返回列表 發新帖

繁殖問題...

作者: poohpau 發表于 2009-12-12 15:51:56
6050 34
poohpau 發表於 2010-1-31 13:13:45 |顯示全部樓層
咁我應該攞係邊度好啲呢, 又唔可以冇太陽晒喎...
回復

poohpau 發表於 2010-2-1 20:10:31 |顯示全部樓層
其實如果想剪一塊葉來繁殖, 有一塊柔軟的葉浸水, 等佢生左根再擺落啲泥度, 會唔會長bb葉呢??
回復

commenz 發表於 2010-2-1 20:15:11 |顯示全部樓層
回復 22# poohpau

柔軟的葉?
回復

poohpau 發表於 2010-2-2 19:21:03 |顯示全部樓層
即係軟軟地咁啲葉可唔可以繁殖到架?
回復

poohpau 發表於 2010-3-11 22:36:36 |顯示全部樓層
唉...今次又失敗!!
浸左水等佢生根再插泥,第二日啲葉軟軟咁,係米唔得架啦??
回復

irishuen 發表於 2010-3-11 23:25:16 |顯示全部樓層
插泥比浸水平均快2個星期, 而且插泥會比較強壯
這是我的實驗結果, 如果你驚佢乾死可以放入溫室, 泥大約30%水份
關上蓋, 2-3星期才淋一次水, 就好快有苗
(p.s 宜家呢個天氣插葉成功率有70%)
回復

poohpau 發表於 2010-3-11 23:29:44 |顯示全部樓層
我都試過插泥, 但都係失敗....
回復

N-Blythe 發表於 2010-3-12 00:57:21 |顯示全部樓層
如葉子已經開始軟或轉啡色的話,多數有菌,大部份已可報銷了。
目前採用以水發根,98%成功。過程參考如下:-
葉子浸根至出小苗BB約1-2個月,移放入泥土,根全放入泥土內,小苗BB只需用小許泥土覆蓋在泥土表面,此時要用牙簽或小竹枝固定母葉,約10-15天後才穩固下來,1個月左右除去牙簽或小竹枝,母葉及小苗已可穩固地生長,直至BB長大成為小苗,高約2-3cm後,再進行分割小苗,大多數1片母葉約有3-5棵小苗,分割時母葉先棄掉,盡可能將所有的根分給小苗。
小苗分割完成後,盡量放在有散光的位置約 7-10天待其穩固生長。
回復

孖吉 發表於 2010-3-12 09:38:18 |顯示全部樓層
如果母株是自己的,應該用己成長但未老的葉 (約由中央向外數第三圏葉)。
- 用己經成長的葉,葉不會繼續長大,可以有足夠養份俾小苗,出苗會快。
- 老葉/弱葉,都就死嘞,自己都顧唔掂,點可以同你繁殖呢?

如果係人地俾你的葉,咁就冇辦得揀嘞。遇到狀不態不好,軟 lie lie 的葉,甚至黃黃瘀瘀的葉,唔可以插水,會爛。要放切除爛的都份,葉放泥面 (唔要插入泥),放入保濕箱。
回復

Martinfung 發表於 2010-3-12 09:50:43 |顯示全部樓層
我通常用(8成珠石+2成泥)去插葉, 之後放哂入溫室
當出到根既時候, 再用正常比例既植料去種, 但都要入溫室
當出左一定既葉仔, 就分盆, 當然也要入溫室
到葉苗有咁上下大, 就出黎見人.....
回復

poohpau 發表於 2010-3-12 13:42:40 |顯示全部樓層
如葉子已經開始軟或轉啡色的話,多數有菌,大部份已可報銷了。
目前採用以水發根,98%成功。過程參考如下: ...
N-Blythe 發表於 2010-3-12 00:57

我下次再試嘅話我就係想用lee招,因為我試過浸葉浸到長葉....
回復

N-Blythe 發表於 2010-3-12 17:44:24 |顯示全部樓層
現時發根亦是一個好時候,快試試,祝成功
回復

N-Blythe 發表於 2010-3-12 17:52:48 |顯示全部樓層
繁殖問題...
我有無名AV準備修葉,一些已發了根的無名AV, 如有需要請PM我
回復

esse 發表於 2010-3-20 22:56:17 |顯示全部樓層
我係公司剪左d葉落黎,就羅去浸水,大約1個月就有根出,而且仲有d葉仔
之後依家放坐落泥種,& 羅左回家,但就唔知放係邊到好~
><
回復

esse 發表於 2010-3-20 22:56:48 |顯示全部樓層
我係公司剪左d葉落黎,就羅去浸水,大約1個月就有根出,而且仲有d葉仔
之後依家放坐落泥種,& 羅左回家,但就唔知放係邊到好~
><
回復