong 發表於 2009-12-30 12:26:27 |顯示全部樓層
其實買賣嘅嘢, 冇平同貴, 只要供求平衡得到, 定位就是洽當

果時都有人話嘉韻d嘢貴, 但係都係虧平收場 ...
Peter 發表於 2009-12-30 11:39

咁嘉韻仲有冇再開檔呀? 以前都幫襯過! 真係好貴, 不過D租仲貴!
回復

蕙蕙 發表於 2009-12-30 19:13:58 |顯示全部樓層
回復 17# holly

在太子道west近"阿志"間舖
回復

蕙蕙 發表於 2009-12-30 19:19:44 |顯示全部樓層
回復 24# jellyfishy

如果我是你, 我會一盆都唔買, 唔鍾意幫d冇品同冇道德既人買野, 我最近買盆茶梅都只是友情價$80咋~
http://hkplants.com/thread-39699-3-1.html
我覺得近幾個月佢d貨差左, 客都好似少左, 我好耐冇再同佢買野lu
回復

maplejoe 發表於 2009-12-30 19:55:38 |顯示全部樓層
回復 24# jellyfishy

都係發叔價錢相宜好多。add7icon
回復

wong 發表於 2009-12-30 20:11:39 |顯示全部樓層
唉~ 我試過响蘭姐度買花, 有過咁既事, 三年前有天我想係蘭姐度買好幾棵花, 包括一大棵aloe和茶花, 但礙於那 ...
jellyfishy 發表於 2009-12-30 12:08

佢d貨唔係最靚....係最貴

諗起佢d價錢已經唔想入佢間鋪.....同一樣野係佢度賣一定貴
回復

比得大帝 發表於 2009-12-31 11:37:38 |顯示全部樓層
唉~ 我試過响蘭姐度買花, 有過咁既事, 三年前有天我想係蘭姐度買好幾棵花, 包括一大棵aloe和茶花, 但礙於那 ...
jellyfishy 發表於 2009-12-30 12:08

坐地起價, 非君子所為
回復

比得大帝 發表於 2009-12-31 11:39:38 |顯示全部樓層
咁嘉韻仲有冇再開檔呀? 以前都幫襯過! 真係好貴, 不過D租仲貴!
adakong 發表於 2009-12-30 12:26

嘉韻冇做嘞, 不過我們種紫羅蘭的都有著她的記憶
回復

adakong 發表於 2009-12-31 17:58:01 |顯示全部樓層
回復 31# Peter
Memory.......
回復

David 發表於 2010-1-2 02:17:41 |顯示全部樓層
相信每個人都經過這個楷段, 我果時都係每個星期托十盆八盆返屋企
Peter 發表於 2009-12-29 17:16

Haha, me too... in this rate, my house has reached maximum capacity in the space of only 2 years...
Now, (due to lack of time and energy) its pretty easy to keep the numbers the same
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-2 07:37:28 |顯示全部樓層
買花都係求開心啫, 去kenny 度買野, 貴係貴d, 但買得開心,佢又好有耐性教你點種, 又會同你慢慢傾, 個度環境又舒服... av 界少左kenny, 的確好可惜.
回復

corina 發表於 2010-1-2 09:39:02 |顯示全部樓層
你地成日講蘭姐,請問佢間鋪叫咩名?近花墟邊度?謝謝!add3icon
回復

sammy 發表於 2010-1-2 11:35:54 |顯示全部樓層
你地成日講蘭姐,請問佢間鋪叫咩名?近花墟邊度?謝謝!
corina 發表於 2010-1-2 09:39

綠景藝(蘭姐) 地址: 九龍旺角運動場道12-14號2A
回復

corina 發表於 2010-1-2 12:17:23 |顯示全部樓層
回復 36# sammy
謝謝!add6icon
回復

holly 發表於 2010-1-2 20:16:49 |顯示全部樓層
回復 26# 蕙蕙
前幾日我雲到了,謝謝你蕙蕙,但佢個度都唔係好多av賣
回復

holly 發表於 2010-1-2 20:20:36 |顯示全部樓層
回復 18# Exodus
thanks  Exodus,我已經雲到了
回復

Exodus 發表於 2010-1-2 20:55:46 |顯示全部樓層
相信每個人都經過這個楷段, 我果時都係每個星期托十盆八盆返屋企
Peter 發表於 2009-12-29 17:16

但我而家仲係買到癡左線
回復