Dreamy flowers 2009 十二月號

作者: 擔泥 發表于 2009-12-14 12:10:20
1883 17
小弟第一次特登影花花, 又第一次學影微距. 什麼都不懂. 上星期趁著胃炎吃不到飯, 連續幾天午飯時間咬住個包去附近公園練習.

之前看過很多精彩的圖片, 十分欣賞, 並發覺大部份相都很利的(即非常清晰的意思). 但我對我喜歡的花草總是有另一種感覺 - 溫柔, 活潑, 可愛, 浪漫, 夢幻 ... 於是我想去嘗試用較為不同的手法去演繹. 並想到了 Dreamy flowers 這個題材.

分享劣作幾張, 歡迎指點. 鬆濛不要見怪, 不要打頭啊!

多謝收看!

評分

查看全部評分

比得大帝 發表於 2009-12-14 16:00:50 |顯示全部樓層
係唔係未FOCUS好
回復

acmc 發表於 2009-12-14 16:10:59 |顯示全部樓層
幾好feel喎! 書局有d blessing cards 都係這效果,
回復

擔泥 發表於 2009-12-14 17:31:07 |顯示全部樓層
Peter and acmc,

多謝你地o既評語呀! 可以俾我多d反思.

呢種其實係我想要o既效果嚟o既. 至於傳統focus個一點好sharp而週邊逐漸濛湖o既做法, 我都會去嘗試但會係喺另一個系列.
回復

蕙蕙 發表於 2009-12-14 23:12:16 |顯示全部樓層
有d似stock photos
回復

childplay 發表於 2009-12-14 23:28:23 |顯示全部樓層
我好鍾意你d相...
期待睇你既新相
回復

Monse 發表於 2009-12-15 01:02:38 |顯示全部樓層
我覺得影得好好喎.
回復

擔泥 發表於 2009-12-15 08:27:29 |顯示全部樓層

Hello 蕙蕙, childplay and Monse,

多謝你地o既收看同埋鼓勵呀. 將來會再影好d分享俾大家睇.
回復

八王爺 發表於 2009-12-15 09:59:46 |顯示全部樓層
可以做 wallpaper, greeting cards ... 我覺得好好喎!

唔係 清同銳利就係靚相,有時鬆﹑郁﹑濛 更有意境。
不然,為什么要去看黃山的雲和霧,要看漓江的山和水?
回復

sugarbaby 發表於 2009-12-15 10:22:45 |顯示全部樓層
好好FEEL喎, 可唔可以話我知點影咖, 你用咩微距鏡咖, 小妹想同你學下野呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-12-15 10:58:07 |顯示全部樓層
好好FEEL喎, 可唔可以話我知點影咖, 你用咩微距鏡咖, 小妹想同你學下野呀
sugarbaby 發表於 2009-12-15 10:22

我都有興趣想知係邊支鏡呀!
回復

擔泥 發表於 2009-12-15 11:03:54 |顯示全部樓層
王爺, sugarbaby,

多謝你地o既評語啊!

sugarbaby,

我唔係用微距鏡影架. 而係用一種50mm玩具鏡再加一個至兩個微距filter(s), 走到好埋好埋咁影. 影個陣有時埋到個頭會碰到棵植物度, 同埋隻眼會幾辛苦. 而公園d人行過見到我咁影法以為我傻傻o地.
回復

擔泥 發表於 2009-12-15 11:11:54 |顯示全部樓層
回復 11# 虛宿寶瓶

個支鏡叫lensbaby composer. 建議除非妳用全片幅或有liveview功能o既單鏡反光機, 如果唔係都盡量少用, 因為分分鐘對焦對到眼盲, 同埋幾難掌握下.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-12-15 11:34:39 |顯示全部樓層
回復  虛宿寶瓶

個支鏡叫lensbaby composer. 建議除非妳用全片幅或有liveview功能o既單鏡反光機, 如果唔 ...
擔泥 發表於 2009-12-15 11:11

原來係 lensbaby,唔怪得 sharp o個個位得咁少,其他又矇哂啦!我仲以為你勁落味精後製添,原來係用左佢.....  我本來都想買,但又講得換 filter 太麻煩,所以冇買到囉!
回復

擔泥 發表於 2009-12-15 12:07:58 |顯示全部樓層
回復 14# 虛宿寶瓶

其實又唔煩喎. 我有兩片微距filters, 細細塊, 同普通filter一様就咁拎上個鏡頭度. 是但一塊又得, 兩塊一齊都得!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-12-15 12:37:45 |顯示全部樓層
回復  虛宿寶瓶

其實又唔煩喎. 我有兩片微距filters, 細細塊, 同普通filter一様就咁拎上個鏡頭度. 是但一 ...
擔泥 發表於 2009-12-15 12:07

我見套 composer 仲有跟埋其他濕濕碎碎野,又裝又拆,好麻煩咁!
回復

擔泥 發表於 2009-12-15 13:16:25 |顯示全部樓層
o個個係optics, 有幾款, 正常唔會成日換. 跟composer已經有個double glass optics.
不過光圈要靠人手換光圈片去改變. 有d唔方便, 但係又係唔會成日換.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-12-15 14:13:29 |顯示全部樓層
o個個係optics, 有幾款, 正常唔會成日換. 跟composer已經有個double glass optics.
不過光圈要靠人手換光圈 ...
擔泥 發表於 2009-12-15 13:16

i see i see....  lensbaby 有 lensbaby 好玩嘅地方!我都差 d 出手買左!好在頂得住!
回復