Mahubia 後花園 - 2012 春末總結

作者: mahubia 發表于 2009-12-26 15:32:11
41715 285
蕙蕙 發表於 2010-11-17 22:29:36 |顯示全部樓層
回復 118# mahubia

我棵Crystal Fountain過唔到呢個夏天, c左喇
你呢棵小鐵種得好靚, 幾時至會有分享or出售呀?
回復

mahubia 發表於 2010-11-17 22:35:29 |顯示全部樓層
回復 120# 蕙蕙

你唔好見佢而家咁... 佢一個月前仲係一支枯柴, 唔知呢個月做乜突然係咁標..
有機會一定會分享...crystral fountain 有冇以前D相分享下?
回復

蕙蕙 發表於 2010-11-17 23:48:03 |顯示全部樓層
回復 121# mahubia

咁又的確睇唔出佢之前是一條枯柴播
as per your request, 俾番Crystal Fountain 既舊照你睇丫

去年的相:

今年由一條枯枝再生過之後既相:

評分

查看全部評分

回復

mahubia 發表於 2010-11-18 00:37:41 |顯示全部樓層
好令..咁健康點解會C...
回復

aj~kiss 發表於 2010-11-18 00:41:41 |顯示全部樓層
回復  mahubia

咁又的確睇唔出佢之前是一條枯柴播
as per your request, 俾番Crystal Fountain 既舊照 ...
蕙蕙 發表於 2010-11-17 23:48

嘩!這是什麼花?好靚呀!
回復

蕙蕙 發表於 2010-11-18 21:53:01 |顯示全部樓層
回復 123# mahubia

開完一輪花之後, d葉就開始枯喇, 後來仲出現左一d類似蜘蛛仔(唔似紅蜘蛛)既野在枝葉上, 噴左殺蟲藥都滅唔到, 本來都曾經出過一d小芽, 點知又俾我一個唔小心, 用手指甲介斷左, 之後就冇新芽再出啦, 最後連枝幹都乾枯埋添呀, 好傷心呀……
回復

蕙蕙 發表於 2010-11-18 21:53:59 |顯示全部樓層
回復 124# aj~kiss

是其中一種鐵線蓮呀
回復

SHANGHAI_KINDS 發表於 2010-11-18 22:15:35 |顯示全部樓層
回復 22# mahubia

請問你D歐月响邊訂嫁?可以PM我嗎?謝謝!!
回復

毛仔 發表於 2010-11-18 22:31:27 |顯示全部樓層
我都有一棵, 上月重剪后希望明年有花看.
回復

mahubia 發表於 2010-11-18 22:50:51 |顯示全部樓層
回復 127# SHANGHAI_KINDS

上年團購(不過今年唔覺有) .亦有係花墟買果D比利時苗..
回復

Aalon 發表於 2010-11-19 11:32:01 |顯示全部樓層
Mahubia 好似好耐冇post 野, 今年園子種左d乜呀?
回復

mahubia 發表於 2010-11-20 05:40:07 |顯示全部樓層
今年會試... 洋桔梗 / 六倍利 / 3 色堇 / 大量牛牛 / 矮種蜀葵 /  矮種飛燕草 / 再挑戰毛地黃 (加樂美) / 「號稱」會即年開花既魯冰花 / 天竺葵 / 美女嬰 / 非洲鳳仙..大量鬱金香同小量朱朱

不過今年發芽並不順利....

另外上兩個星期多買左兩株號稱英月...又即管睇下係咪..
回復

mahubia 發表於 2010-11-29 21:47:26 |顯示全部樓層
不知幸還是不幸. 係陽光充沛既路邊種左一年花, 今日終於第一次遇到「採花賊」.
一個長方盆種滿開緊花既夏堇, 當中既一角被人連泥帶根咁挖左一棵走...
大家都知夏堇唔值錢, 所以呢次真係唔係錢既問題...
而係D心血被人挖左一忽去咁.. 加上...而家盆花有個LOAN係到..核突嘛..
只好祝福生命力充沛既小堇, 無俾人傷到根係新既家繼續盛放
回復

Carcar 發表於 2010-11-29 22:02:54 |顯示全部樓層
不知幸還是不幸. 係陽光充沛既路邊種左一年花, 今日終於第一次遇到「採花賊」.
一個長方盆種滿開緊花既夏堇 ...
mahubia 發表於 2010-11-29 21:47

夏堇雖然平,但係開既花真係好靚。 唔識既人唔會知佢地咁平架嘛,咁證明你種得靚囉!
我自己都好中意夏堇, 好似你話一樣,生命力充沛!
回復

Aalon 發表於 2010-11-30 10:43:41 |顯示全部樓層
今年會試... 洋桔梗 / 六倍利 / 3 色堇 / 大量牛牛 / 矮種蜀葵 /  矮種飛燕草 / 再挑戰毛地黃 (加樂美) /  ...
mahubia 發表於 20-11-2010 05:40

嘩!好多花花, 好期待你屋企百花盛放o既春天 今年我都有再戰毛地黃, 睇下你死定我忙, 魚死定網破 haha..應該係邊個開花先
回復

Aalon 發表於 2010-11-30 10:53:28 |顯示全部樓層
一個長方盆種滿開緊花既夏堇 ...
mahubia 發表於 29-11-2010 21:47

好心d人啦, 要花咪直接問o下你, 要做賊咁低莊 唯有填返d泥種返d其他植物啦
回復

Vienne 發表於 2010-11-30 11:17:29 |顯示全部樓層
你買左邊幾種英月呀?我有三棵,其中一棵heritage有一個小花冧,我想睇下佢係真係假,所以冇剪走佢。其餘兩棵生得麻麻。
回復

kaphoebe 發表於 2010-11-30 12:03:59 |顯示全部樓層
d人真係好衰,我公司門口放左一大盆碰碰香,都經常俾人偷!好多採草賊~~
回復

fnv234 發表於 2010-11-30 17:46:19 |顯示全部樓層
D人要偷真係乜都偷得架
我都比D晨運客偷過幾次野
回復

BBBQQ 發表於 2010-11-30 21:00:18 |顯示全部樓層
嘩!好多花花, 好期待你屋企百花盛放o既春天 今年我都有再戰毛地黃, 睇下你死定我忙, 魚 ...
Aalon 發表於 2010-11-30 10:43

我都係毛地黃擁躉, 都係嘉樂美安全d ....
回復