種子繁殖

作者: Tony 發表于 2009-12-17 19:12:59
55413 276
nwss54510 發表於 2011-4-11 11:45:48 |顯示全部樓層
KiKiLi 發表於 2011-4-9 13:27
想請問一下各位, 如果我想種啲白色花出來, 咁父系或母系其中一邊係咪一定要有白色先種到?
我現在手上的都是 ...

以我所知, 冇話父母係一定咩色, 子女就會出咩色的, 當然父母有既色, 子女出返既機會會大d, 但最常會出到既色一定係紫色=.=.. 因為紫羅蘭原種係紫色, 所以紫色基因會特別強@@"
其實你想要白色既花, 買盆就可以@@"

有錯請指教^^~
回復

KiKiLi 發表於 2011-4-12 20:48:18 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2011-4-11 11:45
以我所知, 冇話父母係一定咩色, 子女就會出咩色的, 當然父母有既色, 子女出返既機會會大d, 但最常會出到 ...

成日聽人話買花回來好易有蟲, 我怕會"野"到我原本的花...而且"由細湊到大"好似成功感大啲...
但有機會我都會試下同佢地授粉。(不過最後可能都係買現成就算了)
多謝你的回答!
回復

nwss54510 發表於 2011-4-13 15:19:37 |顯示全部樓層
KiKiLi 發表於 2011-4-12 20:48
成日聽人話買花回來好易有蟲, 我怕會"野"到我原本的花...而且"由細湊到大"好似成功感大啲...
但有機會我 ...

新買回來的, 要先隔離1個月, 咁如果佢有事, 都唔會影響其他花嘛~
不過由細種到大真係幾happy架, 但要記得種子發既, 唔一定會遺傳到啊爸啊媽咁既樣色架, 反而可能會有驚喜的~
回復

nwss54510 發表於 2011-4-13 22:20:52 |顯示全部樓層
KiKiLi 發表於 2011-4-13 21:45
所以我都是不買現成的回來啦...實在不想冒險令我心愛的花花生蟲呢

我突然想到, 咁如果用同一棵花取粉 ...

用同一盆授粉, 結果都係一樣架~ 因為佢地種到黎哩代, 好多時都已經擁有佢既祖先既基因, 自己授自己, 只係將自己體內既基因大執位, 睇下邊個基因強就出邊隻色, 花型同葉型架咋~
回復

KiKiLi 發表於 2011-4-13 21:45:01 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2011-4-13 15:19
新買回來的, 要先隔離1個月, 咁如果佢有事, 都唔會影響其他花嘛~
不過由細種到大真係幾happy架, 但要記得 ...

所以我都是不買現成的回來啦...實在不想冒險令我心愛的花花生蟲呢

我突然想到, 咁如果用同一棵花取粉同授粉, 又得唔得呢?
回復

KiKiLi 發表於 2011-4-14 22:33:22 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2011-4-13 22:20
用同一盆授粉, 結果都係一樣架~ 因為佢地種到黎哩代, 好多時都已經擁有佢既祖先既基因, 自己授自己, 只係 ...

依? 咁都幾好喎, 即是同一盆都有可能出到唔同的花, 好似派彩咁...
好!一於試下, 多謝你嘅回答
回復

nwss54510 發表於 2011-4-15 00:21:17 |顯示全部樓層
KiKiLi 發表於 2011-4-14 22:33
依? 咁都幾好喎, 即是同一盆都有可能出到唔同的花, 好似派彩咁...
好!一於試下, 多謝你嘅回答 :loveline ...

係呀~ 重好玩過六合彩~
但記得喎, 佢一個果可能會有數十至數百粒種子架喎@@"
回復

moominhin 發表於 2011-4-15 17:17:39 |顯示全部樓層
我照你方法人工授粉, 但我用同一盆花授粉.
一星期後, 無乜特別, 睇唔出有授精, 有兩朵放左花粉的花調謝埋..

請問要等幾耐才可見到果...點選靚的花蕊最花粉...?
回復

痴蜂 發表於 2011-4-15 17:55:10 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2011-4-4 21:11
嘩~ 咁快就有花開, 真好~
我果d離開花重有排丫~"~

哈,唔快架啦,頭尾成一年多D,我1月份出trip,有10株最大的家人沒淋水和太冷瓜左,否則現在會有10多株己開花,由授粉至開花最快的一株應整整一年才行。我的囡囡5号開出怪型的花,過幾日貼出來給大家看,現在貼出囡囡4号。
我的囡囡1号第一朶花越開越大,直徑有5.5CM。
另外仔仔1号開了很漂亮的花,過襾日貼出來。 囡囡4号.jpg
回復

Z133Z133 發表於 2011-4-24 22:05:45 |顯示全部樓層
想問一下 種子 可以貯藏多久~
怕夏天一到死傷冇數~留定種,,,
回復

bbecky 發表於 2011-4-25 13:03:47 |顯示全部樓層
你種得好健康呀
我有排都學唔到呀
回復

痴蜂 發表於 2011-4-25 11:54:57 |顯示全部樓層
Z133Z133 發表於 2011-4-24 22:05
想問一下 種子 可以貯藏多久~
怕夏天一到死傷冇數~留定種,,,

未儲存過言及經驗,但應該越新越高發芽率。我去年都是放在較陰凉的地方,不怕熱死。
回復

DORA 發表於 2011-4-29 17:07:38 |顯示全部樓層
痴蜂 發表於 2011-4-25 11:54
未儲存過言及經驗,但應該越新越高發芽率。我去年都是放在較陰凉的地方,不怕熱死。 ...

你種得好靚,仔女各有特色,AV 之吸引其中一點就係好多變化,我都希望有一日可以成功播種。
回復

痴蜂 發表於 2011-4-29 17:41:29 |顯示全部樓層
今天見有一個仔仔開了一朶靚花,十十地,等过幾日開多两朶再貼上來,終於雜交到一個靚種。
回復

DORA 發表於 2011-5-1 22:46:06 |顯示全部樓層
痴蜂 發表於 2011-4-29 17:41
今天見有一個仔仔開了一朶靚花,十十地,等过幾日開多两朶再貼上來,終於雜交到一個靚種。 ...

Good!  Congradulations!
回復

KiKiLi 發表於 2011-5-3 23:08:58 |顯示全部樓層
痴蜂 發表於 2011-4-29 17:41
今天見有一個仔仔開了一朶靚花,十十地,等过幾日開多两朶再貼上來,終於雜交到一個靚種。 ...

很期待呢...
你又試下用你9号棵 K 形花授下粉, 可能又會有驚喜啊
回復

痴蜂 發表於 2011-5-9 16:12:07 |顯示全部樓層
回復 KiKiLi 的帖子

囡囡系列(淺綠葉)8,9,10,11号都很接近沒什么驚喜,不貼出來了。不漂亮的都不會留底。
仔仔系列(深綠葉)花色比較靚,現再貼出3款; 仔仔5号.jpg 仔仔4号.jpg 仔仔3号.jpg
回復

DORA 發表於 2011-5-9 17:02:59 |顯示全部樓層
痴蜂 發表於 2011-5-9 16:12
回復 KiKiLi 的帖子

囡囡系列(淺綠葉)8,9,10,11号都很接近沒什么驚喜,不貼出來了。不漂亮的都不會留底。

恭喜恭喜!我都想試,就係想睇下授粉后會出 D 咩花。上星期試既時候手震埋,又驚剪個陣會剪到朵花,到切個花粉囊時好硬,切開有 D 無乜粉,真係講就易,做起黎唔易咖。
回復

痴蜂 發表於 2011-5-12 16:34:03 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-5-9 17:02
恭喜恭喜!我都想試,就係想睇下授粉后會出 D 咩花。上星期試既時候手震埋,又驚剪個陣會剪到朵花,到切 ...

是有點困難,但我用此两把女性修眉工具去做;
将一粒花粉先剪下來用眉夾夾住花粉粒的柄部,再用尖剪把花粉剪穿一個小孔,此時會有一些花粉漏了出來,不同管它,把此粒花粉整粒從剪開的小孔套入要交的另一朶花 DSC06421.jpg 的雌蕊頂,雌蕊此時會粘滿黄色花粉,保險起見,就讓整粒花粉套掛在雌蕊上不用理它,过幾日粒花粉都乾掉變啡色,如此成功率會很大。
回復

DORA 發表於 2011-5-12 17:33:40 |顯示全部樓層
痴蜂 發表於 2011-5-12 16:34
是有點困難,但我用此两把女性修眉工具去做;
将一粒花粉先剪下來用眉夾夾住花粉粒的柄部,再用尖剪把花粉剪 ...

嘩!好清楚啊!請問個孔要幾大?套上去時會唔會整雄蕊?
回復