那些花兒2019

作者: bettyfly 發表于 2019-2-4 17:18:31
8334 67
B17 發表於 2019-4-27 10:57:20 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-4-21 20:08
大岩桐花貓好勤力

好大嚿毬蘭呀

回復

bettyfly 發表於 2019-5-1 13:43:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-27 10:57
好大嚿毬蘭呀

無換盆施肥加冬天大剪完都生成咁,唔可以比飽飯佢食
回復

bettyfly 發表於 2019-5-1 13:46:11 來自手機 |顯示全部樓層
1/5/2019
開曬~

三款簕杜鵑

一些多肉

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2019-5-1 13:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-1 13:43
無換盆施肥加冬天大剪完都生成咁,唔可以比飽飯佢食<span class="emoji emoji1f60f"></span>

好奇怪,以前種到大盆,近兩年,餵飽飽都生唔大
回復

bettyfly 發表於 2019-5-1 13:56:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-1 13:51
好奇怪,以前種到大盆,近兩年,餵飽飽都生唔大

咁奇怪?sai米飯
回復

bettyfly 發表於 2019-5-18 14:30:02 來自手機 |顯示全部樓層
幫沙漠玫瑰換盆換到一頭大汗,滿盆都是根

夏天無心打理露台,只有藍雪花和簕杜鵑開得燦爛

幫繡球補少少肥
回復

小雷子 發表於 2019-5-18 15:00:13 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-18 14:30

今日咁熱,坐係度都出晒汗,何妨你要做嘢呢!沙漠玫瑰好靚呀,充滿熱情如火!
我都鐘意繡球花,可惜冇露台,唯有欣賞你家的!
回復

bettyfly 發表於 2019-5-18 22:22:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-18 15:00
今日咁熱,坐係度都出晒汗,何妨你要做嘢呢!沙漠玫瑰好靚呀,充滿熱情如火!
我都鐘意繡球花,可惜冇露 ...

好多年無幫沙玫換盆,d根爆到爭d掹唔到出黎
繡球其實唔係好適合我呢d懶人,要日日淋水,但太鍾意了所以繼續種落去
回復

小雷子 發表於 2019-5-18 22:33:54 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-18 22:22
好多年無幫沙玫換盆,d根爆到爭d掹唔到出黎<span class="emoji emoji1f648"></span>
繡球其實唔係好適合我呢d懶人,要日日淋 ...

今日我幫盆AV換泥,見到佢謝謝,怕佢頂唔住一命嗚呼 !原本一買返就要換泥,我都偷懒好多日,今日的起心肝搞掂佢 !

回復

bettyfly 發表於 2019-5-19 00:56:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-18 22:33
今日我幫盆AV換泥,見到佢謝謝,怕佢頂唔住一命嗚呼 !原本一買返就要換泥,我都偷懒好多日,今日的起心 ...

我以為植物買返黎要抖下適應環境先換盆,原來要即換?
回復

ET0404 發表於 2019-5-19 11:04:33 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-18 14:30

你嘅繡球種得好靚
有冇年年換泥?使唔使好多肥?我盆繡球越種越奀,今年換咗泥加埋基肥,點知仲差過舊年
回復

bettyfly 發表於 2019-5-19 13:52:06 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-19 11:04
你嘅繡球種得好靚
有冇年年換泥?使唔使好多肥?我盆繡球越種越奀,今年換咗泥加埋基肥, ...

上年有換泥加肥,如果唔換泥都會加固肥。今年狀態麻麻,花同葉都燶左好多

多謝解答!:)  發表於 2019-5-19 18:43
回復

小雷子 發表於 2019-5-19 14:27:04 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-19 00:56
我以為植物買返黎要抖下適應環境先換盆,原來要即換?

植物一入屋,就一定換泥!怕帶左蟲蟲返嚟,傳染其他植物!
未换的話,就隔離先!
回復

bettyfly 發表於 2019-5-19 16:49:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-19 14:27
植物一入屋,就一定換泥!怕帶左蟲蟲返嚟,傳染其他植物!
未换的話,就隔離先!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

係喎AV要室內種,我屋企環境唔適合無種到,惟有欣賞大家既相
回復

菜妹 發表於 2019-5-24 11:08:36 |顯示全部樓層
靚花配香茶,真係想留返係屋企唔出門。
回復

bettyfly 發表於 2019-5-24 20:17:29 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-24 11:08
靚花配香茶,真係想留返係屋企唔出門。

的確,係屋企換盆施肥修剪都可以玩好耐
回復

bettyfly 發表於 2019-6-22 00:02:47 來自手機 |顯示全部樓層
繡球

唔錯, 都有唔少花.  發表於 2019-6-27 20:13
回復

bettyfly 發表於 2019-6-22 00:05:22 來自手機 |顯示全部樓層
藍雪花,夏天開花機器

藍雪同繡球, 靚靚夏花.  發表於 2019-6-27 20:19
回復

bettyfly 發表於 2019-6-22 00:07:57 來自手機 |顯示全部樓層
風雨蘭
回復

bettyfly 發表於 2019-6-22 00:10:01 來自手機 |顯示全部樓層

回復