種子繁殖

作者: Tony 發表于 2009-12-17 19:12:59
55395 276
痴蜂 發表於 2010-10-13 12:17:38 |顯示全部樓層
回復 180# nwss54510

放在家裡種真的很容易熱死,我家裡有好幾棵其它的品種都熱C左,葉子轉黑死的,可能中真菌之類,反而在公司厠所因日間有冷氣都生長得很好,見它們長得那么好,昨日手痕痕又分左7盆小苗,現合共30棵小苗,大家族....哈哈 ,   D小苗真想分點給花友種,有無人要?
回復

JENWU 發表於 2010-10-13 12:44:40 |顯示全部樓層
我可以分享嗎?
回復

flower 發表於 2010-10-13 12:45:34 |顯示全部樓層
想試吓由種子出 av, 我想要, 可以嗎 ?
回復

nwss54510 發表於 2010-10-13 13:20:27 |顯示全部樓層
回復  nwss54510

放在家裡種真的很容易熱死,我家裡有好幾棵其它的品種都熱C左,葉子轉黑死的,可能中真菌之 ...
痴蜂 發表於 2010-10-13 12:17

有冷氣果然係好d既~"~
回復

痴蜂 發表於 2010-10-13 18:06:50 |顯示全部樓層
回復 184# flower

不是種子啊!是幼苗,約剩下20多棵,說不定裡面有稀世品種,哈哈....將來種出靚花我要拿回您一片葉來插。
回復

flower 發表於 2010-10-14 17:01:54 |顯示全部樓層
回復  flower

不是種子啊!是幼苗,約剩下20多棵,說不定裡面有稀世品種,哈哈....將來種出靚花我要拿回您一 ...
痴蜂 發表於 2010-10-13 18:06

這個當然沒問題啦  ........ 有側芽要第一個給你喔 ....
回復

johnny23 發表於 2010-10-16 15:20:28 |顯示全部樓層
可以分享大岩桐幼苗給我嗎?
回復

bbecky 發表於 2011-3-1 17:09:19 |顯示全部樓層
今天見到有顆枯乾, 用來水浸了

我現在把它放在窗邊, 通風, 沒有陽光照射的角落, 有沒有問題呢? 須否冚蓋??
回復

Kyau 發表於 2010-11-23 16:58:41 |顯示全部樓層
哈~ 好得意呀~
唔知佢會開咩花,
係咪可以排隊要小苗?可唔可以要斑葉個d ??hehe
回復

bbecky 發表於 2010-11-25 11:10:17 |顯示全部樓層
有沒有av種子呢
我想要一些
謝謝
回復

bbecky 發表於 2010-11-25 11:16:46 |顯示全部樓層

不是種子啊!是幼苗,約剩下20多棵,說不定裡面有稀世品種,哈哈....將來種出靚花我要拿回您一 ...
痴蜂 發表於 2010-10-13 18:06 [/quote]

我是否來遲了....

現在在家附近都不見有賣av盆栽的
回復

痴蜂 發表於 2010-11-25 11:58:53 |顯示全部樓層
分開三次定植,第一批的已很大可能聖誕節後有花啦,越遲分植越大得慢!
剩下苗仔約十幾棵,很樂意送給這裡愛花朋友,但我如何交給您們呢?我離荃灣地鐵站最近。
回復

痴蜂 發表於 2010-11-26 11:11:12 |顯示全部樓層
我已把剩下在苗床的十幾株小苗分定植在最細的盆仔內,如果有花友要種我連盆仔一齊送,每人分三幾盆來種看會開什麼樣花...但要來荃灣地鐵站拿,(不用出閘,我在出閘機前交給你可也...)有無花友要?
回復

Tony 發表於 2010-11-26 11:14:53 |顯示全部樓層
我淨係分d葉色淺ge出黎咋,因為我想要淺色花,深色葉出深色花ge機會都好大,唔分喇add5icon
回復

痴蜂 發表於 2010-11-26 12:31:43 |顯示全部樓層
我淨係分d葉色淺ge出黎咋,因為我想要淺色花,深色葉出深色花ge機會都好大,唔分喇 ...
Tony 發表於 2010-11-26 11:14

我幾十株苗大部分為較淺色葉居多(似阿媽SunkistRose),有三分之一苗畧帶紅色,只有約7株是紅至帶黑的,唔理三七二十一,全部上盆種睇吓D仔仔女女第日會長出也野樣....呵呵
回復

Tony 發表於 2010-11-26 13:08:16 |顯示全部樓層
我幾十株苗大部分為較淺色葉居多(似阿媽SunkistRose),有三分之一苗畧帶紅色,只有約7株是紅至帶黑的, ...
痴蜂 發表於 2010-11-26 12:31

我同你相反.....得幾棵係淺色葉....因為我紅柄都唔要
回復

痴蜂 發表於 2010-11-26 15:28:22 |顯示全部樓層
話時話,Tony您都好耐冇貼開花照上來大家看了,其它分植的沒有開花嗎?
我個人覺得種子苗好像比插葉苗大得快,初初看到它們發芽小得可憐,細過隻蟻仔,想想可能要两三年才能開花,誰知道現在...哈哈
回復

太陽神 發表於 2010-12-4 21:18:29 |顯示全部樓層
Hello!大家好!
我好奇想問問,一個果裡面的種子長出來的AV是一模一樣?還是各有不同?
回復

bbecky 發表於 2010-12-10 12:45:21 |顯示全部樓層
好似乜人玩~
好簡單但會好多苗~
黃色粒花粉囊入面有好多花粉,
界開之後會有好多花粉出咗黎~圖一
再整佢落條 ...
Tony 發表於 2009-12-17 19:12

tony你好呀 ,
1. 我想問呢授左粉幾耐會漲大既呢?我果朵2週都冇反應既, 咁我而家授粉落好多朵到, 希望有朵會成功啦!
2. 用同一朵花授粉落自己雌蕊到, 得唔得既呢?剪左佢既粉囊, 朵花唔會死架?
3. 如果同一個果,裡面種子種出來d花會否不一樣既呢
謝謝回答
回復

Tony 發表於 2010-12-11 11:58:39 |顯示全部樓層
tony你好呀 ,
1. 我想問呢授左粉幾耐會漲大既呢?我果朵2週都冇反應既, 咁我而家授粉落好多朵到 ...
bbecky 發表於 2010-12-10 12:45

1.我都唔記得喇,但好似唔洗好耐
2.得,唔會
3.係,但總有少少差唔多樣ge
回復