Mahubia 後花園 - 2012 春末總結

作者: mahubia 发表于 2009-12-26 15:32:11
41440 285

大6訂既鐵苗

大6訂既鐵苗
][

loklok 訂番黎既風雨蘭

loklok 訂番黎既風雨蘭

金魚草們

金魚草們

oneonewe 訂既鈴蘭

oneonewe 訂既鈴蘭

天竺葵

天竺葵

野生小花

野生小花

lok lok 訂既酢醬草

天竺葵

天竺葵

唔知邊到飄黎既夏堇..順手種大佢..

唔知邊到飄黎既夏堇..順手種大佢..

另一株金魚草

另一株金魚草
resized_20091226074.jpg attachimg]161707[/attachimg]

毛地黃們

毛地黃們

毛地黃們...好似生菜一樣,

毛地黃們...好似生菜一樣,

Blue Light落盆

Blue Light落盆

Multi Blue 搞咁耐都係冇乜進展....俾h大批中左,,

Multi Blue 搞咁耐都係冇乜進展....俾h大批中左,,
BBBQQ 發表於 2009-12-27 15:25:40 |顯示全部樓層
well....請問你種呢種毛地黃係咩品種黎架?
mahubia 發表於 2009-12-28 01:32:45 |顯示全部樓層
已經丟左種子個袋..係BUNBUN買既荷蘭入口種子.
Aalon 發表於 2009-12-28 08:54:58 |顯示全部樓層
d金魚草可以摘心啦add6icon, 另外請問你幾時播毛地黃o嫁???我屋企果d介好細棵add8icon
格子 發表於 2009-12-28 18:14:51 |顯示全部樓層
你都有種鐵線蓮  好野!
BBBQQ 發表於 2009-12-28 18:22:30 |顯示全部樓層
已經丟左種子個袋..係BUNBUN買既荷蘭入口種子.
mahubia 發表於 2009-12-28 01:32

噢..3q....開花記得post 相....
mahubia 發表於 2009-12-28 23:39:37 |顯示全部樓層
d金魚草可以摘心啦, 另外請問你幾時播毛地黃o嫁???我屋企果d介好細棵 ...
Aalon 發表於 2009-12-28 08:54

如果無記錯..應該係9月播..
mahubia 發表於 2009-12-28 23:40:54 |顯示全部樓層
噢..3q....開花記得post 相....
BBBQQ 發表於 2009-12-28 18:22

我好懷疑到底會唔會開花.. 因為傳聞只有一隻「黃花」毛地黃先可以係平地開花...
mahubia 發表於 2009-12-28 23:41:41 |顯示全部樓層
你都有種鐵線蓮  好野!
格子 發表於 2009-12-28 18:14

呢到有好多小鐵粉絲..我都係睇到佢地D相先中左毒
Aalon 發表於 2009-12-29 09:12:48 |顯示全部樓層
我好懷疑到底會唔會開花.. 因為傳聞只有一隻「黃花」毛地黃先可以係平地開花... ...
mahubia 發表於 28-12-2009 23:40

唔好擔心啦, 毛地黃係可以平地開花, 因為我係過來人

mahubia 發表於 2009-12-29 11:09:59 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2009-12-29 09:12

好靚!以師兄經驗:

- 毛地黃其實算唔算係耐陰? 我而家果個位得3小時直接日照.. 其他時間只係「明亮」, 我怕會影響佢地開花..
- D 葉咁大係咪徒長 ? 定係正常... 我成日懷疑自己種緊菜...
Aalon 發表於 2009-12-29 11:29:48 |顯示全部樓層
好靚!以師兄經驗:

- 毛地黃其實算唔算係耐陰? 我而家果個位得3小時直接日照.. 其他時間只係「明亮 ...
mahubia 發表於 29-12-2009 11:09

師兄唔敢當!!
你d毛地黃咁肥壯, 一定唔係徒長啦, 下面條link,對你種毛地黃有幫助, 見到你d毛地黃咁大棵, 見議你可以開始施開花肥, 等佢快d開花, 咁就唔驚遲d熱死佢o地啦

http://web.igarden.com.tw/magazi ... 1113&serial_m=3
mahubia 發表於 2009-12-29 13:07:57 |顯示全部樓層
師兄唔敢當!!
你d毛地黃咁肥壯, 一定唔係徒長啦, 下面條link,對你有毛地黃有幫助, 見到你d毛地黃咁大棵,  ...
Aalon 發表於 2009-12-29 11:29

Thanks..而家大概一星期一次液態磷肥.. (15-52-10左右)
我諗仲有2個月凍既。。。之後就睇佢造化。。
開得幾多得幾多。
Jesation 發表於 2009-12-30 15:52:33 |顯示全部樓層
嘩,你真係播好多呀,等睇開花~
mahubia 發表於 2009-12-30 23:18:48 |顯示全部樓層
如果開既話.. @@
BBBQQ 發表於 2010-1-1 19:21:45 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2009-12-29 09:12

師兄你種呢隻係咪igarden所指既嘉樂美品種呀? 如果係, 就能夠起香港開花囉,
但如果師兄起香港買進普通種子, 又能開花, 真係想知道邊隻品種? 謝謝
Aalon 發表於 2010-1-1 20:49:13 |顯示全部樓層
師兄你種呢隻係咪igarden所指既嘉樂美品種呀? 如果係, 就能夠起香港開花囉,
但如果師兄起香港買進普通種 ...
BBBQQ 發表於 1-1-2010 19:21

我記得當年係英國O既T&M種子,今年就係繽記買,
mahubia 發表於 2010-1-5 21:24:17 |顯示全部樓層
天竺葵花開

DSC00067.JPG DSC000652.jpg
hk88688 發表於 2010-1-7 05:47:02 |顯示全部樓層
add14icon好嘢, 又多個鐵FANSadd14icon
mahubia 發表於 2010-1-9 11:34:20 |顯示全部樓層
見到好多鐵都好靚..不過地方/能力有限...只可以種幾種試下...